INTERVIUL INTEGRAL | Gândurile lui Cristoiu. Kelemen Hunor: Președintele Iohannis s-a autocaracterizat ca pompier atomic. Președintele trebuie să fie un lider

Publicat: 08/10/2019, 13:49

Kelemen Hunor a declarat luni, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că președintele Iohannis a pierdut aproape jumătate din voturile electoratului maghiar din cauza lipsei de implicare.

„Noi am văzut în 2014 și am făcut și măsurători post electorale, facem după fiecare alegeri, cam 82-83% dintre maghiarii care au ieșit la vot l-au votat pe Klaus Iohannis, am făcut un sondaj acum după alegerile europarlamentare, este undeva la 40%, cam jumătate a pierdut. Nu a făcut niciun gest către comunitatea maghiară în această perioadă. Cu această lipsă de implicare se poate explica”, a afirmat liderul UDMR.

Kelemen Hunor i-a reproșat șefului statului că a atacat foarte multe legi la Curtea Constituțională, printre acestea legea învățământului, Codul administrativ. „Dacă vă uitați la sesizarea instituției prezidențiale, că nu vreau să spun că președintele a scris acea sesizare la Curtea Constituțională, veți găsi vreo opt pagini, care vorbește în acea sesizare de 40 de pagini, în opt pagini despre chestiunea folosirii limbii materne în administrația locală”, a spus prezidențiabilul UDMR.

Liderul UDMR a mai spus că șeful statului ar trebui să fie un lider, un model pentru societate.”El s-a autocaracterizat ca și un pompier atomic, eu am spus că președintele nu trebuie să fie un pompier. Pompierii sunt pompieri se ocupă de incendii, președintele trebuie să fie un lider care știe în ce direcție vrea să conducă țara și conduce țara, da și un model fiindcă nu toate atribuțiile constituționale pot fi exercitate de la o zi la alta, dar dacă tu reprezinți un model pentru societate, ai o viziune schimbi mentalitatea societății”, a explicat Kelemen Hunor.

În opinia sa, este posibil ca lucrurile să fi stat altfel dacă preșerdintele Iohannis ar fi avut propriul Guvern.

„Eu de exemplu nu știu care este politica externă a României, dacă dumneavoastră știți ar fi bine să vorbim, de ce suntem noi ca și călărețul singuratic pe marginea Mării Negre, de ce lipsim noi din Balcanii de Vest? De ce nu suntem în colaborarea din centrul și estul Europei? Aici eu văd o lipsă de implicare a președintelui. Poate dacă avea guvernul lui era mai bine, nu-mi dau seama”, a susținut liderul UDMR.

În ciuda acestor reproșuri, Kelemen Hunor a anunțat că parlamentarii UDMR vor vota joi moțiunea de cenzură, punctând că în cadrul unor discuții recente, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că el va fi propunerea de prim-ministru dacă Guverrnul Dăncilă va fi demis.

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bună seara doamnelor și domnilor, bine ați venit la o nouă emisiune a ediției „Gândurile lui Cristoiu”, ediție specială în care îl avem invitat pe președintele UDMR și candidatul la prezidențiale domnul Kelemen Hunor. Bine ați venit alături de noi.

Kelemen Hunor: Bună seara, bine v-am găsit.

Monica Mihai: Bine v-am găsit. Și, bineînțeles, analistul politici și scriitorul Ion Cristoiu. Bine v-am găsit domnule Cristoiu.

Ion Cristoiu: Să precizăm pentru cei care se uită dar și pentru domnul președinte, dânsul e președinte de partid, poate să fie și viitor președinte, asta se transmite în direct, transcrierea e dată pe Mediafax și Gândul dar și pe… transcrierea și înregistrarea e și pe cristoiublog.ro și eu am o rubrică unde selectez din citatele celebre ale invitaților, bănuiesc, mai mult ca sigur…

Monica Mihai: Că vom avea și în această seară citate celebre.

Ion Cristoiu: Trebuie spus că rămâne, adică tot…

Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt foarte clare, vom vota moțiunea de cenzură.

