Scriitorul Adrian Petru Stepan invitat în cadrul evenimentului Încotro cartea românească?: „Ești mult mai câștigat citind o carte”

Scriitorul Adrian Petru Stepan invitat în cadrul evenimentului Încotro cartea românească?: „Ești mult mai câștigat citind o carte”
Publicat: 10/02/2021, 14:00

La început de lună februarie, „Încotro cartea românească?”, evenimentul online de carte organizat de editura Velvet Story și susținut de Gândul.ro, a revenit în atenția publicului, cititor și nu numai, cu subiecte arzătoare, dezbătute împreună cu scriitori români, oameni de carte și spectatori. Editorul Simona Tănăsescu ne invită în fiecare zi de marți, de la ora 20:00, să participăm la întâlniri într-un cadru amical, arătând interes și susținere pentru cartea românească.

Transmis în direct pe pagina de Facebook a editurii Velvet Story, evenimentul ce l-a avut ieri invitat pe scriitorul Adrian Petru Stepan, a ridicat discuții interesante despre romanele publicate ale autorului și subiectele pe care le abordează, cât și despre direcția în care se îndreaptă piața de carte românească. În mai mult de o oră și jumătate, atât cât s-a prelungit întâlnirea, spectatorii și cititorii au contribuit cu întrebări pentru invitat, dar au stârnit și dorința altora de a descoperi cărțile lui Adrian Petru Stepan.

La întrebarea Simonei Tănăsescu, privind care dintre romanele publicate – „Fiecare zi e uimitoare”, „Crepuscul”, „Heruvim”, „Legendele șefului de gară”, „Ziua în care Dumnezeu a fost prin oraș” – îi este „mai aproape de suflet” și pe care îl recomandă celor care stau să îl descopere, autorul a ținut să precizeze că „e greu să spui care e cartea ta de suflet, când scrii mai multe cărți și în fiecare pui suflet, energie, idei, te stresezi cum să duci cât mai bine la bun sfârșit întreaga intrigă. Sincer, „Ziua în care Dumnezeu a fost prin oraș” mi se pare a fi ieșit asa cum doream. Dar și Heruvim, deși e o carte poate destul de complicată, cu prea multe intrigi – greu de urmărit; „Legendele șefului de gară” este o carte de suflet – intriga efectiv s-a scris singură.”

Autorul a vorbit cu modestie despre romanele sale, dar nu a ezitat să susțină că „dacă te gândești cu teamă la ce se poate întâmpla când faci ceva, nu mai faci nimic. Normal, te gândești să ai o anumită conduită, să nu ajungi să scrii lucruri puerile. Evident, fiecare în momentul când scrie ceva, fiind un produs care se adresează atâtor cititori cu mentalități diferite, cu concepții diferite, cu așteptări diferite, e firesc să creeze pentru unii plăcere de a citi, mulțumire, apreciere, pentru alții nemulțumire sau recenzii mai dure.”

Într-un alt ton, discuțiile au adus în atenție și lipsa implicării instituțiilor de stat în susținerea culturii, dar și cum criza iscată de pandemie s-a răsfrânt asupra industriei de carte, în timp ce alte segmente de piață au beneficiat de ajutor.

„În acea perioadă ar fi putut fi susținută cartea, puteau fi susținute e-book-urile, pentru că lumea era închisă în casă. De ce să stea să consume doar mass-media, doar știri, doar o presiune nejustificată. Până la urmă era oarecum nevrozant să stai la televizor sau pe telefon, să vezi știri sau alte noutăți pe Facebook, când putea fi ajutată și piața de carte, chiar online, poate distribuția de carte. Puteau fi cheltuiți bani și acolo. Ești mult mai câștigat citind o carte”, a comentat Adrian Petru Stepan.

Editorul Simona Tănăsescu a dirijat un interviu care a atins puncte sensibile, implicând și greutățile cu care se confruntă o editură, dar și sfaturi pentru scriitori, completând cu cele din experiența juridică a lui Adrian Petru Stepan. Concluziile evenimentului pot fi urmărite integral online pe pagina de Facebook a editurii Velvet Story, iar pentru că subiectele sunt inepuizabile, „Încotro cartea românească?” este o dezbatere continuă și își așteaptă în fiecare zi de marți răspunsurile.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Stare de alertă! Stați în case! România, sub un nor de particule și compuși chimici!
Adelina Pestrițu, profesoara `bunelor maniere`, imagini incendiare în costum de baie! FOTO
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Surpriză mare! Cu cine s-a antrenat Simona Halep după ce s-a despărțit de Darren Cahill
Ion Țiriac, planuri de zile mari în Germania. Investiţia ar fi una uriaşă
Alegeri Germania. Germanii merg azi la urne pentru a decide urmaşul Angelei Merkel. Cine sunt...
Care sunt, de fapt, cele mai bune anvelope de iarnă în 2021? Testate bucată cu...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Florin Cîțu s-a transformat din nou în Superman, după triumful de la Congresul PNL
Stare de alertă! Stați în case! România, sub un nor de particule și compuși chimici!
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Cum ajungi șofer de TIR în UK, de fapt. Un român explică tot ce a...
Alegeri în Biroul Politic Permanent al PNL: HUȚUCĂ și COȘA CANDIDEAZĂ
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Mor pe capete. O boală misterioasă ucide pe loc. Oamenii de știință avertizează
TRECEREA LA ORA DE IARNĂ. Schimbările așteptate de decenii
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...