ANUNȚUL GUVERNULUI! ȘOFERII din ROMÂNIA vor fi amendați cu 3.500 de euro! Carnetul va fi suspendat până la 4 ani!

ANUNȚUL GUVERNULUI! ȘOFERII din ROMÂNIA vor fi amendați cu 3.500 de euro! Carnetul va fi suspendat până la 4 ani!
Publicat: 12/09/2013, 12:58
Actualizat: 29/07/2014, 21:33

Ministerul Afacerilor Interne promovează noi modificări la Codul Rutier, cu pedepse drastice pentru șoferii care încalcă grav regulile de circulație sau care nu își plătesc amenzile. Cea mai importantă schimbare îi privește pe cei care nu își plătesc amenzile rutiere și care vor rămâne fără permisul de conducere, dacă nu achită amenda în 30 de zile de la constatarea contravenției.

Proiectul de lege introduce și noi pedepse, care pot ajunge până la suspendarea carnetului pentru 4 ani și amenzi maxime de 16.000 de lei (aproximativ 3.600 de euro). De asemenea, șoferii care comit infracțiuni rutiere dar sunt scoși de sub urmărire penală sau scapă doar cu pedepse administrative își pierd carnetele pe perioade care pot ajunge chiar la 5 ani.

Proiectul de lege va sta 10 zile în dezbatere publică, apoi va fi aprobat prin Ordonanță de urgență de Guvern, conform MAI.

Șoferii care nu fac dovada că și-au plătit amenzile primite de la Poliția Rutieră, în termen de 30 de zile de la data comunicării procesului verbal, se aleg direct cu suspendarea permisului de conducere, se propune în proiectul de lege al MAI.

O altă modificare importantă este modificarea limitei de viteză la care șoferii rămân fără carnet de conducere. Astfel, aceasta scade față de cea actuală care este de peste 50 km/h: la depășirea cu 31-40 de kilometri la oră a limitei de viteză, carnetul este suspendat pentru o lună de zile, iar pentru depășirea cu 41-50 km/h, carnetul este suspendat două luni.

Depășirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h se pedepsește cu suspendarea carnetului pe 3 luni și amendă de la 720 de lei la 1.600 de lei.

De asemenea, cei care își cumpără mașini second-hand nu le vor mai putea conduce până nu transcriu dreptul de proprietate în evidențele oficiale, pe numele lor. Autoritățile vor să introducă suspendarea înmatriculării vehiculului și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor, până când noii proprietari își trec mașina pe numele lor, în mod oficial.

Astfel, noul proprietar al mașinii este obligat să solicite, în maximum 60 de zile de la cumpărarea autovehiculului, transcrierea dreptului de proprietate și emiterea unui nou certificat de înmatriculare. Pe de altă parte, fostul proprietar al mașinii este obligat să notifice autoritățile că și-a înstrăinat mașina, în termen de 5 zile de la data vânzării. Dacă au loc vânzări succesive, termenul limită curge de la data primei vânzări.

Amenzi și pedepse drastice, pentru cele mai periculoase abateri

Oficialii de la MAI au identificat de asemenea principalele cauze ale accidentelor rutiere și doresc să sancționeze cât mai dur aceste abateri de la lege. Este vorba despre consumul de băuturi alcoolice la volan, de viteza excesivă și de neacordarea priorității pentru pietoni.

Astfel, pedepsele pentru nepurtarea centurii de siguranță și a căștii de protecție, la motocicliști și mopediști, vor crește de la amenzi de 160-240 de lei în prezent, la 720-1.600 de lei. Punctele de penalizare pentru această sancțiune vor fi de asemenea majorate, de la 2 la 6. Șoferii vor fi de asemenea trași la răspundere și pentru copiii care îi însoțesc în mașini și nu poartă centura de siguranță sau echipamentele omologate.

Șoferii care trec pe culoarea roșie a semaforului vor fi sancționați cu suspendarea permisului auto pe o perioadă de 2 ani și o amendă cuprinsă între 10.000 de lei și 16.000 de lei.

Șoferii care trec pe roșu și provoacă un accident de circulație din care rezultă avarierea altui vehicul sau pagube materiale vor fi sancționați cu suspendarea permisului pentru 3 ani și amendă de 10.000-16.000 de lei.

Șoferii care nu respectă regulile la trecerea căii ferate vor fi sancționați cu suspendarea permisului pe 3 ani și amendă de 10.000-16.000 de lei.

Șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice, dacă alcoolemia se află sub limita penală de 0,8, se aleg cu permisul suspendat 3 ani și amendă între 10.000 și 16.000 de lei.

Dacă în urma acestei fapte are loc și un accident de circulație, atunci șoferul se alege cu permisul suspendat 4 ani și o amendă similară.

Șoferii care conduc un autovehicul pe contrasens, pe autostradă, primesc amendă între 10.000 și 16.000 de lei și au permisul suspendat 3 ani.

Carnetul se suspendă până la 5 ani

Șoferii care nu acordă prioritate pietonilor la traversare vor fi pedepsiți mai drastic ca în prezent. Carnetul le va fi suspendat pentru 4 luni, iar amenzile vor varia între 1.680 de lei și 8.000 de lei.

Șoferii care depășesc viteza regulamentară cu peste 60 km/h rămân fără permis de conducere timp de 6 luni și vor plăti amenzi cuprinse între 1.680 de lei și 8.000 de lei.

Șoferii care conduc vehicule a căror înmatriculare a fost suspendată își pierd permisul de conducere pentru un an și primesc amenzi similare.

Autoritățile mai doresc introducerea de noi trepte de suspendare a permisului auto. Astfel, permisul se suspendă 4 luni pentru șoferii ale căror abateri rutiere au fost urmărite penal ca infracțiuni, însă au fost sancționați cu sancțiune administrativă.

Permisul se va suspenda 1 an pentru șoferii care produc accidente în urma cărora alte persoane mor sau sunt rănite, dacă instanța sau procurorul au decis neînceperea urmăririi penale sau încetarea acesteia. Excepție fac cazurile când accidentul a avut loc din cauza băuturilor alcoolice sau a trecerii pe roșu.

Permisul se va suspenda pe 4 ani dacă un șofer trece pe roșu și produce un accident rutier în urma căruia alte persoane mor sau sunt rănite, iar instanța sau procurorul au decis neînceperea urmăririi penale sau încetarea acesteia.

Permisul se suspendă pe 5 ani dacă un șofer este băut și produce un accident rutier în urma căruia alte persoane mor sau sunt rănite, iar instanța sau procurorul au decis neînceperea urmăririi penale sau încetarea acesteia.

Alte modificări: camere video la proba de traseu și la trecerile de cale ferată

O altă modificare, anunțată mai demult de MAI, este monitorizarea video a probei practice a examenului auto. Excepție vor face examenele pentru motocicliști și mopediști – categoriile AM, A1, A2 și A.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede ca operatorul de cale ferată să instaleze „mijloace de constatare” a abaterilor de la Codul Rutier, la trecerile la nivel cu calea ferată, precum și obligația acestuia să semnaleze Poliției Rutiere astfel de abateri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...