AFP: La 150 de ani de bătălia de la Gettysburg, „lupta pentru justiție rasială și coeziune națională continuă încă” în SUA

AFP: La 150 de ani de bătălia de la Gettysburg, lupta pentru justiție rasială și coeziune națională continuă încă în SUA
Un semn că Statele Unite sunt afectate în continuare de problema rasială poate fi faptul că o bază militară poartă numele unui general sudist, John B. Gordon, care a luptat la Gettysburg acum 150 de ani, în Războiul de Secesiune, după care s-a apropiat de Ku Klux Klan, comentează AFP.
Publicat: 30/06/2013, 12:36
Actualizat: 03/07/2013, 16:08

Un semn că Statele Unite sunt afectate în continuare de problema rasială poate fi faptul că o bază militară poartă numele unui general sudist, John B. Gordon, care a luptat la Gettysburg acum 150 de ani, în Războiul de Secesiune, după care s-a apropiat de Ku Klux Klan, comentează AFP.

Zece baze militare americane poartă numele unor generali din cadrul armatei confederate, dintre care unii apărau sclavia, afirmă scriitorul Jamie Malanowski.

Însă, „în prezent, persoanele de culoare reprezintă o cincime din trupele americane. Ideea că în prezent le cerem acestor militari să servească într-un loc care poartă numele unui apărător al sclavagismului rasist este lamentabilă”, își exprimă revolta Malanowski, autorul unei cărți despre o perioadă de șase luni dinaintea conflictului.

Generalul Gordon, al cărui nume este purtat de baza militară Fort Gordon, în Georgia (sud-est), considera sclavia drept „servitoarea libertății civile”.

Opoziția statelor din Nord față de cele din Sud în problema extinderii sclaviei – susținute de Sud – în noi teritorii din Vest a provocat Războiul de Secesiune (Războiul Civil, cum îl numesc americanii, în perioada 1861-1865). Aflându-se în minoritate în această problemă, 11 state din Sud se „despart” de Uniune.

Totuși, după bătălia de la Gettysburg, la începutul lui lui 1863, care marchează o întorsătură în război, odată cu începerea replierii sudiștilor, președintele Abraham Lincoln vine la fața locului pentru a reafirma moștenirea comună a celor două tabere, și anume Declarația de Independență, „fondată pe principiul că toți oamenii sunt creați egali”.

În opinia istoricului Brian Jordan, de la Institutul despre Războiul Civil, din Gettysburg, problema „poartă mai puțin asupra numelor, cât asupra mișcării drepturilor civice”, care va sărbători anul acesta 50 de ani de la discursul susținut pe 28 august 1963 de către Luther King, „I have a dream”.

„Războiul glorios”

În opinia istoricilor acestei mișcări și „în cultura populară americană, ne amintim despre acest război ca despre un «război glorios», un «război bun»”, care a abolit sclavia, privind doar „aspectul tactic” al conflictului, deși acesta este „o tragedie pentru democrația americană”, reprezentând patru ani „de pierderi umane, de suferințe”, și o problemă rasială de actualitate în continuare, în opinia lui Jordan.

Semnul că nu toate focurile sunt bine stinse este că o vedetă de televiziune a „bucătăriei din sud”, Paula Deen, a fost nevoită să abandoneze săptămâna trecută emisiunea pe care o anima de zece ani, din cauza unor afirmații cu caracter rasist.

În opinia editorialistului din nord-est de la The New York Times Frank Bruni, „ea este o caricatură a Confederației și amintirea unui trecut care este prezent încă”.

Un alt specialist în acest război, Tony Horwitz, vorbește în The Atlantic despre „150 de ani de neînțelegeri” în legătură cu Războiul Civil. El se întreabă, la fel ca alți istorici, dacă este necesară „sanctificarea” acestui conflict fiindcă a abolit sclavia.

Deoarece nordiștii erau prea puțin numeroși să lupte pentru a o aboli, „ei se băteau pentru Uniune”.”Emanciparea a fost produsul derivat al acestui răboi, ci nu scopul său. Iar americanii albi au eșuat, în timpul reconstrucției, să protejeze și să garanteze drepturile sclavilor eliberați”, amintește el.

„Lupta pentru justiție rasială și coeziune națională continuă încă”, apreciază istoricul.

Când Curtea Supremă a Statelor Unite a invalidat, marți, o lege electorală vizând să împiedice orice discriminare rasială în statele cu un trecut segregaționist, ea a apreciat că, „în prezent, țara nu mai este divizată, așa cum era în 1965”.

Însă cei patru judecători care s-au opus acestei decizii au amintit că Congresul, în 2006, a apreciat că „40 de ani nu sunt suficienți pentru eliminarea vestigiilor discriminării, după aproape 100 de ani de disprețuire a celui de al 15-lea Amendament”, care a fost adoptat după Războiul Civil, în 1870, și care acorda drept de vot foștilor sclavi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire