Europa este stupefiată, după apariția acestor imagini: RASIȘTII MAGHIARI, organizați în patrule, TERORIZEAZĂ UN SAT DE ȚIGANI

Publicat: 08/06/2013, 12:20
Actualizat: 29/07/2014, 20:09

Într-un amplu reportaj, jurnaliștii de la The Guardian deplâng starea mizeră și frica în care trăiesc circa 450 de romi din localitatea ungară Gyöngyöspata, din nord-estul Ungariei. Romii au început să trăiască în frică după ce Asociația Gărzii Civile pentru un Viitor mai Bun, o organizație paramilitară de extremă dreapta, ai cărei membri poartă uniforme și cizme negre, sunt înarmați cu topoare și însoțiți de câini de luptă, a trimis primăvara trecută în sat mai multe patrule să reinstaureze ordinea și să combată rata criminalității.

În loc să aplice legea în mod obiectiv, grupul paramilitar, sprijinit de Jobbik, partidul naționalist din Ungaria, „bântuie” străzile localității Gyöngyöspata și a început să-i brutalizeze pe etnicii romi, susține presa britanică.

Traiul lor mizer și umilințele la care sunt supuși zilnic din cauza etniei lor le-a atras atenția jurnaliștilor de la The Guardian, care au realizat un reportaj despre acești ,,intruși” pe care nu-i tolerează nimeni.

Astfel, corespondenta Helen Pidd a petrecut mai multe zile în mijlocul celor 450 de suflete care încearcă să se integreze în viața comunității alcătuite din 2.800 de locuitori unguri. Îndurând frigul, fără sursă de electricitate sau apă curentă de mai multe luni, majoritatea romilor stau în cocioabe insalubre, cămăruțe de câțiva metri pătrați unde conviețuiesc membrii mai multor generații.

Pe lângă condițiile precare în care sunt nevoiți să trăiască, ei sunt atent supravegheați de membrii gărzii paramilitare care îi insultă pe romi, numindu-i ,,țigani mizerabili” și chiar îi amenință cu moartea.

O femeie a ajuns să nască prematur un copil după ce a fost hărțuită de naționaliștii unguri, iar un bărbat de etnie romă a fost bătut crunt. Ulterior el a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru ca s-a încăierat cu unii membri ai gărzii, care nu au fost trași deloc la răspundere. Nici măcar cei care au fost surprinși de camerele de luat vederi urinând în formă de svastică pe străzile orașului nu au ajuns în fața justiției, adaugă sursa citată.

De atunci, romii din Gyöngyöspata trăiesc cu frica în sân, după cum reiese din reportajul The Guardian. ,,E de ajuns ca cineva să bată la ușă și sunt speriată”, i-a mărturisit jurnalistei o femeie de 31 de ani.

Gabor Vona, liderul Partidului Jobbik, a dezvăluit în luna martie a anului trecut că plănuiește înființarea unor astfel de patrule de jandarmi la nivel național.

Cum trăiesc ungurii cu romii în Gyöngyöspata

Ca și în alte localități în care convețuiesc mai multe etnii și în Gyöngyöspata separatismul dintre romi și unguri a atins cote alarmante și a degenerat în violențe. Cazul nu e unul particular, iar situația de aici e general valabilă la nivelul întregului stat. Potrivit unui raport al Centrului European pentru Drepturile Romilor (CEDR), citat de publicația britanică, între 2008 și 2011, în Ungaria au avut loc 49 de atacuri asupra romilor, soldate cu răniți și morți.

În localitatea menționată, discriminarea este încurajată de instituțiile publice, cum ar fi școala, unde clasele elevilor unguri și cele ale persoanelor din comunitatea romă sunt separate, pentru ca membrii celor două grupuri să nu se amestece între ei. Dacă ungurii au parte de condiții bune de studiu și de aparatură în sălile lor de clasă, cum ar fi o tablă electronică și calculatoare, la parter, colegii romi nu beneficiază de toate aceste lucruri. Segregarea se menține inclusiv în servirea meselor de prânz.

Soluția imigrării: căutarea unui loc unde oamenii oferă dragoste și romilor

Apartenența politică a primarului localității, Oskar Juhasz, la partidul Jobbik ar putea explica situația și tolerarea acestor forțe de ordine extremiste pentru care nu există legi. ,,Romii nu sunt dați afară din comună. Cei care nu vor să lucreze aici nu o vor face nicăieri”, a precizat Juhasz, în condițiile în care romii terorizați încearcă să imigreze în Canada, țară care a eliminat vizele impuse ungurilor în 2008. ,,Regretăm că unii romi părăsesc țara invocând un argument fals”, a declarat și ministrul ungar al Comunicațiilor, Zoltan Kovacs.

El susține, de asemenea, că romii cer azil pentru a face bani și pentru a profita de facilitățile oferite de guvernul canadian și nu pentru că ar fi discriminați. Cu toate acestea, romii spun că cer azil statului canadian pentru că sunt persecutați în Ungaria.

,,Aici nu mai putem trăi. Soțul meu, care deja e plecat în Canada, mi-a spus că acolo e bine, că vom fi fericiți și că oamenii din jur ne vor oferi dragoste”, i-a mărturisit o femeie de etnie romă reporterei britanice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă