INTERVIUL INTEGRAL | Gândurile lui Cristoiu. Viorica Dăncilă: Ludovic Orban să aibă grijă ca semnăturile să coincidă cu numărul de voturi, pentru ca moțiunea să treacă

Premierul Viorica Dăncilă consideră foarte slabă moțiunea de cenzură a Opoziției căreia nu-i dă șanse de reușită joi, la votul în plenul reunit al Parlamentului, când senatorii și deputații PSD vor fi prezenți, dar nu vor vota.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că nu toți membrii Parlamentului vor dărâmarea actualului Guvern. „Nu cred că sunt mulți membri ai Parlamentului care vor vrea înlocuirea acestui guvern cu nimic pentru că nu vedem din partea opoziției niciun program de guvernare, nicio formulă guvernamentală, numai dorința de a duce țara în instabilitate fără a veni cu ceva concret în schimb”, a afirmat premierul.

Viorica Dăncilă nu dă șanse moțiunii de cenzură  și a explicat cum a încearcat să-i răzgândească pe parlamentarii PSD care au semnat deja moțiunea. Eu am discutat cu mai mulți membri ai Partidului Social Democrat care acum, unii dintre ei au semnat moțiunea de cenzură, am avut o discuție foarte aplicată, foarte deschisă(…) au fost parte dintre ei care au spus că deja au primit telefoane, deja au fost foarte mulți primari care au sunat și le-au spus să nu voteze moțiunea de cenzură pentru că comunitățile lor au dreptul la dezvoltare și nu vor să se întoarcă la perioada în care nu puteau să realizeze niciun proiect pentru comunitatea lor”, a susținut Viorica Dăncilă.

Mai mult, premierul este pregătit să vină cu o remaniere guvernamentală, după moțiune. „Vreau să vă spun că după moțiunea de cenzură, săptămâna viitoare venim cu remanierea guvernului în plenul Parlamentului. Pentru portofoliile pe care le avem libere și pe care președintele României, încălcând Constituția, nu vrea să numească interimari”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Dacă moțiunea va trece totuși, șeful Executivului spune că va rămâne premier interimar până la instalarea unui nou guvern, iar PSD va intra în opoziție.

„Dacă moțiunea va trece noi, cu siguranță, vom lupta din opoziție, vom fi foarte atenți la ceea ce va urma la măsurile guvernamentale care vor fi luate, la modul în care în aceste măsuri se regăsesc românii, la ceea ce vor face cei care vor veni la guvernare pentru că pe noi, dincolo de persoane, ne interesează ceea ce se întâmplă cu români (…) Nu (demisionez, n.r). Pentru că sunt un om responsabil. Nu o să stau până la prezidențiale. Am să-i solicit președintelui să vină cât mai repede cu o formulă guvernamentală pentru că, în caz contrar, înseamnă că, de fapt, a vrut doar o lovitură de imagine și efectiv se joacă cu soarta acestei țări”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bună seara și bine v-am găsit la o nouă ediție „Gândurile lui Cristoiu” live, o ediție în care o avem invitată pe doamna prim-ministru Viorica Dăncilă și candidatul la prezidențiale din partea Partidului Social Democrat. Bine ați venit doamna premier.

Viorica Dăncilă: Bună seara, mulțumesc pentru invitație.

Monica Mihai: Și pe domnul Ion Cristoiu, jurnalist și analist politic împreună cu care am demarat o serie de interviuri cu toți cei care candidează pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Ion Cristoiu: Bună seara.

Monica Mihai: Bine ați venit domnule Cristoiu.

Nu cred că sunt mulți membri ai parlamentului care vor vrea înlocuirea acestui guvern cu nimic

Monica Mihai: Doamna premier întrebarea pe care am adresat-o tuturor celor care candidează având în vedere situația politică actuală, joi dimineața se votează moțiunea de cenzură, care este strategia PSD la moțiunea de cenzură de joi?

Viorica Dăncilă: După citirea moțiunii bineînțeles că vom avea argumente pentru orice punct care a fost subliniat în această moțiune, după părerea noastră o moțiune foarte slabă în care nu vedem cifre, nu vedem lucruri concrete, ci mai mult o declarație politică a Partidului Național Liberal. Strategia noastră este să discutăm cu cât mai mulți oameni, oameni responsabili care știu că au nevoie de stabilitate în România, oameni care au fost votați în colegiile lor tocmai pentru promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală. Eu cred că foarte mulți nu vor vota moțiunea și spun acest lucru pentru că vor trebui să se întoarcă acasă, vor trebui să se vadă cu cei cărora le-au cerut încrederea și cei care i-au și votat. Nu vor putea să le spună că au votat această moțiune, că au dat jos un guvern, că au renunțat la un program de guvernare, că sunt de acord cu ceea ce a afirmat liderul Partidului Național Liberal și alți membri ai acestui partid, al partidelor de opoziție, că vor da oameni afară că vor tăia salarii și pensii. Cred că fiecare va trebui să răspundă pentru acțiunile sale și nu cred că sunt mulți membri ai parlamentului care vor vrea înlocuirea acestui guvern cu nimic pentru că nu vedem din partea opoziției niciun program de guvernare, nicio formulă guvernamentală, numai dorința de a duce țara în instabilitate fără a veni cu ceva concret în schimb.

