Traian Băsescu a primit o LOVITURĂ DURĂ în urmă cu puțin timp. PLANUL care schimbă totul

Traian Băsescu a primit o LOVITURĂ DURĂ în urmă cu puțin timp. PLANUL care schimbă totul
Publicat: 03/03/2013, 09:09
Actualizat: 13/08/2014, 19:02

Aderarea României la Schengen devine subiect de conflict între președintele Traian Băsescu și Guvern. După ce ministrul de Externe, Titus Corlățean, a susținut că România nu va mai fi interesată de această problemă dacă va fi amânată din nou aderarea, șeful statului l-a somat să nu mai facă asemenea afirmații, apreciindu-le ca fiind „o opinie strict personală”. La scurt timp, premierul a anunțat că Titus Corlățean a vorbit în numele guvernului și l-a sfătuit pe Băsescu să tacă.

„Cu cât tace și cu cât face mai puțin scandal, cu atât Guvernul României și România au șanse să se integreze mai repede și mai bine în Europa. Scandalul din ultimii 8-9 ani ne-a adus doar eșec, cred că acum Guvernul trebuie să aibă o altă strategie, mai eficientă și mai demnă privind relațiile noastre europene”, a spus Ponta.

Reacția președintelui după declarațiile lui Corlățean a venit în această dimineață. „Afirmațiile domnului ministru Titus Corlățean reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe și pot fi considerate cel mult o propunere de poziționare. Președintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmații și reiterează faptul că România își menține întregul interes pentru aderarea la spațiul Schengen cât mai curând. Domnul președinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlățean să renunțe la afirmații de acest gen pentru a nu crea o percepție falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României și îi cere, în schimb, să acționeze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condițiilor directe si indirecte legate de acest proces”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Președintele precizează că aderarea la spațiul Schengen „constituie un drept al României și al cetățenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene și consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României.”

„România trebuie să reușească să se integreze în spațiul Schengen”, afirmă Băsescu.

Precizările premierului

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat agenției MEDIAFAX premierul Victor Ponta, care a precizat că Guvernul a făcut tot posibilul pentru o decizie pozitivă și că încă speră la o astfel de decizie.

În cazul în care decizia va fi de amânare a aderării la Schengen, va fi nevoie de o soluție politică, iar Guvernul va aștepta fără ca această temă să mai reprezinte un punct principal de discuție, a adăugat premierul.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta „credibilitatea procesului”, iar țara noastră ar putea să nu mai fie interesată și doar să aștepte o invitație de la UE.

„Care este concluzia? Dacă noi nu vom obține o decizie corectă, legitimă, (înseamnă – n.r.) faptul că acest proces bazat pe niște criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Și e bine de reținut. (…) Așa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem pașaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani și dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă”, a afirmat Corlățean, vineri seară, într-o emisiune la Realitatea TV.

MRU vrea ca ministrul de externe să dea explicații în parlament

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că va cere audierea în parlament a ministrului de Externe Titus Corlățean, pe care l-a acuzat că are o atitudine antieuroepeană. Mai mult, el nu a exclus ca premierul Victor Ponta să fi știut despre poziționarea lui Corlățean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...