Cele șapte minuni ale primarilor din România: de la piramida cu closet la catedrala-buncăr

Publicat: 11/08/2013, 16:31

Oradea: piramidă cu closete la subsol

În Oradea, primarul Ilie Bolojan construiește o piramidă în curtea interioară a instituției. Aceasta are parter și subsol, se întinde pe 550 de metri pătrați, va fi acoperită cu sticlă și costă 1,3 milioane de lei. Piramida, destinată relațiilor cu publicul, are wc-urile la subsol, alături de un bar cu 76 de locuri. La parter pot aștepta 50 de persoane să le vină rândul la cele 34 de ghișee. Primarul Ilie Bolojan a declarat, pentru Gândul, că piramida e piramidă doar pe un cub care intră în alt cub, restul fiind doar o construcție acoperită cu sticlă. „Primăria din Oradea este o construcție în formă de A. În curtea interioară lipsește o bucată din A și acum se completează prin această construcție. Piramida e piramidă doar pe o porțiune din construcție. Imaginați-vă un cub care intră în alt cub. Pe axa cubului va fi vârful piramidei”, a declarat primarul Ilie Bolojan. Acesta ne-a mai explicat că „piramida” este absolut necesară celor „375.000 de cetățeni care trec anual pragul primăriei”.

„Grãdinile de la Versailles” de la Prãjești

Despre Prăjești se știu două lucruri: trebuia să aibă un dig care era de fapt doar un canal și are o piramidă peste primărie. Despre canal le-a vorbit președintele Traian Băsescu sinistraților la inundații. Acesta le-a spus că nu s-au dat niciodată bani pentru un dig, ci doar pentru un canal care nici ăsta nu a putut fi construit din cauza sătenilor care nu și-au vândut terenurile. Piramida însă chiar există și a fost construită în vârful primăriei după ce edilul Prăjeștiului a văzut-o pe cea de la „muzeul Luvrului”. Eugen Antica, primarul din Prăjești, a declarat, pentru Gândul, că ideea cu piramida „mi-a venit după ce am vizitat muzeul Luvrului. La intrare este o piramidă care mi-a plăcut foarte mult. M-am consultat cu proiectantul, i-am dat și eu câteva idei cum să fie piramida noastră. Am făcut să fie ceva frumos, atractiv, turistic pentru comuna noastră. Practic, este un iluminator prin care vine lumina naturală ca să fac economie la curent”. Întreaga investiție, în care este inclusă și piramida din vârful primăriei, este de 18 miliarde de lei vechi. Primarul ne-a spus că nu e scump și asta pentru că va muta sub piramidă poliția, poliția comunitară și arhiva.

În plus, primarul recunoaște că în comună nu există apă și canalizare, dar se laudă că, pe două hectare, a amenajat „grădinile de la Versailles”. Eugen Antica, primarul din Prăjești, a declarat, pentru Gândul, că „în comună avem pe două hectare Grădinile de la Versailles. Grădina botanică este la fel ca cele de la Versailles, doar că are două hectare. Avem 500 de specii de plante. O să devină obiectiv turistic. O punem pe site după ce e gata și casa memorială a lui Ernest Maftei”.

Catedrala înaltă cât un bloc cu 15 etaje dotată cu buncăr

Înaltă cât o clădire cu 15 etaje – cu tot cu cruce are 60 metri – dotată cu nu mai puțin de cinci clopote, având în total cinci tone, acționate „din buton”, un buncăr de 10.000 persoane, „în caz de Doamne Ferește”, două lifturi, pentru fiecare aripă, iar în jur, un parc de circa trei hectare. Pe scurt, așa a descris primarul orașului Voluntari, Florentin Costel Pandele, catedrala din Beverly Hillsul de Ilfov. La subsol va fi amenajată o suprafață uriașă. Două camere frigorifice, un muzeu și, ca la mall, un spațiu unde copiii să stea când părinții sau bunicii sunt la slujbă. Subsolul catedralei poate primi 2.500 de oameni. Megacatedrala va costa 7 milioane de euro pentru a fi gata la roșu – cum ar zice constructorul. La această sumă se mai adaugă alte câteva milioane pentru picturi, când lăcașul de cult va fi gata. Cea mai mare parte a banilor vor fi dați de la bugetul local, iar Guvernul va contribui cu un milion de euro. …citește mai departe în pagina următoare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York