Monica Mihai: Și totuși liderul opoziției Ludovic Orban declara încă de săptămâna trecută că au strânse 237 de semnături, adică se bazează pe acest număr de voturi. Sunteți pregătiți în eventualitatea în care totuși această moțiune va trece?

Viorica Dăncilă: Deci, Ludovic Orban se bazează pe 237 de semnături. Va trebui să aibă grijă ca semnăturile să coincidă cu numărul de voturi, pentru ca moțiunea să treacă știți că au nevoie de 233 de voturi. Eu cred că nu o să întrunească numărul necesar de voturi pentru ca moțiunea să treacă. Nu am luat în calcul această eventualitate pentru că noi avem încredere în cei cu care am discutat și avem încredere că dincolo de bătălia dintre partidele politice, dincolo de miza electorală, dincolo de interesele personale ale unuia sau altuia important este ce se întâmplă cu această țară și ce se întâmplă cu românii, ce speranțe au, ce putem să oferim, care va fi imaginea externă a României în eventualitatea în care guvernul ar fi demis. Cum am spus, moțiunea poate fi introdusă, este un instrument al opoziției și așa este normal, dar eu știu că atunci când vrei să dai dovadă de seriozitate vii cu o formulă guvernamentală cu o propunere de prim-ministru cu un program de guvernare astfel încât oamenii să vadă la ce s-a renunțat în Parlamentul României și ce vor avea pe viitor. Bun, să spunem, nu aș vrea să par arogantă și să spună cineva că nu iau în calcul  și acest scenariu în care această moțiune va trece. Dacă moțiunea va trece noi cu siguranță vom lupta din opoziție vom fi foarte atenți la ceea ce va urma la măsurile guvernamentale care vor fi luate, la modul în care în aceste măsuri se regăsesc românii, la ceea ce vor face cei care vor veni la guvernare pentru că pe noi, dincolo de persoane, ne interesează ceea ce se întâmplă cu românii. Tocmai în acest sens, după cum știți, avem pactul pentru bunăstare în care am propus tuturor partidelor să semneze faptul că nu vor tăia pensii și salarii, că vor ajuta antreprenorii. După cum ați observat nu a fost semnat acest pact decât de către minorități, mai multe semnături am luat de la cetățeni, peste un milion de semnături, care nu vor să se întoarcă la politica de austeritate pe care au implementat-o forțele de dreapta.

Ion Cristoiu: Doamna premier spuneți-ne care va fi modalitatea, care va fi tactica PSD-ului? Ei vor sta ca și data trecută, vor sta în bănci, cum e?

Viorica Dăncilă: Deci membrii Partidului Social Democrat nu vor vota.

Ion Cristoiu: Și rămâne ca ceilalți să… și cei care au votat moțiunea de cenzură? Care au semnat-o, de la PSD, ei ce fac? Stau în bănci sau se duc și votează?

Viorica Dăncilă: Eu nu știu ce vor face. Eu am discutat cu mai mulți membri ai Partidului Social Democrat care acum, unii dintre ei au semnat moțiunea de cenzură, am avut o discuție foarte aplicată, foarte deschisă, nu cum au ieșit în spațiul public că am plătit că… cred că cine a ieșit cu astfel de informații ar trebui să demonstreze acest lucru pentru că totuși vorbim de premierul României și astfel de informații sunt luate și în afara granițelor țării și nu cred că ne face bine. Am discutat cu cei care au semnat moțiunea, am discutat așa cum am spus foarte deschis, le-am spus faptul că atunci când vor merge în județul unde au fost votați și se vor întâlni cu cetățenii vor trebui să explice fapta lor. Vor trebui să explice de ce au făcut acest lucru, vor trebui să-și asume toate măsurile care le vor lua nou guvern sau tot ceea ce se va întâmpla cu România în perioada următoare. Cred că va fi foarte greu să le explici primarilor că cele două programe PNDL 1 și PNDL 2 nu vor mai fi implementate.

Ion Cristoiu: Doamna premier și ei ce-au răspuns? Că sunt prea bătrân, chiar mai bătrân decât dumneavoastră.

Viorica Dăncilă: Au fost parte dintre ei care au spus că deja au primit telefoane, deja au fost foarte mulți primari care au sunat și le-au spus că să nu voteze moțiunea de cenzură pentru că comunitățile lor au dreptul la dezvoltare și nu vor să se întoarcă la perioada în care nu puteau să realizeze niciun proiect pentru comunitatea lor. Eu cred că și pensionarii vor reacționa și vor întreba de ce vreți să dați un guvern jos, un guvern care a crescut punctul de pensie, un guvern care a crescut salariile medicilor, un guvern care a crescut salariile profesorilor.