Kelemen Hunor: Încerc să vă ajut.

Monica Mihai: La citate celebre. Domnule Kelemen Hunor, vom începe cu o întrebare care este foarte la zi, în primul rând, ce veți face la moțiunea de cenzură care va fi votată joi la ora 10, va fi dezbătută și votată în parlament?

Kelemen Hunor: Suntem poate cei mai previzibili parlamentari, așa vom face cum am spus. Am semnat și vom vota. Așa am făcut și în iunie, deci nu s-a schimbat nimic. Nu s-a schimbat din mai absolut nimic și în acest moment nu cred că mai sunt șanse de a schimba ceva. Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt foarte clare, vom vota moțiunea de cenzură.

Ion Cristoiu: Domnul președinte, înainte de a veni m-am documentat serios despre declarațiile dumneavoastră, deci le știu foarte bine. Dumneavoastră ați semnat într-adevăr moțiunea și în iunie, o semnați și acum, totuși dumneavoastră, UDMR-ul mă refer, cu guvernele PSD, chiar cu PSD-ul n-ați avut în ultimul timp, să spunem, motive de divorț. De ce sunteți așa de supărat?

Kelemen Hunor: Nu e vorba de supărare.

Ion Cristoiu: Nu, dar vă întreb de ce, care sunt motivele pentru care votați moțiunea?

Kelemen Hunor: Sunt câteva chestiuni care trebuie eventual repetate. În mai, cele întâmplate în Valea Uzului m-au determinat să spun că nu putem continua împreună și am votat moțiunea de cenzură în iunie. Au trecut, nu știu, cinci luni cât a mai trecut de atunci, nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește întâmplările și mai ales ilegalitățile de acolo, plus eu nu mai cred că acest guvern are combustibil pentru o guvernare bună în anul care urmează. Costurile pentru a acoperi deficiturile sunt foarte mari, s-a destrămat coaliția, nu văd direcția, asta este o problemă într-adevăr uriașă, eu nu văd în ce direcție vrea să meargă acest guvern. Și dacă lucrurile nu merg bine, dacă ceva nu merge bine trebuie să pui punct. Cam atâta, eu nu vreau să intru în foarte, foarte multe detalii, dar dacă ne uităm ce s-a întâmplat sau ce nu s-a întâmplat în lunile care au trecut, altă concluzie nu pot să trag decât stop joc și altceva decât a fost până acuma. Nu mai vreau să intru în detalii, ce proiecte de legi, cum s-a comportat Ministerul de Interne, ce propuneri a mai formulat Titus Corlățean, ce proiecte sunt în derulare în parlament, nu contează. În acest moment nu văd acel combustibil, acea rezervă în această coaliție sau, mă rog, coaliția nu mai există, în guvernul PSD care permite premisele unei guvernări bune. Nu văd, asta e…

Monica Mihai: Spuneați la un moment dat despre opoziție că nu părea foarte decisă în ceea ce privește moțiunea de cenzură și dacă ar vrea să facă moțiunea de cenzură așa cum ar trebui să vină să discute cu dumneavoastră.

Kelemen Hunor: Asta a fost în mai, a fost în precedentul caz de moțiune de cenzură, în acest moment eu am spus că au întârziat. Trebuia să depună în 3 septembrie, imediat după începerea sesiunii parlamentare.

Monica Mihai: De ce?

Kelemen Hunor: Au temporizat-o ca să fie cât mai repede de campania electorală, e clar, dar acest lucru nu schimbă datele problemei. Din punctul meu de vedere în acel moment era momentul potrivit, când începe sesiunea parlamentară, pe douăzeci și ceva august, Tăriceanu a ieșit de la guvernare, s-a destrămat coaliția și puteai să pui un guvern în trei săptămâni, în patru săptămâni până la începerea lunii octombrie care să pregătească și bugetul, să nu pierdem timpul, să nu pierdem vremea fiindcă dacă mergem în acest ritm iarăși nu vom avea buget la sfârșitul anului nu vom avea buget la începutul anului, iarăși ne vom încurca pe discuțiile pe buget undeva în februarie, în martie ceea ce nu este bine. Nu trăim vremuri când poți să te joci cu astfel de chestiuni. Până la urmă pe mine, sincer, nu mă interesează nici PSD-ul, nici PNL-ul, nici USR-ul, UDMR-ul da fiindcă sunt președintele Uniunii, mă interesează ce se va întâmpla cu țara mâine, poimâine, anul care urmează.

Monica Mihai: Ce fel de guvernare ați susține pentru că președintele Klaus Iohannis a declarat în acest weekend că își dorește un guvern de tranziție cu un premier neutru, pe când știm de cealaltă parte că USR ar merge pe varianta unor alegeri anticipate. Care este varianta pe care o vedeți dumneavoastră ideală în acest moment?

Partidul Național Liberal a anunțat și a inițiat moțiunea de cenzură, are responsabilitatea de a prelua guvernarea dacă pică actualul guvern

Kelemen Hunor: În discuțiile mele cu colegii din parlament am spus că ar trebui discuția pe două paliere. Prima dată avem un an în fața noastră, un an electoral cu două rânduri de alegeri locale și parlamentare și de gestionat treburile țării. Trebuie să fixez acest obiectiv pentru anul care urmează. Un guvern care nu permite nici cheltuieli mari, nici derapaje economice și administrează țara așa cum trebuie, organizează alegerile locale și parlamentare. Ăsta este un mandat simplu, nu trebuie să promiți reforme în sănătate, nu trebuie să promiți… că oamenii înțeleg, într-un an electoral, spre sfârșitul unui mandat parlamentar nu poți să faci minuni și să discuți pentru următorii opt ani cu cei care vor ajunge, bineînțeles, în parlament la un moment dat dar poți să începi discuțiile de acuma. România de mult nu a mai avut posibilitatea să aibă patru ani fără alegeri, încă patru ani fără alegeri, deci opt ani, deci 2024 într-un singur an vor fi organizate toate alegerile și pe termen lung opt ani, zece ani în politică înseamnă termen lung, oamenii politici ar trebui să se gândească pe termen lung nu de la o zi la alta, poți să construiești ceva, poți să construiești ceva ce nu ai făcut în anii care au trecut. Și de aceea abordarea mea era în acest sens, în această direcție. Anticipatele, serios acuma chiar, lucrez și eu de foarte mult timp în această fabrică, știu exact cum funcționează mașinăria, alegeri anticipate e aproape imposibil să provoci, mai ales cu un an înainte de alegeri sau cu jumătate de an înainte de alegeri. Abordarea aceea cu hai să facem odată cu locale nu contează ce-a zis Curtea Constituțională, dar dacă noi vrem trecem peste Curte, peste deciziile Curții nu e fezabil pentru mine. Deci alegerile parlamentare vor fi anul viitor undeva prin noiembrie alegerile locale sfârșit de mai început de iunie, trebuie gestionată această perioadă corect, atât, nu trebuie să promiți altceva. Ce guvern? Cei care au anunțat că sunt gata pentru a prelua guvernarea, Partidul Național Liberal au anunțat și au inițiat moțiunea de cenzură, au responsabilitatea de a prelua guvernarea dacă pică actualul guvern. Noi trebuie să-i ajutăm pe ei și în urma discuțiilor vom vedea în ce mod putem să-i ajutăm. Dar mai mult în acest moment mi-e greu să spun fiindcă n-au fost discuții, n-au fost negocieri. Ludovic Orban mi-a zis foarte corect, foarte onest acum trei săptămâni când ne-am întâlnit sau ceva de genul că el va fi propunerea PNL-ului. Au luat o decizie în forurile lor de conducere, propunerea lor e Ludovic Orban. Eu am spus bine, asta e treaba voastră, dar este clar că nu rămâne țara fără guvern. Deci asta este clar. Orice om politic, dacă vrea să dea jos guvernul, trebuie să fie conștient că urmează să participe la guvernare sau să susțină un guvern, să-i ajute pe cei care vor intra la guvernare, nu poți în mod responsabil că dau jos guvernul dar nu mă interesează ce se întâmplă a doua zi. Eu de aceea am spus și în iunie vrem să știm cine va fi primul-ministru, cine va fi propunerea lor pentru prim-ministru cam cu ce program vin, am spus și acum un an de zile, fiindcă în fiecare sesiune a existat o propunere sau o moțiune de cenzură, dar niciodată nu a fost nicio șansă să fie dărâmat guvernul fiindcă PSD și ALDE, matematic, aveau majoritate.

