INTERVIU INTEGRAL | „Gândurile lui Cristoiu”. Alexandru Cumpănașu: Miza este ca DIICOT-ul să declare decesul Alexandrei și să-l trimită în judecată pentru omor. Să închidă dosarul, pe românește

Publicat: 05/09/2019, 18:18

Ion Cristoiu: De ce?

Monica Mihai: Dacă nu îi predați cartea de identitate, spuneți.

Alexandru Cumpănașu: Nu. Nu, nu, nu, pot să o facă… ne-au explicat să se putea și fără carte, fără citație, luăm de la evidența populației. Deci a explicat după aceea DIICOT-ul. Nu. Este ilegal pentru că avocatul meu mi-a explicat foarte clar că nu se poate constata un deces fără să ai o autopsie și un cadavru, nu ai cum. Nu este legal. Așa a spus și domnul Beliș care este apărătorul totuși al celor de la INML. În situația aceasta eu cred că dânșii se apropie de o ilegalitate. Dar asta este o chestiune separată de ceea ce m-a întrebat domnul Cristoiu. Și în acest sens am depus deja plângere la CSM, la Inspecția Judiciară, mă rog, la doamna președinte, care va decide dacă o va trimite la Inspecție sau dacă o trimite la Secția de investigare a infracțiunilor în justiție, prin care procurorii de caz, care înseamnă întreaga conducere a DIICOT, deci este ceva greu de imaginat pentru mine, trebuie cercetat să vadă dacă și-au făcut datoria corect. Eu în acest moment am mari dubii, am mari dubii, și eu și avocatul meu după ce a studiat omul bruma de informații pe care am putut să i-o dau, a făcut solicitare să studieze dosarul. Răspuns la întrebarea domnului Cristoiu, familia nu va accepta, ca să citez din tatăl și din mama Alexandrei, nu va accepta să plângă alt copil decât al lor. O mână de cenușă și șapte dinți nu sunt de înmormântat. Așa că din punct de vedere creștinesc, că sunt două aspecte, legal și creștinesc. Din punct de vedere creștinesc nu va fi nicio înmormântare cel puțin nu acum, nu pe baza acestei decizii a DIICOT pentru că oamenii nu au certitudinea că fata lor a fost ucisă, iar legal vom contesta această hotărâre, dacă va fi această decizie a DIICOT, în instanță.

Monica Mihai: Această contraexpertiză…

Ion Cristoiu: Decizia că e moartă de care ei au nevoie pentru ca să-l trimită în instanță că altfel dacă nu este o contestă dânșii pentru că nu poți să… din punct de vedere legal, decizia că e moartă, e foarte important.

Monica Mihai: Păi da, dar o contraexpertiză nu ar ajuta fie să confirme ceea ce Spune DIICOT, fie să infirme și atunci părinții să aibă o bază de la care să poată proceda într-un alt mod?

Alexandru Cumpănașu: Dar nu se exclud unele pe altele. Mâine, vă spun și dumneavoastră pentru că a apărut în ultima sută de metri, nu am obiceiul de a spune pe surse la jurnaliști, dar înainte de a veni la dumneavoastră am vorbit cu familia și s-au hotărât ca mâine să vină la București, din proprie inițiativă și voluntar nu pentru că i-a chemat cu duba, au hotărât să vină tocmai pentru a vedea acel raport, împreună cu avocatul nostru și pentru a pune niște întrebări, pentru că familia are multe întrebări de pus procurorilor, dacă aceștia vor avea tupeul să răspundă. Contraexpertiza nu are nicio legătură cu restul procedurilor legale. Tot mâine, dacă va avea această întâlnire, avocatul nostru va depune solicitarea pentru contraexpertiză. Dar această contraexpertiză nu face decât să întărească atacarea actului de deces.

Monica Mihai: La asta făceam și eu referire.

Ion Cristoiu: Cel mai important este această chestiune cu actul de deces. Domnul Cumpănașu spune un lucru foarte important. Creștinesc, familia nu are de gând să o înmormânteze și să recunoască. Doi, din punct de vedere legal iar dacă nu ai, adică pe ce, pe baza unor rapoarte INML? Și atunci poate fi atacată în instanță decizia de deces, ei se grăbesc cu această decizie că altfel nu poți să-l trimiți pe ăla în instanță, îl trimiți pentru ce? Dacă nu o declari moartă. Și în cazul Luizei ce faceți?

Alexandru Cumpănașu: Atenție, domnule Cristoiu, avocatul meu mi-a explicat un lucru foarte clar pe care procurorii DIICOT îl omit. Și anume că în camera preliminară avocatul nostru poate să constate viciile de procedură ale DIICOT și returnarea dosarului înapoi. Înainte de a merge în instanță. Lucru pe care mari avocați de pe televizoare nu l-au sesizat. Deci se face o cameră preliminară dacă se merge pe procedura de recunoaștere a lui Dincă.

Monica Mihai: Care practic dă ok-ul pentru a merge mai departe dosarul în instanță.

Alexandru Cumpănașu: Da, nu vreau să fiu atât de tehnic, am vrut doar să vă spun că este chiar posibilitatea, dânșii cercetând omorul, dar neaflând până acum niciun complice, nicio rețea de crimă organizată unde este competența dânșilor, poate vor afla în zilele următoare, să se întoarcă la DIICOT.

Monica Mihai: Domnule Alexandru Cumpănașu aș vrea să vă adresez și câteva întrebări și în calitate de candidat la prezidențiale, în primul rând, exact ce zicea domnul Cristoiu, ați luat decizia săptămâna trecută, atunci ați și anunțat-o pe facebook că veți fi candidat, până pe 22 septembrie puteți să vă depuneți candidatura, câte semnături ați strâns până în acest moment, cine vă ajută? Cred că sunt lucruri importante pe care românii ar vrea să le știe.

Am strâns deja 60.000-70.000 semnături pentru candidatura la prezidențiale

Alexandru Cumpănașu: Este corect ce spuneți dumneavoastră, este un timp absolut record și foarte greu de strâns aceste semnături în acest timp. Am vorbit cu colegii mei, lumea centralizează, încă din țară este încă un haos în a număra, ca să vă spun o cifră exactă, dar sunt peste 60-70 de mii strânse deja. Și o să vă spun de ce sau cum am reușit și cum reușim.

Ion Cristoiu: Ați zis cum reușim, ați folosit pluralul. Sunt mai mulți?

Monica Mihai: Sunteți sprijinit de coaliția pe care o conduceți în acest demers?

Alexandru Cumpănașu: Nu, am și spus că m-am autosuspendat tocmai pentru că acolo, motivul construirii coaliției n-a fost acela de a candida la prezidențiale sau cineva de acolo.

Monica Mihai: Dar în urmă cu două luni declarați că s-ar putea ca această coaliție să sprijine pe cineva din punct de vedere politic pentru candidatura la prezidențiale, de ce nu ați fi acea persoană dumneavoastră? Adică ați fost liderul acestei coaliții, ați ghidat…

Alexandru Cumpănașu: Pentru că fiecare organizație are dreptul ei că este sindicală sau patronală să aibă diverse simpatii. Eu mi-am exprimat atunci un punct de vedere. Nu am luat o decizie la momentul respectiv și nici n-am avut un for statutar în care să decidem că susținem sau nu.

Ion Cristoiu: Revenind la pluralul pe care l-ați folosit.

Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu, încerc să nu sune arogant, încerc să spun altfel ca să nu creadă oamenii că este vreo aroganță, pentru mine este uluitor valul de oameni care vor să ajute.

Ion Cristoiu: De ce? V-a surprins? Pe mine nu mă surprinde în România de azi.

Alexandru Cumpănașu: Pe mine m-a surprins foarte tare.

Ion Cristoiu: De ce? Cum explicați?

Alexandru Cumpănașu: Pentru că eu am crezut că poporul român este un popor care nu se revoltă atât ușor. Să faci live la 11 noaptea pentru că efectiv atunci ajungi sau la 12 noaptea și să ai 100 de mii de vizualizări într-o oră și 90% dintre cei de acolo să spună unde semnăm, cum semnăm? Deci problema mea acum este capacitatea administrativă de a strânge semnătură, nu ca la alții să se ducă să se roage. Și atunci am hotărât împreună cu colegii mei, am și eu un staff al meu care este foarte mic, de câteva persoane, de aia am folosit pluralul. Dar pluralul nu se referă la ei, pluralul se referă e ceva greu de imagina…

Monica Mihai: Societatea civilă?

Alexandru Cumpănașu: Nu, societatea civilă, cetățenii, este greu de imaginat. De exemplu diaspora pentru mine uluitor. Nu există țară, peste tot oamenii s-au organizat să strângă semnături. Domnule, eu nu am nicio structură în spate în sensul ăsta. Adică cetățeanul x-ulescu ne-a transmis eu mă ocup de Madrid. Cum te ocupi de Madrid? Mă ocup de Madrid. Îmi iau două zile libere și mă ocup. Pentru mine este absolut, vă rog să mă credeți…

Ion Cristoiu: S-a dus o campanie în presa main, mare să zicem, în legătură cu cățărarea pe cadavru. Spuneți-mi, pe cei pe care îi spuneți dumneavoastră au fost impresionați, influențați?

Alexandru Cumpănașu: Nu.

Ion Cristoiu: De ce? Cum de n-au putut că puteau să fie?

Alexandru Cumpănașu: Așa este. Și au încercat, s-au chinuit…

Ion Cristoiu: Nu, dar de ce nu au fost?

Alexandru Cumpănașu: Pentru că am fost extrem de sincer cu dânșii, în fiecare zi, în fiecare seară și indiferent că sunt apariții TV sau nu, dar mai ales pe Facebook și unde am posibilitatea răspund la orice, nu am nici o problemă să răspund sincer. Un om cu bune și cu rele e mai bun decât un om netransparent. Și în momentul în care s-a pus problema aceasta a cățărării eu am fost onest și am spus, bine dintre cei care mă simpatizau, au simpatizat cu lupta aceasta, a unui sistem care le afectează lor viața, fiecare dintre ei au copii, au soții, au fiice, sunt tați, sunt mame, aici este foarte complicat, m-au întrebat, nici măcar nu m-au întrebat dânșii, le-am răspuns eu pentru că am văzut atacurile. Nici unul dintre cei care erau 90% pentru a candida nu m-a întrebat o secundă, dar știți de ce candidați legat de Alexandra? Nu, eu am simțit nevoia să reacționez pentru că am văzut acele manipulări și le-am spus acest lucru domnule Cristoiu: vreți ca acest curaj al Alexandrei să rămână unul izolat și mâine să fie copilul dumneavoastră luat? Vreți ca mâine sau poimâine acest caz, pentru că știm cum este legea domnule Cristoiu, iertați-mă nu este o critică suntem amândoi, dumneavoastră sunteți de foarte mult timp, eu de mai puțin timp în contact cu media. Apare alt subiect da? Și clanurile astea, așa cum s-a întâmplat în cazul Alexandrei și cum știm deja multe alte cazuri pe care eu le-am primit năucitoare la 13 ani luată și violată, băgată în… drogată și băgată în rețele de prostituție și părinții disperați care au venit să îmi spună că DIICOT-ul nu a făcut nimic, dar asta este o altă discuție, vreți ca mâine să fie copilul… adică cum procedăm? Lăsăm curajul fetei ăsteia de o parte și doar ne rugăm pentru ea și atât, sau acționăm? Și întrebarea să știți că a fost și din partea familiei pentru că este evident când intri în bătălia asta te expui foarte mult. Și pentru mine a fost o dilemă, dilema mea a fost următoarea: stau în comoditatea mea pe care o am acum, care era una foarte bună, nu pot să spun că nu aveam vizibilitate, nu aveam forță, nu aveam reprezentativitate, apropo de coaliție, nu aveam liniște, nu aveam și am o familie extraordinar de frumoasă și o viață foarte frumoasă și am spus rămân la această comoditate sau intru într-o bătălie principială pentru ca lucrurile astea să nu se mai repete, pentru că ele se vor repeta, de Alexandra vor uita peste o lună, îmi pare rău să o spun, vor uita și televiziunile vă garantez și mulți alții. Și atunci, iertați-mă, răspunsul la întrebarea noastră acesta a fost cu cățărarea, oamenii au înțeles că nu e o cățărare, ci că este un motiv, ceea ce s-a întâmplat cu Alexandra, și este într-un fel datorită ei și pentru ea avem obligația să ducem lupta asta până la capăt pentru a face ceea ce domnul Iohannis nu a făcut cinci ani și mă rog și alții.

Monica Mihai: Exact ce ați zis și dumneavoastră în calitate de candidat la alegerile prezidențiale și de posibil primul om în stat, viața dumneavoastră va deveni transparentă pentru toată lumea. Lumea va trebui să cunoască trecutul dumneavoastră, cine sunteți, ce aspirații aveți, ce studii ați făcut, voiam să vă întreb, am căutat CV-ul dumneavoastră pe care nu am reușit să îl găsesc, pentru românii care se întreabă, ce v-a pregătit pentru acest rol de primul om în stat?

Ion Cristoiu: Hai ziceți-ne ceva despre dumneavoastră?

Alexandru Cumpănașu: Da, chiar este în regulă și chiar e foarte bună întrebarea pentru că este parte din propaganda pe care o cunoaștem. Eu am decis împreună cu startul meu de campanie…

Ion Cristoiu: Dumneavoastră sunteți din Caracal în primul rând spuneți-ne ceva despre dumneavoastră.

Alexandru Cumpănașu: Eu da, sunt din Caracal, m-am născut în Caracal, am copilărit până la 14 ani, am fost cu părinții, au fost, tata a fost inginer zootehnist, mama este inginer zootehnist la Studenița, Studina este lângă Caracal la vreo 10-15 km după care ei s-au retras la pensie la Dobrosloveni unde sunt toate neamurile noastre, cele care au mai rămas…

Ion Cristoiu: Aici este satul Alexandrei?

În clasa a șasea am început și până în clasa a opta am aflat despre ce înseamnă stânga și dreapta în politică

Alexandru Cumpănașu: Unde este satul Alexandrei, Alexandra stând la o casă de noi, adică mama mea…

Ion Cristoiu: Voi sunteți așa un fel de clan cum sunt Cristoieștii la Găgești.

Monica Mihai: Așa e toată familia dumneavoastră care locuiește acolo ușor, ușor.

Alexandru Cumpănașu: E un clan da, e clanul…

Ion Cristoiu: Adică o familie, mai mulți, nu clan, familie…

Alexandru Cumpănașu: Nu, că dacă mergem pe sistemul scoțian e un clan…

Ion Cristoiu: Un sat… și la mine sunt Cristoieștii sau neamurile care sigur… bun și cum ați terminat? Nu știu nimic despre dumneavoastră.

Alexandru Cumpănașu: Da, am terminat școala generală din sat, acest sat este dominat de cetățeni rromi, cred că a fost și un avantaj foarte important, dar oameni care sunt la locul lor, tata era șef de fermă, mama era inginer zootehnist și oamenii care lucrau acolo, erau majoritatea de etnie rromă, sunt de etnie rromă, niște oameni muncitori și oameni care aveau grijă de gospodărie, prietenii mei din generală mare parte din ei erau rromi. De asta nici nu am venit la București cu un preconcepție pe care o cunoaștem, nu putem să o negăm da? Nici astăzi nu pot să zic, Bucureștiul te mai înrăiește, dar nici astăzi nu pot să zic că am o aversiune, eu nu am avut-o niciodată copilărind așa. Am avut un profesor domnule Cristoiu, în generală, domnul Mihală și Dumnezeu să îl odihnească care a văzut un potențial în mine și m-a luat de prin clasa a șaptea, la țară se făcea sau nu se făcea carte, nu vreau să discut despre lucrul acesta, dar mă lua cu dânsul și stăteam de vorbă ore întregi, în clasa a șasea am început și până în clasa a opta am aflat despre ce înseamnă stânga și dreapta în politică, dacă vă explic…

Ion Cristoiu: Asta era după 1990, că eu sunt din înainte de 1990.

Alexandru Cumpănașu: Asta după 1990 da, dar dumneavoastră ați întrebat, pentru că v-ați referit la chestiunea cu studiile vă explic și…

Ion Cristoiu: Nu, nu v-ați prezentat până acum ca orice candidat și chiar sunt curios că nu știu nimic în afară de faptul că apăreați din când în când la televizor înainte.

Alexandru Cumpănașu: Așa este da, îmi aduc aminte de un episod cu domnul Mihală extraordinar, m-a întrebat dacă știu ce înseamnă dreapta și stânga în politică, vorbim de totuși de 1990 și un pic, atunci când nici cei care făceau politică la nivel central nu știau ce înseamnă stânga și dreapta și îmi aduc aminte de acest episod, el era profesor de istorie, de asta am și devenit fascinat de istorie și dânsul mi-a spus: când regina Angliei a spus proprietarii de pământuri să se așeze în stânga și burghezii în dreapta așa s-a stabilit care e de dreapta și care e de stânga, care sunt conservatori și care sunt liberali să spunem. Este un lucru pe care mi-l aduc aminte toată viața, dar de la omul acesta am învățat enorm de multe lucruri, adică am avut mentori de-a lungul vieții mele…

Ion Cristoiu: De la generală ați fost la liceu?

Alexandru Cumpănașu: La liceu da, la Colegiul Național Ioniță Asan din Caracal acolo unde am fost la profil informatic că… nu știu ce căutam acolo, dar mă rog părinții au considerat că este mai bine așa și am terminat în 2000 cu 9,56 media ca să nu mai fie, că astăzi mi-au cerut niște ziariști diploma, le-am trimis…

Ion Cristoiu: Dar de unde a apărut povestea asta cu diploma?