Ion Cristoiu: Doamna premier, stați să ne întoarcem. Deci câți sunt cei care au semnat moțiunea?

Viorica Dăncilă: Nu am făcut o, nu am făcut o…

Ion Cristoiu: E o premieră, iertați-mă, post-decembrism, nu am auzit ca cineva să voteze împotriva propriului guvern, de ce nu-i dați afară? E o premieră, cum vă explicați, eu n-am auzit. Ei ce spun, sunt nemulțumiți?

Viorica Dăncilă: Bun, eu cred că pot exista și nemulțumiri. Pot exista nemulțumiri de natură personală, pot exista anumite discuții în cadrul unui partid politic, dar pornind de la acest lucru până la a vota împotriva propriului partid pe a cărei listă ai candidat pentru a intra în Parlamentul României cred că este o distanță destul de mare.

Monica Mihai: Vor fi sancționați de partid?

Viorica Dăncilă: Eu cred că partidul îi va sancționa.

Ion Cristoiu: Știm, doamna premier, nu are niciun rost, știm că în parlament nu se votează nici măcar pe textul moțiunii de cenzură, poate să fie și o foaie albă, se votează pe un raport de forțe. O întrebare care bănuiesc că dumneavoastră v-ați pus-o ca PSD-istă, în decembrie 2016 partidul ăsta obținuse cel mai mare scor din istoria post-decembristă, cum ați ajuns în situația asta acum, după părerea mea, să cădeți de la guvern? Dumneavoastră spuneți că nu, dar indiferent cum o fi, faptul că acum așa la unu și unu, cum? De la majoritatea aia care ați avut-o, nu? Ca PSD-istă vă întreb.

Viorica Dăncilă: Da, sunt de 23 de ani în acest partid și știu foarte bine parcursul acestui partid, am participat la toate alegerile care au avut loc, am văzut și atunci când acest partid a obținut succes și atunci când acest partid a avut perioade mai dificile, ultima perioadă dificilă fiind cea de la alegerile europarlamentare. Așa cum am spus cred că trebuie să acordăm mai multă atenție și oamenilor pe care îi punem pe listele de candidați. Doi, trebuie să avem o grijă și să avem un dialog mult, mult mai des cu parlamentarii noștri. De multe ori ni s-a reproșat faptul că parlamentarii nu au participat la decizii, că nu au fost consultați în legătură cu anumite aspecte, în legătură cu anumite probleme existente în cadrul partidului sau chiar în legătură cu anumite inițiative legislative. Că a fost o legătură nu tocmai bună între guverne sau guvern și parlament. Cred că au dreptate, într-o măsură au dreptate. Dar nu pot să fiu de acord că aceste lucruri care se pot remedia și aceste lucruri pe care eu le-am sesizat și am încercat să le remediez să ducă la această decizie de a vota împotriva propriului partid. Cred că dincolo de aceste lucruri, dincolo de micile neajunsuri, micile supărări în cadrul partidului cred că trebuie să primeze modul în care te raportezi la o decizie atât de importantă, atât pentru țară, dar și pentru propriul partid.

 

Nu cred că organizațiile din teritoriu s-ar fi implicat și s-ar fi organizat foarte bine dacă aveam un candidat din afara partidului

 

Ion Cristoiu: Bun, haideți să ne întoarcem. Dincolo partidul dumneavoastră a ajuns în situația în care a ajuns și pentru că a pierdut niște alianțe. Două întrebări am în legătură cu asta. Haideți să luăm de ce ați pierdut ALDE? Domnul Călin Popescu Tăriceanu, de mult așteptam să am acest interviu, a vorbit de o făgăduială a dumneavoastră, citez, după 26 mai că el va fi candidat comun și dumneavoastră nu v-ați ținut făgăduiala, de aici o telenovelă că e supărat pe dumneavoastră și trist. I-ați făgăduit?

Viorica Dăncilă: Nu.

Ion Cristoiu: Pentru istorie.

Viorica Dăncilă: Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu referitoare la candidatura pentru prezidențiale din partea Partidului Social Democrat. Am fost foarte sinceră cu domnul Tăriceanu și i-am spus că decizia va fi în cadrul partidului vom vedea care este situația, dar de fiecare dată acest partid a mers cu candidatul propriu. După alegerile europarlamentare în care noi am avut un scor mic a fost foarte greu, a fost foarte greu să iei o decizie să mergi cu un candidat din afara partidului. Partidul trebuie să se ridice, trebuie să ajungă la scorul pe care l-a avut. Nu cred că organizațiile din teritoriu s-ar fi implicat și s-ar fi organizat foarte bine dacă aveam un candidat din afara partidului. Am discutat cu domnul Tăriceanu acest lucru am supus la vot în Comitetul Executiv dacă mergem cu un candidat din afara partidului sau din interiorul partidului. A fost o singură abținere în rest toți colegii din teritoriu au susținut un candidat din interiorul partidului, având în vedere că rezultatul de la alegerile prezidențiale este un rezultat care va influența alegerile locale și bineînțeles alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Am discutat acest lucru cu domnul Tăriceanu, i-am propus să vină să mergem pe liste comune la alegerile parlamentare, să facem echipă. Poate înțelegeam dorința domniei sale de a candida pentru prezidențiale dacă pleca de lângă Partidul Social Democrat și candida dânsul din partea ALDE. Dar nu am înțeles și este greu de acceptat faptul că ai plecat de lângă Partidul Social Democrat și ai mers cu un alt candidat un candidat independent, nu știu cu ce a putut să ajute prin acest lucru ALDE, ba mai mult, pe fondul discuțiilor existente am văzut că o parte din membrii ALDE susțin și acum guvernul, susțin și acum Partidul Social Democrat, ALDE nu mai are grup politic, nici în Senat, nici în Camera Deputaților, domnul Tăriceanu nu mai este președintele Senatului, nu înțeleg de ce a luat această decizie, dar, mă rog, este decizia domniei sale.

Ion Cristoiu: Dânsul spune că a existat o înțelegere între el și PSD-ul condus de domnul Dragnea, știți ceva de această înțelegere?

Viorica Dăncilă: Știu că au fost discuții, dar nu pot să spun că a fost ceva stabilit ceva concret stabilit. Știu că a discutat cu domnul Dragnea, nu am participat la acea discuție, pe urmă a avut o discuție cu mine, după ce am preluat președinția partidului, dar nu a fost o promisiune. Am vorbit, am luat în calcul acest lucru, dar eu nu puteam să vin și să spun organizațiilor din teritoriu mergem cu domnul Tăriceanu. Am cerut părerea fiecăruia, am supus la vot această posibilitate, cu o singură excepție toți colegii au vrut candidat propriu pentru a putea din nou să-și organizeze județele și să crește.

Monica Mihai: O secundă pentru că are legătură exact cu acest lucru. Există voci în PSD în momentul de față care merg pe varianta că ar fi fost mai ok ca partidul să sprijine pe Călin Popescu Tăriceanu pentru prezidențiale?

Viorica Dăncilă: Nu. Haideți să… Eu vă spun din opiniile colegilor mei. Spun, da, intram în turul doi cu domnul Tăriceanu, poate intram în turul doi. Nu știam care e scorul partidului, nu știam cât se vor implica județele și atunci nu puteam să facem o evaluare exactă a modului în care stăm pe organizațiile locale. De ce nu știam care e scorul partidului? Nu aveam certitudinea că toate organizațiile din teritoriu se vor organiza și vor face o campanie așa cum trebuie.

Ion Cristoiu: Am înțeles eu greșit sau dumneavoastră vedeți prezidențialele și candidatura dumneavoastră ca un mijloc de turare a motoarelor…?

Viorica Dăncilă: Pentru locale și… Eu văd alegerile prezidențiale, alegeri pe care Partidul Social Democrat le câștigă. Noi am mers nu numai să intrăm în turul doi, noi mergem să câștigăm alegerile prezidențiale.

Ion Cristoiu: Și ca un exercițiu de luptă.

Viorica Dăncilă: Dar gândiți-vă că acum fiecare primar al Partidului Social Democrat fiecare președinte de organizație care vrea să candideze din partea Partidului Social Democrat poate să vadă care este gradul de credibilitate al populației în propria persoană pentru alegerile următoare. În noiembrie, pe 24 noiembrie avem al doilea tur al alegerilor prezidențiale, decembrie, ianuarie știți foarte bine, cu sărbătorile. Cu iarna ne trezim la alegerile locale. Deci eu cred că și pentru primari, dar și pentru cei care vor să candideze din partea Partidului Social Democrat în localitățile unde nu avem primari, cred că poate fi o evaluare  a candidaturii fiecăruia.

Monica Mihai: Cum va afecta în scenariul în care această moțiune de cenzură ar trece? Cum vă va afecta asta candidatura la alegerile prezidențiale?

Ion Cristoiu: Trebuie să aveți și planul B.

Viorica Dăncilă: Va exista o dezamăgire, v-am spus din punct de vedere al actului guvernamental pentru că am spus în nenumărate rânduri nu avem o guvernare perfectă, dar am avut o guvernare eficientă am luat o serie de măsuri care au ajutat comunitățile locale. În acest scenariu că moțiunea va trece eu cred că lupta va fi și mai mare din partea membrilor Partidului Social Democrat, din partea primarilor pentru că știu că câștigarea alegerilor prezidențiale este singura posibilitate pentru a avea din nou un guvern social democrat.

Ion Cristoiu: Au existat și zvonuri, și trebuie să le discutăm, prin cafenele că de abia așteaptă căderea dumneavoastră în opoziție să fiți sfâșiată de baroni și chiar să fiți înlăturată de la conducerea PSD. Bănuiesc că știți.

Viorica Dăncilă: Scenarii există, dar de la scenariu până când a-l pune în practică este o diferență foarte mare. Nu, nu cred, ar fi o măsură pe care colegii mei nu ar lua-o pentru că acest lucru ar influența…

Ion Cristoiu: Rămâneți candidată indiferent ce-o fi.

Viorica Dăncilă: Vă dați seama că Partidul Social Democrat nu poate să-și schimbe candidatul. În altă ordine de idei, vii cu un candidat premier, un premier care cred eu că a realizat lucruri, nu tot ce ar fi vrut să realizeze, dar realizat foarte multe lucruri pentru oameni. Cu ce să vii, ce să pui în loc, să nu mai aibă Partidul Social Democrat candidat? Va fi foarte greu sau să susții pe altcineva.

Ion Cristoiu: Păi nu, se bazează pe retragerea dumneavoastră fiind dezamăgită și dezumflată. Vă întreb

Viorica Dăncilă: Domnul Cristoiu, eu sunt un om puternic. Alții spuneau că deja sunt deprimată, că plâng, că au venit să mă sprijine colegii din Partidul Social Democrat. Alții spun că nu voi avea puterea să merg mai departe. Vreau să-i asigur pe toți că am puterea să merg mai departe și voi merge până la capăt alături de colegii mei din Partidul Social Democrat. Am o vechime prea mare în acest partid ca să îmi las colegii în urmă. Și voi merge și voi lupta ca și până acum.

Monica Mihai: Ați făcut o declarație în aceste zile cu privire la acea sumă de 1,4 miliarde lei pe care ar urma să o dați vineri dimineața către unitățile administrativ-teritoriale și nu este foarte clar în acest moment pentru că domnul Teodorovici spunea că de fapt acea sumă ar trebui să apară în rectificare bugetară, puteți să ne lămuriți exact cum este cu acești bani?

Viorica Dăncilă: Da, este pe rectificare bugetară, sunt cheltuieli de funcționare și este după formule, deci nu cum vrem noi să dăm sau cum încearcă să acrediteze anumite persoane care nu cunosc acest lucru. Este aplicată formula și sunt cheltuieli de funcționare pentru primăriile care nu mai au bani pentru funcționare.

Monica Mihai: O altă curiozitate pe care o aveam doamna premier, în luna august a apărut acel deficit pe care îl avem în momentul de față pe cash de 2,1%. Cum o să reușim să păstrăm deficitul stabilit pentru acest an de 2,76%, având în vedere că se știe deja în domeniul financiar că de obicei cheltuielile mari apar la final de an.

Viorica Dăncilă: De fiecare dată a existată această problemă a deficitului și am văzut semnale de alarmă. Noi o să ne încadrăm în deficit. Noi mai avem cheltuieli nerealizate, avem un plan de măsuri până la sfârșitul acestui an astfel încât să ne încadrăm în deficit. Bine, dacă vedeți, apar din partea opoziției tot felul de zvonuri, dincolo de deficit, faptul că nu avem bani de salarii, că nu avem bani de pensii, de fiecare dată au încercat să inducă în spațiul public anumite îngrijorări. Eu vreau să-i asigur pe toți că ne vom încadra în deficit și că avem bani până la sfârșit.

Monica Mihai: Au existat semnale sau îngrijorări din domeniul fiscal care v-au fost adresate în această perioadă cu privire la depășirea acestui deficit?

Viorica Dăncilă: Nu. Haideți să luăm declarația guvernatorului Băncii Naționale care as pus că nu sunt probleme pentru România în acest moment. Bine, au existat anumite semnale de alarmă dar din partea opoziției. Nu din partea altora.

Ion Cristoiu: Mă întorc la alianțe. Aseară a fost domnul Kelemen Hunor și am spus și domniei sale ce vă spun și dumneavoastră, PSD-ul a fost chiar un aliat al UDMR în bătăliile pe care le-a dus. Cum vă explicați această plecare bruscă, părăsire bruscă din partea UDMR. Domnul, și i-am promis că vă întreb, domnul Kelemen Hunor spune că e o chestiune a minorităților maghiare care s-a depărtat sentimental de dumneavoastră în urma afacerii de la Valea Uzului. Că dumneavoastră n-ați… nu știu, că n-au intervenit jandarmii. Credeți că e o chestiune sentimentală între PSD și UDMR? Unică, n-am auzit până acum. Trebuia să fi făcut o analiză. De ce au plecat UDMR-iștii că…

Nu cred că UDMR s-a supărat din cauza situației cimitirului din Valea Uzului. Cred că atunci s-a exagerat un pic

Viorica Dăncilă: Eu nu cred acest lucru. Într-adevăr, a fost o problemă la Valea Uzului și trebuie să o recunoaștem. Am discutat, am vorbit la Ministerul Apărării Naționale, am avut consultări în legătură cu acest aspect și am convingerea că această problemă trebuie rezolvată. Acolo este un cimitir internațional, după părerea mea trebuie trecut de Ministerul Apărării Naționale tocmai pentru a închide această problemă pentru că este păcat ca o divergență de genul acesta să aibă altfel de interpretări. Nu, eu nu cred că e numai acest lucru, nu cred, oamenii, noi întotdeauna am acționat foarte corect și toate proiectele noastre s-au adresat în egală măsură fie PNL-ului, fie UDMR-ului, deci noi nu am avut o încredințare a proiectelor în funcție de culoarea politică. Nu cred, cred că atunci s-a exagerat un pic, dar nu cred că acesta este motivul pentru care…

Ion Cristoiu: Atunci de ce a plecat UDMR-ul?

Viorica Dăncilă: Aș vrea să înțeleg pentru că eu cred că…

Ion Cristoiu: Sau a fost o politică defectuoasă de-a dumneavoastră, a alianței, spune că nu i-ați chemat niciodată la negocieri?

Viorica Dăncilă: Am discutat, vă dați seama că am discutat și zilele trecute, am încercat și noi să înțelegem de ce UDMR vrea să voteze moțiunea de cenzură, mai ales că Partidul Social Democrat a fost foarte corect în ceea ce privește și UDMR-ul și celelalte minorități și celelalte partide politice.

Ion Cristoiu: Și o întrebare tot așa… A circulat și circulă încă zvonul că domnul președinte ar fi vrut să-l impună pe domnul Siegfried Mureșan comisar. Știți ceva?

Viorica Dăncilă: N-am văzut în spațiul public, dar nu am avut o discuție cu domnul președinte legat de acest lucru. Discuția legată de comisarul european am avut-o înainte de a trimite cele două propuneri, i-am adus la cunoștință domnului președinte că vreau să o propun pe Rovana Plumb și pe Dan Nica și pe urmă am trimis propunerile nu am avut o discuție cu domnul președinte despre un alt candidat pentru comisar european de altfel, știți foarte bine, că premierul este cel care trimite nominalizarea pentru acest portofoliu.

Monica Mihai: În zilele acestea în spațiul public s-a creat o confuzie cu privire la noile nominalizări pentru funcția de comisar european, dacă ați trimis până la urmă cele două noi propuneri sau dacă ați rămas pe varianta pe care ați trimis-o inițial cu cei doi candidați dintre care Rovana Plumb a fost respinsă.

Viorica Dăncilă: Am rămas pe varianta inițială, Rovana Plumb a fost respinsă, deci propunerea noastră este Dan Nica, așa cum am spus, o propunere agreată în timpul acela și de domnul președinte. Noi am vrut să fie o abordare unitară. Ungaria a trimis o singură propunere, din partea popularilor europeni, atunci și noi a trebuit să trimitem doar o singură propunere, nu este corect ca o țară să trimită două propuneri, altă țară să trimită o singură propunere. Deci este această propunere cu Dan Nica.

Monica Mihai: Încă o întrebare pe acest lucru. S-a discutat în partid înainte de trimiterea acestor propuneri că ar exista vulnerabilități la doamna Plumb?

Viorica Dăncilă: Nu. Dar haideți să ne uităm un pic la ceea ce s-a întâmplat. Au fost audiați în comisia juridică mai mulți candidați pentru portofoliile de comisar. Li s-a acordat un timp ca să-și regleze eventualele probleme, haideți să luăm comisarul Hahn pe care îl cunosc de când eram europarlamentar. A fost vorba de niște acțiuni, i s-a spus că acele acțiuni nu poate să le mai dețină și a reglementat acest lucru. La doamna Rovana Plumb s-a discutat despre acea sumă pe care a dat-o la partid, a rezolvat problema, dar nimeni nu a mai vrut să asculte ceea ce a rezolvat. Deci decizia era într-un fel luată. Ceea ce m-a nemulțumit foarte mult și cred că a nemulțumit mulți români cred că este faptul că atacurile au venit din partea românilor, din partea eurodeputaților din Parlamentul European. Am văzut atacul lui Dacian Cioloș, am văzut atacul lui Siegfried Mureșan, am văzut atacul altor europarlamentari români care în mod normal trebuie să-și susțină candidatul pentru portofoliul de comisar. Eu am fost europarlamentar atunci când candidat pentru comisar pe Agricultură și dezvoltare rurală a fost domnul Dacian Cioloș, cu toate că venea din partea altui grup politic, eram în comisa de agricultură, i-am adresat și o întrebare domnul Cioloș și am vorbit cu colegi din alte țări să susținem candidatura României. Cred că acesta este modul normal în care trebuie să acționăm nu acela de a ne poziționa împotriva unui român pentru că vrem de fapt pe altcineva. este foarte importantă imaginea României.

Ion Cristoiu: O întrebare mai complicată. În spațiul public a apărut acea știre care e adevărată că la Fox News domnul avocat Giuliani al lui Donald Trump a spus că va veni și rândul României în ceea ce se numește Ucraina-Gate, spun pentru telespectatori, nu pentru dumneavoastră, și anume implicarea, afacerile fiului lui Joe Biden în Europa de Est. Știți ceva, ați fost până acum întrebată, că totuși sunteți premier, în legătură cu posibilitatea unei anchete în România?

Viorica Dăncilă: Nu. Nu știu nimic despre acest subiect. Am văzut și eu declarația, dar nu am nicio informație legată de acest subiect.

Ion Cristoiu: Nici până acuma, în nicio parte… americană nu v-a contactat.

Viorica Dăncilă: Nu. Nu m-a contactat nimeni până în acest moment.

Ion Cristoiu: În legătură cu această temă.

Viorica Dăncilă: Nimeni până în acest moment.

Ion Cristoiu: Credeți că se va dezvolta? O întrebare personală.

Viorica Dăncilă: Eu cred că a fost o declarație și această declarație a ridicat anumite semne de întrebare. Presupun că în momentul în care s-a făcut această declarație, aceasta trebuie dublată sau este dublată de anumite lucruri. Cred că nu trebuie vorbit de România. Dacă cineva a greșit trebuie să facem referire la persoanele care au greșit, dar cred că nu este corect să se vorbească despre România ca și țară.

Ion Cristoiu: Dacă dumneavoastră ați fi președintele României și s-ar pune problema, cum s-a pus problema, deschiderii unei anchete ce-ați face?

Viorica Dăncilă: Aș vrea să aflu adevărul. Cred că este important să aflăm adevărul, dar să avem și prezumția de nevinovăție, adică în momentul în care se desfășoară o anchetă poate sunt chemați oameni acolo pentru anumite detalii referitoare la anchetă, poate  este în calitate de martor, nu trebuie să pornim imediat de la ideea că cineva este vinovat. Cred că este important să știm adevărul, cred că este important să știm unde s-a greșit pentru a nu mai repeta greșelile și cred că acest lucru este important, dar în același timp dacă eu aș fi președintele României nu aș fi de acord ca greșeala unora să fie greșeala întregii țări. Nu aș fi de acord să se vorbească despre România pentru că a greșit cineva ca despre o țară a corupților, o țară în care se întâmplă numai lucruri urâte. Aș ține mult mai mult la imaginea României și nu aș face numai la mod declarativ acest lucru, cred că aș încerca să discut cu partenerii noștri trans-atlantici sau europeni, după caz.

Ion Cristoiu: O știre de ultimă oră: Reuters a anunțat că Giuliani a fost convocat în congres să dea detalii despre acuzațiile făcute la Fox News. Deci se dezvoltă. Dacă se dezvoltă vor influența alegerile prezidențiale?

Viorica Dăncilă: Depinde cine este implicat. Depinde cine este implicat în această anchetă, depinde la cine se face referire, eu știu…

Ion Cristoiu: Dar dumneavoastră ați vedea o cooperare a autorităților noastre, inclusiv a parchetului, pentru stabilirea adevărului, așa ați spus?

Viorica Dăncilă: Eu vreau să se afle adevărul. Eu vreau să se afle adevărul pentru că de multe ori nu s-a dorit acest lucru și poate că mulți oameni au suferit pentru că nu am știut de fiecare dată care este adevărul. Eu cred că adevărul este foarte important.

Monica Mihai: Doamna premier, ați spus mai devreme un lucru referitor la a ne sprijini cetățenii, pe români, că e important să ne sprijinim. Este cunoscut în spațiul public că PSD a fost partidul care nu a sprijinit-o pe Laura Codruța Kovesi atunci când a candidat pentru funcția de procuror șef european. A fost o situație excepțională atunci?

Viorica Dăncilă: Nu. Eu am spus și repet și am această convingere că trebuie să sprijinim cetățenii. Și de fiecare dată am dublat aceste afirmații de măsurile pe care le-am luat. Am vorbit de pensii, am vorbit de salarii, am vorbit de alocații, am vorbit de investiții. Dar eu cred, eu cred că în fața legii trebuie să fim toți egali. Pornind de la cetățeanul de rând până la cel care ocupă o funcție. Da, am fost împotriva susținerii lui Laura Codruța Kovesi și îmi mențin această poziție pentru că atâta timp cât asupra doamnei Laura Codruța Kovesi sunt anumite acuzații, sunt dosare, după câte am înțeles în desfășurare am considerat că este necesar să lămurească toate aceste lucruri înainte de a candida la o funcție la nivel european. Și din acest motiv am spus că nu o susțin pe Laura Codruța Kovesi. Am luat în calcul un singur aspect. Dacă din toate aceste acuzații una ar fi adevărată. Nu-mi doresc acest lucru dar dacă ar fi adevărată, atunci toată această vinovăție, toate aceste acuzații vor influența imaginea României. Pornind de la acest aspect nu am susținut-o pe Laura Codruța Kovesi.

Această atitudine a doamnei ministru al Justiției Ana Birchall nu este poziția Partidului Social Democrat

Ion Cristoiu: Doamna premier, trăim în aceste zile un paradox. Ministrul Justiției al Partidului Social Democrat luptă pentru desființarea Secției de Investigații, împotriva CSM. Dumneavoastră cum vă explicați. Cum a ajuns PSD-ul la acest paradox?

Viorica Dăncilă: Deci această atitudine a doamnei ministru al Justiției Ana Birchall nu este poziția Partidului Social Democrat. Am spus și repet, Partidul Social Democrat nu va mai da nicio ordonanță de urgență pe justiție. Noi ne-am învățat lecția la alegerile europarlamentare și nu vom mai interveni pe justiție. Intervenția doamnei Ana Birchall nu… este o intervenție personală, de fapt dacă ne uităm doamna Ana Birchall este revocată conform deciziei Curții Constituționale și eu nu accept, am avut o discuție cu doamna Birchall, nu accept ca să implice ministerul într-un scandal.

Ion Cristoiu: Dânsa nu este PSD-istă?

Viorica Dăncilă: Este membru al Partidului Social Democrat, vom vedea atitudinea dânsei în fața colegilor care sunt foarte dezamăgiți pentru că această atitudine, această implicare în justiție nemulțumește toți colegii care au susținut această poziție a Partidului Social Democrat de a nu mai interveni în justiție și magistrații trebuie să ajungă la un consens în privința măsurilor pe care… care se impun.

Ion Cristoiu: Chiar dacă nu va mai fi ministru fie prin revocare fie prin căderea guvernului veți discuta în Comitetul Național Executiv? E PSD-istă.

Viorica Dăncilă: A fost deja o discuție legată de acest aspect în care am subliniat ceea ce v-am spus înainte, vom avea o nouă discuție în Comitetul Executiv…

Ion Cristoiu: Indiferent de destinul domniei sale?

Viorica Dăncilă: Indiferent, dar vreau să vă spun că după moțiunea de cenzură, săptămâna viitoare venim cu remanierea guvernului în plenul Parlamentului. Pentru portofoliile pe care le avem libere și pe care președintele României, încălcând Constituția, nu vrea să numească interimari.

Ion Cristoiu: Am aflat chiar cu o anumită uimire că dacă trece moțiunea, dumneavoastră nu demisionați joi seara. De ce? O demisie de onoare zic.

Viorica Dăncilă: Nu. Pentru că sunt un om responsabil.

Ion Cristoiu: Și o să stați până la prezidențiale?

Viorica Dăncilă: Nu. Am să-i solicit președintelui să vină cât mai repede cu o formulă guvernamentală pentru că în caz contrar înseamnă că de fapt a vrut doar o lovitură de imagine și efectiv se joacă cu soarta acestei țări. Dacă președintele își dorește atât de mult să treacă moțiunea, lucru care nu ar trebui să-l facă un președinte al unei țări, ar trebui să fie președintele tuturor românilor și să nu fie implicat politic, dar vedem că pentru președinte Constituția nu contează, atunci înseamnă că trebuie să vină cu o formulă guvernamentală cât mai curând. Dar dacă eu îmi dau demisia și sunt foarte multe lucruri de rezolvat, până când președintele va veni în Parlament cu o nouă formulă guvernamentală atunci va fi mult mai greu pentru români și România.

Monica Mihai: De ce credeți că a ales opoziția chiar în acest moment să marșeze atât de mult pe moțiunea de cenzură pentru că știm că și în trecut au mai fost moțiuni care nu se apropiau nici măcar ca număr de semnături de ceea ce s-a întâmplat acum.

Ion Cristoiu: De credeți că președintele Klaus Iohannis, ce opoziție, ce l-a apucat?

Viorica Dăncilă: Președintele a fost cel care a solicitat acest lucru. Eu cred că dumnealui crede că va câștiga puncte în alegerile prezidențiale dacă va dărâma guvernul. Eu cred că motivul domniei sale nu este legat de România, nu este legat de bunăstarea cetățenilor, nu este legat de ceea ce așteaptă românii de la noi și este doar un calcul electoral.

Monica Mihai: Credeți că vor fi membri din PSD care vor trăda sau care se vor îndrepta spre Pro România dacă această moțiune de cenzură va trece?

Inchide