Monica Mihai: Credeți că Pro România și ALDE va fi de acord cu această variantă în care Ludovic Orban să fie propunerea pentru premier?

Kelemen Hunor: Nu știu, n-am discutat de loc, n-am discutat absolut de loc cu cei din Pro România.

Ion Cristoiu: Domnule președinte, sunteți primul politician minim responsabil care precizează că nu poți să depui monițiune de cenzură în sine. Ce se întâmplă acuma e aberant și domnul Orban, toți spun să vedem după. Eu vă întreb, foarte important, domnul președinte a lansat la Iași termenul de guvern de tranziție, ceea ce știți foarte bine nu există. Ce e ăla de tranziție? Spuneți-mi, noul guvern care va fi minoritar clar, minoritar poate ca alcătuire, va beneficia sau nu la investire de votul dumneavoastră?

Kelemen Hunor: În principiu da, dar întâi să vedem cine sunt miniștri și ce program de guvernare există.

Ion Cristoiu: Deci nu dați în alb.

Kelemen Hunor: A, nu, nu dau niciodată în alb. În politică nu dăm cec în alb. Dar în principiu da.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră ați spus, am văzut și în altă parte că bine ar fi ca acest guvern să nu dea ordonanțe de urgență.

Kelemen Hunor: Absolut, deci fără ordonanțe de urgență.

Ion Cristoiu: Păi stați un pic, el totuși devine guvern… Puneți o condiție a votului ca el să nu fie guvern cu puteri depline sau îi sfătuiți?

Kelemen Hunor: Eu am această idee fixă, recunosc, că fără ordonanțe de urgență de câțiva ani și eu cred că mai ales într-o perioadă de scurtă durată, de un an de zile, mai ales un guvern minoritar dacă nu vrea să fie dat jos foarte repede, fiindcă acest lucru se poate face, nu dă ordonanțe de urgență. În ce domeniu să dea ordonanțe de urgență? Spuneți-mi și mie acuma o urgență în România pentru care trebuie să dai ordonanțe de urgență? Dacă vrei să dai în domeniul justiției înseamnă că n-ai înțeles nimic și nu respecți voința celor care la referendum s-au dus și au spus da, inclusiv eu așa am votat. Dacă vrei să dai pentru alegeri locale, primari în două tururi, haideți să fim serioși, am criticat de fiecare dată pe cei care au modificat legea electorală prin ordonanță de urgență. Dacă nu există vreo catastrofă, Doamne ferește, dacă nu există vreo situație de urgență nu trebuie să dai ordonanțe de urgență. Deci eu o să spun acest lucru și când vom ajunge acolo, dar încă nu am ajuns. În principiu trebuie să așteptăm.

Ion Cristoiu: Pe mine m-a interesat… Dumneavoastră ați fost destul de prudent în legătură cu noul guvern în ultima vreme, sper că nu m-am înșelat, deja sunteți de acord să sprijiniți. Problema este, sunteți de acord, că din punct de vedere parlamentar nu puteți să-i obligați să nu dea ordonanțe de urgență.

Kelemen Hunor: Nu pot. Și degeaba…

Ion Cristoiu: Deci nu putem să facem… trebuie să spulberăm… guvern de tranziție nu există, e guvern.

Kelemen Hunor: E o discuție foarte corectă și foarte sinceră. Degeaba îmi promit dacă a doua zi vin cu ordonanțe de urgență cum s-a mai întâmplat în această țară eu ce pot să fac, să mă enervez?

Ion Cristoiu: Am înțeles, dar nu se poate constituțional, nu se poate pune…?