Alexandru Cumpănașu: Nu știu, cred că… vă rog să mă credeți că nu pot..

Monica Mihai: Cred că din urmă cu doi ani dacă nu mă înșel, atunci apăruse prima dată un articol că nu ați terminat…

Ion Cristoiu: Liceul.

Monica Mihai: Facultatea…

Alexandru Cumpănașu: Am terminat liceul și am luat și un… fiind de informatică am avut și avantaj pentru că am avut o specializare în informatică, este un document, o diplomă pe care am putut să o folosesc de multe ori. După care, domnule Cristoiu, m-am înscris la facultatea de drept de la Sibiu. Și nu vreau să par arogant dar din tot ceea ce învățasem eu de la domnul Mihală, din tot ce știusem de-a lungul liceului am mai avut doi mentori, niște oameni extraordinari…

Ion Cristoiu: Deci sunteți jurist de meserie?

Alexandru Cumpănașu: Nu, am avut doi mentori, unul dintre ei a fost șeful PNL de Caracal după ce a făcut schimbarea, eu am activat acolo timp de trei ani și ceva. Am fost șef de campanie la aproape 19 ani pentru Caracal și am dus PNL de la 6% la 25%, fiind cea mai puternică organizație de tineret din țară care a răsturnat, la 18 ani am răsturnat prin alegeri, o să pun filmulețele pe internet pentru că deja m-au supărat uni cu PSD și cu tot ce spun ei pe acolo, am răsturnat întreaga organizație de seniori. E adevărat că eram mult mai agresiv decât acum, adică eram și mai mic. Și am preluat conducerea organizației de seniori PNL de acolo la 18-19 ani. Și era acela cu copacul…

Ion Cristoiu: Se întâmpla pe vremea guvernării CDR.

Alexandru Cumpănașu: CDR și îmi aduc aminte negocierile pe care le purtam cu cealaltă parte PNȚ, după ce preluasem organizația unde eu eram încă licean, iar de partea cealaltă era un om de 70 de ani, un om onest nu am ce să îi reproșez și trebuia să negociem, adică era o chestiune de negociere, cine e șef la Poștă, cine e șef… știți cum se face în partide. A fost o experiență ciudată pentru mine. Revin la întrebarea dumneavoastră ca să nu deviez prea mult, după care m-am înscris la Lucian Blaga la Sibiu. Între timp mă îndrăgostisem și eu pe la București, nu mai contează, dar am stat acolo, am crezut că am făcut o greșeală cu informatica, am zis domnule hai să merg pe drept, am fost admis, a fost primul an cu admitere pe bază de dosar, una dintre marile prostii ale sistemului de învățământ românesc, iertați-mi expresia domnule Cristoiu dar eu cred că este o greșeală și a fost primul an în care noi am fost favorizați și liceul meu poate că nu era cel mai bun din România…

Ion Cristoiu: A, era vorba de notă…

Alexandru Cumpănașu: Da, era vorba de nota de la bac și media anilor de liceu și atunci eu de exemplu puteam să acced oriunde cu acea medie, la orice universitate din România. Ceea ce sincer nu mi s-a părut tocmai drept față de ceilalți din această țară unde cererile erau mai stricte, deși era și este un liceu bun recunoscut acesta. După un an de zile eu vă recunosc că nu înțelegeam ce voiau profesorii de la noi, adică treceau pe acolo, ne spuneau niște chestiuni total abstracte, se întâmplă și acum și am decis să renunț. Mi-am înghețat anul. Am venit la București, aici deja era prietena mea cu care după aceea am și făcut doi copii, sunt 15 ani împreună și am spus pe mine nu mă reprezintă sistemul, mă uitam ca maimuța în stele, măi de ce e vorba aici, erau examene la care majoritatea colegilor mei strângeau bani și mă depășea…

Monica Mihai: Dumneavoastră nu ați dat?

Alexandru Cumpănașu: Nu, chiar nu îi văd sensul, era… e o chestiune firească. Așa că mi l-am înghețat și au venit oferte, atunci am început eu fiind în staff-ul de campanie al lui Emil Constantinescu să am legătură cu ambasadele. Și am primit oferta de la ambasada americană de a pleca în 2007, de a lucra în primul rând din 2002 încolo cu ambasada americană prin niște granturi și de a pleca la niște studii în afară, mă rog e un program care se cheamă International Visitor Leadership Program, este un program pentru lideri, tineri lideri din țările pe care ei le consideră în dezvoltare, ca să nu mă exprim altfel, pe care să îi ajute să îi educe să vadă cum este în Statele Unite cu administrația, cu politica, cu societatea civilă și eu am preferat asta. Am preferat să mă duc să înțeleg, să văd ce se întâmplă acolo, după care ambasada Marei Britanii mi-a oferit același lucru, m-am dus, sunt lucruri foarte rare, adică din România pleacă unu pe an, iar din întreaga lume sunt vreo 20. Te duci și ești învățat dacă vreți, într-un mod practic nu într-un mod teoretic, cum lucrează sistemul din țara respectivă din punct de vedere legal până la administrație, până la ce vreți dumneavoastră. Același lucru l-am făcut cu ambasada Marii Britanii care la fel a văzut un potențial și m-a trimis, ambasada Germaniei pe zona de securitate și politică de apărare și ca să fiu sincer domnule Cristoiu nu am înțeles rostul de a mă întoarce la acea universitate pentru mine, nu vreau să se supere domnul rector sau studenții, hidoasă. Acel sistem care mie mi se părea că mă îndobitocește. În urmă cu trei ani și jumătate am zis că ok, dar eu am nevoie, pentru că nu cred că diplomele contează, am văzut fabrici de diplome pe aici, dacă vreți am văzut niște analfabeți prin Ministere de… însă m-am auto-pregătit prin faptul că am făcut aceste proiecte, am fost în afară, m-am pregătit acolo, m-au trimis să studiez. Și acum trei ani de zile mi-am dat seama de un lucru, domnule ok eu sunt președintele unei coaliții mari să spunem, pe care am înființat-o dincolo de niște ONG-uri mai mici pe care le-am condus, ce nevoie de pregătire am pentru că simple diplome nu sunt suficiente și am zis ok am nevoie să mă pregătesc în leadership pentru că nu poți să conduci o structură gigantică în care unul dintre vicepreședinți sunt foști șefi de stat majori cu patru stele, cum este domnul Degeratu, foști sau actuali, foști sau actuali șefi de organizații mari fără să îți dezvolți nu doar nativ leadership-ul pe care eu cred că îl am și sper că îl am, ci să îți dezvolți și alte sisteme. Și m-am înscris la Academia Regală pentru Managementul Afacerilor din Elveția, la un executive MBA, este un MBA pre-doctoral pe leadership și managementul crizelor și în acest moment am hârtia de la universitate, am trimis-o la jurnaliștii curioși, sunt în faza în care îmi susțin disertația.

Ion Cristoiu: Domnule Cumpănașu, dumneavoastră teoretic…

Alexandru Cumpănașu: Nu, dar mulți au întrebat cum fără licență și eu le-am explicat pentru că universitățile din afară nu sunt atât de bătute în cap ca la noi, contează foarte mult ceea ce ai făcut și ceea ce poți să dovedești, de aceea acum pot să fac acest master și îl termin, sunt în faza în care am terminat și de a mă înscrie la doctorat.

Ion Cristoiu: Domnul Cumpănașu la toate prezidențialele se înscriu, câteva secunde, se înscriu din 90 până acum trei categorii, adică reprezentanții unor partide puternice, avem să zicem trei sunt acum, oamenii pitorești și cei care zic că sunt independenți dar nu au nici o șansă, trebuie să răspundem telespectatorilor că înainte de emisiune a venit aici și sigur, bănuiesc că era din echipa dumneavoastră că ne-a făcut și fotografii, ceea ce pe mine m-a surprins pentru că eu mai eram convins că dumneavoastră chiar nu vă luați în serios, chiar vă luați în serios?

Mama Alexandrei, într-un mod cât se poate de direct și onest, mi-a zis „știi pe aici prin sat strâng unii semnături, să știi că eu vreau să îi ajut”

Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu mă iau foarte în serios și nu mă iau în serios… atenție nu e o chestiune de autosugestie, când am luat această decizie, dincolo de momentul familiei apropo de familie vreau să vă spun un lucru, mama Alexandrei m-a sunat astăzi și simt nevoia să spun asta, simt nevoia să spun pentru că am și acordul ei, dar eu mereu i-am protejat și a spus așa: oamenii ăștia dacă mai îndrăznesc să mai spună sau că te cațări sau că faci ceva pe cadavrul Alexandrei ieșim noi public, oamenii ăștia nu au voie să facă asta, această țară are nevoie de copii în siguranță. Vă dau cuvântul meu și eu am fost uluit de agresivitatea cu care s-a exprimat Teodora pentru că a spus-o într-un mod cât se poate de sincer…

Ion Cristoiu: Teodora fiind mama?

Alexandru Cumpănașu: Teodora fiind mama Alexandrei, într-un mod cât se poate de direct și onest. Deci noi vorbeam despre altceva și mi-a zis „știi pe aici prin sat strâng unii semnături, să știi că eu vreau să îi ajut”, domnule Cristoiu niciodată nu mi-am pus problema Dumnezeule, deci nici în cele mai rele momente… și o să vă răspund…

Ion Cristoiu: Deci chiar sunteți, chiar vreți să vă bateți până la capăt? Adică nu sunteți candidatul acela că hai să fac și eu…

Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu nici o bătălie pe care am dus-o până acum și evident că într-o oră sau două nu ai când să povestești suficiente, dacă la 18 ani am schimbat organizația de seniori a PNL că nu am spus întâmplător asta și o să pun pe Facebook filmulețele să vadă oamenii cum m-am bătut acolo și cu organizația de tineret am răsturnat lucrurile, de aia a trebuit să vină Mona Muscă și cu Quintus să liniștească spiritele la Caracal, eu niciodată nu m-am băgat într-o bătălie în care nu am crezut. Iar această convingere a mea de a intra în bătălie și de a nu fi la întâmplare pe acolo vine de la oameni. În momentul în care eu văd că Diaspora este înnebunită să vină să voteze și să spună „ne-am săturat de ăștia, avem nevoie de dumneavoastră „…

Ion Cristoiu: Deci asta este o informație foarte importantă, deci există un fenomen pe internet care nouă ne scapă, care nu are nici o legătură din presă în care oamenii strâng semnături, e o mașinărie care se consideră… pe bune?

Alexandru Cumpănașu: Da, este fenomenal, pe județe…

Ion Cristoiu: Nu e vorba numai de like – uri că știu…

Alexandru Cumpănașu: Nu, nu Like-urile …

Ion Cristoiu: Deci am înțeles dăm o informație că e o mașinărie din asta pe internet, nu-i așa?

Monica Mihai: Pe Facebook în care oamenii au dorit să ajute…

Alexandru Cumpănașu: Deci telefonul meu era pus pe silent acum, de obicei are câte 500 de apeluri în maxim o oră, într-o zi l-am pus pe net.

Ion Cristoiu: Și ei vă strâng cum?

Alexandru Cumpănașu: Ei strâng liste, le-am trimis un formularul și mi le trimit prin poștă. Pentru mine este absolut… cum să nu îmi dea încredere asta mie?

Monica Mihai: Vă vin acasă colete în fiecare zi?

Alexandru Cumpănașu: Da, vin la birou nu acasă…

Ion Cristoiu: Adversarii dumneavoastră știu asta?

Alexandru Cumpănașu: Da.

Ion Cristoiu: Nu că e o informație foarte interesantă, am crezut că… nu știam de acest fenomen.

Alexandru Cumpănașu: Da și a ajuns să ne copieze și …

Ion Cristoiu: Ei nu că nu are cum să fie spontan. O întrebare v-au contactat de la alte partide ca să îi reprezentați?

Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu nu, eu sunt surprins de asta că nu m-au contactat, probabil că jocurile sunt oarecum făcute și nebunia mea a fost prea mare în lunile astea, cred eu, nu am de unde să știu, dar niciun partid politic, prin niciun reprezentant nu m-au contactat ca să candidez în numele lor. Poate pentru că mă cunosc și eu cunosc acest sistem, bine adică totuși am lucrat cu foarte multe instituții și îi cunosc și pe ei bine și mă cunosc și ei bine, eu sunt un om foarte încăpățânat, adică dacă am spus că nu voi candida din partea unui partid, nu o voi dace niciodată.

Ion Cristoiu: Ei știu despre fenomenul acesta de pe internet? Ei adversarii știu?

Alexandru Cumpănașu: Foarte bine știu am observat…

Ion Cristoiu: Păi noi nu știam până acum, e o știre.

Monica Mihai: Care sunt semnalele că ei știu despre acest lucru?

Alexandru Cumpănașu: Au început deja să atace visceral pe cei care spun că strâng semnături, adică nu se mai concentrează pe mine, pe persoana mea, cum e cu licența, cum e cu … nu. Se concentrează în atacurile de pe Facebook în discuțiile mele cu susținătorii mei, care sunt foarte mulți, se concentrează pe atacarea lor, adică cinci spun de bine vin 5 și spun de rău… și se iau de cei care spune domnule noi vrem să strângem semnături în Bacău, în Pitești, oriunde. Deci vă spun, dacă au venit din afară să dea o semnătură, cu avionul.

Ion Cristoiu: Cu avionul?

Alexandru Cumpănașu: Da.

Ion Cristoiu: E pe bune?

Alexandru Cumpănașu: Nu, este foarte pe bune.

Ion Cristoiu: Eu întreb pentru că vreau să văd dacă e un fenomen.

Alexandru Cumpănașu: Eu nu știu dacă e un fenomen eu vă spun ce simt eu. Pentru mine e un fenomen și pentru colegii mei este ceva greu de imaginat. N-am crezut că o să mai trăiesc asta vreodată. Adică oamenii să se ofere să strângă ei semnături fără ca… în fiecare oraș să se organizeze, să mă întrebe dar eu unde pun domnule semnătura, sunt chiar revoltați, avem și niște grupuri de discuții în care s-au băgat foarte mulți pe facebook. Dar noi ce facem cu ele, le ținem aici, le-am strâns degeaba? De aceea spun că nu știu, nu vreau să fac un pronostic, ar fi oarecum nedrept din partea mea sau ilogic sau irațional să spun că le voi strânge. Dar șanse sunt.

Monica Mihai: Eu am o curiozitate și din punct de vedere jurnalistic am obligația să încerc să aflu răspuns, ziceați adineauri că sunteți în faza în care acum vă susțineți dizertația.

Alexandru Cumpănașu: Da.

Monica Mihai: Puteți să fiți președinte fără să aveți această dizertație? Nu există în fișa postului studii superioare?

Alexandru Cumpănașu: Păi sunt studii superioare, ești masterand. Iar în câteva luni ești absolvent de master și o să fii doctorand. Adică mai mult de atât, cred că domnul Iohannis nu are nici master, nu?

Ion Cristoiu: Cine?

Alexandru Cumpănașu: Domnul Iohannis, nu i-am studiat dosarul.

Ion Cristoiu: Spuneți-mi în calitate de candidat, hai să luăm pe fiecare din candidații ceilalți și să ne spuneți la fiecare care e nota bună, nota rea. Iohannis pe scurt. Nota bună nota rea.

Alexandru Cumpănașu: Este foarte greu cu nota bună, dar o să mă chinui puțin și o să vă dau răspunsul. La Iohannis nota bună, pentru popor sau pentru el, că asta trebuie să înțeleg?

Ion Cristoiu: Nu, nota bună.

Pentru dl. Iohannis e bine că tace, cred că asta este, îmi pare rău, nota bună. Nota rea este că este absolut indiferent și egoist și atât în raport cu poporul lui

Monica Mihai: Cum îl evaluați ca președinte, pentru un candidat.

Alexandru Cumpănașu: Indiferent. Nepăsător, nu știu.

Ion Cristoiu: Asta e și nota rea sau…

Alexandru Cumpănașu: Nu, haideți să vă răspund dumneavoastră că așa e corect. La Iohannis nota bună ar fi că nu știu nu s-a amestecat atât de mult în

Ion Cristoiu: Ciorba politică.

Alexandru Cumpănașu: De fapt nici asta nu poate fi o notă bună, c-ar fi trebuit să se amestece. Avea obligația să se amestece, conform Constituției că i-au lăsat să-și facă de cap. Mi-e foarte greu să găsesc, poate că tace. Pentru dânsul e bine că tace, cred că asta este, îmi pare rău, nota bună.

Ion Cristoiu: Nota rea?

Alexandru Cumpănașu: Nota rea este că este absolut indiferent și egoist și atât în raport cu poporul lui.

Monica Mihai: Doamna Dăncilă?

Alexandru Cumpănașu: Nota bună?

Monica Mihai: Da și nota rea.

Alexandru Cumpănașu: Bun, sunt multe note rele sau note bune. Nota bună este că este femeie, nu știu dacă poate fi asta un criteriu, nu găsesc, mă iertați…

Ion Cristoiu: Nota rea?

Alexandru Cumpănașu: Și că nu e conflictuală neapărat. Nota rea este că din păcate n-a avut deloc pregătirea necesară pentru această funcție și nu are dacă vreți…

Ion Cristoiu: De candidat sau de premier?

Alexandru Cumpănașu: De premier, de premier și de președinte. Președinte deja e mai sus. De premier în primul rând nu are pregătirea de administrație deloc. Eu, de exemplu, m-a întrebat domnișoara, dacă trebuie să termin să ai neapărat doctoratul ca să fii președinte. Eu o să am aproape doctoratul în curând.

Monica Mihai: Întrebam de studii superioare doar.

Citește continuarea în pagina a 3-a…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică