„Gândurile lui Cristoiu”: Rezultatul acestei puteri „dumnezeiești” a Curții Constituționale este amânarea / STS este o organizație militară. Faptul că administrează softul pentru alegeri e nedemocratic / Top 5 politicieni

Redactor:
Gandul
Ion Cristoiu analizează cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Redăm principalele idei ale lui Ion Cristoiu:

Despre faptul că CCR a amânat din nou decizia pe Codurile Penale:

– Amânarea, care nu e o noutate la CCR, exprimă o realitate asupra căreia atrag atenția de mai mult timp și eu: Curtea Constituțională a devenit arbitru absolut al vieții politice și juridice din România. Acesta este un lucru absolut nefiresc din punct de vedere democratic.

– Nu există nicăieri într-o democrație o instituție alcătuită din nouă oameni care să ia decizii în locul Parlamentului. Ei tot amână deciziile deoarece își dau seama de importanța acestora.

– Pe umerii acestor oameni (n.e. – judecătorii CCR) se așează o presiune greu de suportat. Deciziile Curții pot schimba istoria României.

– Trebuie să scoatem posibilitatea ca CCR să se implice în mersul justiției.

– Rezultatul acestei puteri „dumnezeiești” a Curții Constituționale este amânarea.

Despre comisia care anchetează posibilele fraude de la alegerile din 26 mai:

– STS este o organizație militară. Faptul că administrează acel soft (n.e. – pentru alegeri) este împotriva democrației. Faptul că instituția este militarizată înseamnă lipsă de transparență. Dacă acest soft ar trece la o organizație civilă, procesul devine transparent.

– Principiul fundamental al democrației este faptul că totul trebuie să fie transparent.

– Ancheta (n.e. – comisiei) se va încheia ca și cea de la SRI, printr-un compromis. Probabil că o să vină niște generali de și apoi o să termine cu ea.

Subiectul alegerilor prezidențiale:

– În acest moment orice sondaj este fals deoarece avem un singur candidat anunțat. Toate sondajele care îl dau pe Iohannis câștigător sunt false, deoarece ceilalți nu s-au înscris în cursă.

– Gabriela Firea are un handicap. Are acea enormitate cu bărbatul ei, care candidează și el. Mai mult, administrează Bucureștiul, care îi face candidatura de o uriașă vulnerabilitate. E clar că adversarii te vor toca cu administrarea orașului. Doi, este foarte ușor de produs o diversiune în cazul unui primar general al Capitalei. Nu știu… cade un copac peste un tramvai și moare un om.

– Eu știu că sondajele o dau pe Dăncilă prost în raport cu Iohannis, dar eu cred că ea îi va face față lui Iohannis. Va juca rolul mămicii, femeii de treabă, în raport cu Klaus Iohannis, care va deveni arogant în campanie.

– E aproape sigur că va candida Barna pentru USR-PLUS.

Referitor la negocierile de la Bruxelles:

– Ascensiunea lui Macron are la bază criza Uniunii Europene. Rezultatul votului a dus la imposibilitatea ca cineva să facă majoritate în PE. Apare astfel un partid balama, care este cel al domnului Macron. Avem de a face cu o Angela Merkel în decădere, nu numai fizică, ci și ca personalitate. A venit un om tânăr, gen Dan Barna, de undeva din nimic, în urma unei mari nevoi a oamenilor în democrație de oameni noi, de schimbare.

Editorialul săptămânii, potrivit lui Cristoiu: „UE – fosta Europă”, publicat de Traian Ungureanu în Adevărul – e printre puținele articole care, pe plan românesc, privește mai lucid situația din UE.

Topul politicienilor în această săptămână:

5. Dacian Cioloș – Pentru că are de ales între cariera europeană și cea din țară.

4. Rareș Bogdan – Care a provocat o întâlnire cu Klaus Iohannis, pentru a pune capăt zvonurilor care spun că el este certat cu președintele.

3. Klaus Iohannis – Care a avut o intervenție pentru a arăta că el este anti-PSD în continuare.

2. Călin Popescu Tăriceanu – Eu îl văd de departe ca fiind candidatul comun PSD-ALDE.

1. Viorica Dăncilă – Supraviețuiește, are deja echipă, va face remanieri. Printre cei remaniați se numără Carmen Dan și Meleșcanu.

Știrea inițială:

Temele de discuție:

A devenit CCR un instrument politic și singurul for care face legea în România?

Se va rupe coaliția de guvernare dacă PSD și ALDE vor avea candidați proprii la alegerile prezidențiale?

Negocierile de la Bruxelles, sub tutela lui Macron?

Textul integral al emisiunii „Gândurile lui Cristoiu” va fi publicat pe Gandul.info vineri, 12 iulie.

Inchide