Kelemen Hunor: Nu se poate, e foarte constituțional… constituțional nu se poate. Acest instrument constituțional stă la dispoziția guvernului, că e pentru jumătate de an, că e pentru un an, nu contează, nu poate să dea cel care rămâne după ce pică guvernul pentru perioada acea scurtă.

Ion Cristoiu: Vreau să lămurim ce știți și dumneavoastră. Deci nu există guvern de tranziție, adică un guvern care… el va fi un guvern plin până la… cu toate drepturile.

Kelemen Hunor: Absolut, absolut. Dar vă dați seama că în parlament pentru un astfel de guvern permanent va exista pericolul moțiunii de cenzură. În martie poți să dai, în februarie poți să dai, în aprilie poți să dai și va trece, nu va fi o problemă.

Scandalul Valea Uzului: Cei care au inițiat această intervenție nu au fost sinceri, n-au fost transparenți și n-au fost corecți.

Ion Cristoiu: Am înțeles. Domnule președinte, eu nu știu unde e Valea Uzului și chiar am rămas surprins, iertați-mă, de tot acest… cunosc bine situația cimitirelor militare chiar din Rusia. Spuneți-mi de ce v-a supărat atât de tare și prin ce e vinovat guvernul PSD cu Valea Uzului?

Kelemen Hunor: În primul rând cei care au inițiat această intervenție nu au fost sinceri, n-au fost transparenți și n-au fost corecți. Nu au cerut avize. Dacă ei ar fi cerut avize, așa cum scrie legea, atunci poate că am fi ajuns mai repede la o soluție corectă, ei au intervenit într-un cimitir unde din punctul nostru de vedere nu trebuia să intervină în niciun fel. Era și în administrarea comunei Sân Martin, nu au cerut voie, cum aș veni eu la dumneavoastră în curte, aș construi ceva, când mă prindeți construind ceva ilegal mă supăr eu că m-ați prins, pe de o parte, pe de altă parte fiind vorba despre un cimitir militar toate părțile trebuiau implicate în discuție, așa cum e normal, cum se întâmplă peste tot în Europa, e loc pentru toată lumea…

Ion Cristoiu: Și la Stalingrad e același lucru…

Kelemen Hunor: Și pentru cei care trăiesc și pentru cei care au murit, dar nu unii peste alții ci unii lângă alții. Le-am propus extindeți , deschideți o nouă parcelă, faceți o investigație arheologică, e loc acolo să mai deschizi fiindcă așa s-a întâmplat în foarte multe locuri, au fost deschise parcele pentru fiecare armată, pentru fiecare națiune, pentru toți cei care au murit în aceste două războaie mondiale sau în alte războaie și nu trebuie să treci peste cimitirul construit, întreținut în Valea Uzului. Nu vreau să intru în alte detalii, de ce nu te-ai îngrijit de cimitirul care este în Poiana Uzului? Ăla nu te interesează, te interesează după 30 de ani acest loc fiindcă acolo, într-adevăr, după 1993 comuna Sânmartin a avut grijă de cimitir, a fost un loc unde mergeau maghiarii din Harghita și din Covasna, comemorau eroii și cu asta basta. A fost un loc unde se duceau, dar nimeni până în 93 nu s-a interesat de acel cimitir în mod real și până în 2018, până în 2019 cei din Dărmănești deloc. Deci eu am propus și o soluție la un moment dat, schimbați prefectul, că prefectul trebuia să intervină, vedeți în ce mod îl sancționați pe primarul din Dărmănești care a făcut totul ilegal și cum restabiliți situația inițială și după aceea prin discuții se poate ajunge la această soluție deschizând o nouă parcelă fiindcă acolo în vale este loc pentru toți. Deci asta era propunerea noastră, onestă, corectă, fără jigniri fără alte… nu putem împărți trecutul, eu nu vreau să împărțim pentru că nu se poate. Dar eu cred că viitorul ar trebui totuși să-l proiectăm împreună pe bază de respect și încredere. Asta era propunerea noastră fără multe alte…

Ion Cristoiu: Deci încă o dată. Sunt unul din analiștii care nu am marșat niciodată…

Kelemen Hunor: A, și răspunsul, guvernul nu a respectat… autoritățile nu au respectat legea… guvernul trebuie să impună respectarea legii, dacă guvernul nu este în stare de ce să mai stea…

Ion Cristoiu: Dar spuneți-mi, partea maghiară, și același lucru îl voi pune părții române… pentru Dumnezeu, de ce e așa de important încât dumneavoastră să semnași o moțiune de cenzură, convingeți-mă.

Kelemen Hunor: Sentimental, vă dați seama.

Ion Cristoiu: E singurul cimitir care această problemă din România? Încercați o explicație din punctul dumneavoastră de vedere. Și pe români îi întreb. Adică de ce pentru minoritatea maghiară cimitirul ăla e un simbol ca să înțelegem noi.

Kelemen Hunor: Fiindcă a fost o bătălie între… și nu era între armata română și armata austro-ungară, era între armata rusă și armata austro-ungară în 1916, dacă nu mă înșel, și sentimental oamenii sunt legați, acolo au murit maghiarii din aceea armată…

Ion Cristoiu: Deci există în comunitatea maghiară o… acest cimitir e simbol? Ca să înțeleg.

Kelemen Hunor: Da, este un simbol, oamenii sentimental sunt legați, cum orice om este legat de…

Ion Cristoiu: Păi și guvernul României prin ce e vinovat? Credeți că a făcut el dinadins?

Kelemen Hunor: Că nu a impus respectarea legii.

Ion Cristoiu: Și de ce n-a impus?

Kelemen Hunor: Asta nu știu, asta trebuie să întrebați pe cei de…

Ion Cristoiu: Ați avut o discuție?

Kelemen Hunor: Am avut multe discuții.

Ion Cristoiu: Și ce spun, că sunt curios?

Kelemen Hunor: Mare lucru nu au zis. Au oprit la un moment dat inaugurarea cimitirului înainte de alegerile europarlamentare, după care au permis intrarea preoților și celor care au organizat pe 6 iunie, dacă nu mă înșel, acolo acel eveniment. Eu și cu 10 minute înainte de scandal am vorbit cu ministrul de Interne și am rugat-o pe doamna ministru „opriți, aveți jandarmi acolo”, să nu se întâmple ce s-a întâmplat la 10-15 minute după discuția noastră. Eu am o părere mai bună despre jandarmi, dacă ei primesc ordin știu ce să facă, dacă nu primesc ordin, cum se vede în toate pozele, în toate înregistrările au și ajutat pe cei care mergeau acolo. Deci am avut această discuție, răspuns coerent nu am primit. A fost la un moment dat undeva în iunie, spre sfârșitul lui iunie sau început de iulie o discuție între reprezentanții Ministerului Apărării de la noi și reprezentanții Ministerului Apărării din Ungaria. Noi am spus, acum specialiștii să se înțeleagă, dacă specialiștii ajung la o înțelegere, fiindcă este până la urmă o treabă militară înainte de orice, așa cum scrie și regulamentul și legea și cutuma europeană, atunci noi vom susține acea soluție. s-au întâlnit o dată, trebuia să se întâlnească în septembrie, partea română a amânat întâlnirea spunând că nu au primit răspuns de la italieni, de la austrieci, de la nu știu cine mai trebuia să vină, au amânat fără să spună până la ce dată. Deci văd iarăși acest obicei dâmbovițean de a amâna, de a rostogoli, de a nu clarifica o situație din punctul meu de vedere este o situație foarte limpede și foarte clară fiindcă există și o soluție corectă în care nu deranjezi pe nimeni. Nici pe unii nici pe alții deschizând o nouă parcelă.

Ion Cristoiu: Spuneți-mi, eu voi aborda asta pentru că, repet, aveți în față un om care chiar nu înțelege, și apropo și de guvern… chiar nu înțelege. E un cimitir, oamenii au murit acolo, pot dormi în pace toți, bun. Spuneți-mi, la ce întrebare nu v-a răspuns doamna Dăncilă, să o întrebăm noi.

Kelemen Hunor: Au fost multe discuții și înainte de alegerile europarlamentare și după, dar la acea întrebare de ce nu interveniți pentru respectarea legii nu am primit niciun răspuns. La un moment dat au dat niște amenzi, sigur, aceste amenzi…

Ion Cristoiu: Dumneavoastră spuneți că puteau să oprească…

Kelemen Hunor: Da, absolut, în aprilie… Când noi am semnalizat în aprilie încă se putea opri. Noi în aprilie am aflat de toată povestea asta, eu am înțeles că totul a început anul trecut undeva dar nu s-a finalizat.

Ion Cristoiu: Deci vă referiți la faptul că jandarmii puteau să intervină dacă aveau…

Kelemen Hunor: În iunie da…

Monica Mihai: Știți că au fost voci în perioada aceea care spuneau că acest scandal a apărut convenabil înainte de alegerile europarlamentare pentru ca UDMR să se poată delimita de PSD.

Kelemen Hunor: E o prostie cât casa, deci nu noi am inventat construcții acolo, nu noi am intervenit, deci noi până în aprilie nici nu știam că există acolo intenția de a construi ceva în acel cimitir, deci nu, chiar nu pot discuta despre lucruri care nu se leagă, nu noi am inventat, nu noi am aruncat în această campanie acest subiect. Era un primar ALDE, era un prefect ALDE, e un secretar de stat care este de la ALDE, e un secretar general care e un om cunoscut la noi în zonă, fiindcă a fost și prefect de Covasna, ei au făcut toată povestea asta nu noi.

Monica Mihai: Dar a fost mai bine pentru UDMR faptul că s-a delimitat de PSD la europarlamentare, având în vedere că ați avut și acel plus de 0,3% la europarlamentare?

Kelemen Hunor: Eu nu știu dacă era sau nu în acel moment fiindcă vedeți astfel de acțiuni ca să aibă un efect consistent nu poți să faci cu câteva zile înainte de alegeri. Noi am făcut cu câteva zile înainte de alegeri, trebuie să lași vreo două, trei săptămâni, cel puțin asta e experiența noastră politică. Eu pot să vă spun că în comunitatea maghiară acest guvern nu este văzut foarte, foarte bine. Nu vreau să vă dau un procent, e un procent foarte mare care nu au încredere în acest guvern în acest moment, dar nu au avut încredere nici în mai și Valea Uzului a mai stricat mult, mult din ce se putea face pentru comunitatea maghiară și pentru…

Ion Cristoiu: Chiar sunt surprins, cu excepția Văi Uzului, din câte știu, mai ales după 2016, guvernul PSD nu a fost atât de ostil, că știu…

Kelemen Hunor: Nu a fost.

Ion Cristoiu: Dar de ce este nemulțumită comunitatea maghiară?

Kelemen Hunor: Domnule Cristoiu, ce se întâmplă, se întâmplă următorul lucru, când investești, când asfaltezi, când construiești e vorba de chestiuni materiale, când intervine ceva sentimental dispare tot ce s-a făcut înainte. Deci în politică dacă nu există sentimental o apropiere de o anumită guvernare, de o anumită ideologie sau de o anumită abordare a problemelor societății cu asfalt și cu betoane nu poți să câștigi alegerile, nu poți să câștigi pe oameni. Trebuie să existe și ceva care e din punct de vedere sentimental și aici ei au greșit, au ostilizat comunitatea maghiară în momentul când totul în Valea Uzului s-a stricat. Da, sigur că noi am încercat să punem în aplicare înțelegeri parlamentare în care am susținut anumite proiecte de legi și PSD?ALDE a mai susținut câteva lucruri importante, am mai schimbat și în legea învățământului, deci acolo lucrurile au mers destul de bine…

Ion Cristoiu: Deci ziceți că Valea Uzului a constituit momentul de rupere. Dacă mă uit la declarațiile PNL, Rareș Bogdan, Mihai Neamțu sau chiar Ludovic Orban, din perioada anterioară, ei au fost mult mai anti-UDMR și anti-Hunor decât ale PSD-ului. Acum vă apropiați de ei?

Tags:
Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase