Cine sunt teroriștii din Paris și cum au scăpat de sub nasul autorităților franceze și belgiene

Ca și cu ocazia atentatului terorist asupra redacției Charlie Hebdo, din ianuarie 2015, când s-a dovedit că cei doi frați Kouachi aveau antecedente penale și legături strânse cu Statul Islamic din Siria, despre care autoritățile franceze erau la curent, în urma atentatului de la Paris autoritățile franceze și belgiene descoperă că unii dintre cei 8 teroriști care au ucis peste 130 de persoane le erau cunoscuți prin prisma activităților lor penale sau legate de terorism. Acești oameni nu au apărut din senin, înarmați cu Kalașnikov, începând să ucidă la întâmplare. Unii dintre ei mai fuseseră reținuți sau suspectați de terorism, iar creierul operațiunii chiar fusese condamnat pentru terorism, dar a fugit din Belgia. Un oficial turc susține că a informat Franța în două ocazii, în 2014 și 2015, despre potențialul terorist al unuia dintre participanții la comandoul terorist care a zguduit acum Parisul. Nicio reacție din partea francezilor, susțin turcii, care se întreabă dacă a fost vorba doar despre o proastă comunicare.

Luni, autoritățile belgiene în colaborare cu francezii au descins în suburbia bruxelleză Molenbeek, cunoscută pentru focarul de extremism islamic, pentru a căuta complici ai atacatorilor. Membrii familiei lui Abdeslam, unul dintre atacatori, care a fugit din Franța și este căutat internațional, au fost audiați, însă lăsați în libertate. Ei au susținut că nu știau despre radicalizarea lui Salah Abdeslam. La rândul lor, în noaptea de duminică spre luni, francezii au făcut 168 de percheziții, în urma cărora 23 de persoane au fost arestate, 104 persoane au fost puse sub arest la domiciliu, iar polițiștii au confiscat veste antiglonț, un lansator de rachete, pistoale și un Kalașnikov, conform ministrului francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

Cine sunt atacatorii și cum s-au intersectat unii dintre ei cu autoritățile, în trecut

Până acum, numele a șase dintre cei opt atacatori au fost făcute publice, oficial sau pe surse, conform Le Figaro. Cel suspectat că ar fi creierul operațiunii a fost și el identificat de autorități. Din trecutul lor, a ieșind la iveală că unii dintre ei erau în vizorul autorităților franceze de mai mult timp, fără însă ca acest lucru să fie folosit în niciun fel pentru prevenirea masacrului de la Paris, de pe 13 noiembrie.

1. Abdelhamid Abaaoud, 27 ani, naționalitate belgiană (de origine marocană, s-a născut în suburbia belgiană Molenbeek). „Mastermind”-ul atacului de la Paris râde de polițiștii francezi: M-au lăsat să plec

Autoritățile franceze l-au numit ca fiind creierul operațiunii teroriste de la Paris, coordonând celula Statului Islamic care a desfășurat atacul. El este căutat de autorități, însă se află cel mai probabil în Siria.

Tânărul a fost implicat într-un schimb de focuri cu poliția, în estul Belgiei, în timpul unei operațiuni antiteroriste vizând Statul Islamic, care a avut loc în ianuarie 2015, la Verviers. Abaaoud era suspectat că era coordonatorul celulei SI respective și că luptase în Siria pentru gruparea teroristă. El a fugit în timpul atacului de atunci.

Același personaj era suspectat de autoritățile franceze că are legătură cu atentatul dejucat de soldați americani, într-un tren de mare viteză, care a avut loc în august 2015, dar și cu un plan de a ataca o biserică din Paris, în aprilie.

Abaaoud încerca permanent să recruteze tineri pentru Statul Islamic, conform relatărilor din presa franceză. El a fost chiar condamnat în lipsă, la 20 de ani de închisoare, în Belgia, în 2015, pentru că recruta pentru gruparea teroristă, alături de alte 31 de persoane din rețeaua sa. El și-a recrutat chiar și fratele de 13 ani, pe care l-a dus în Siria în 2014, fiind acuzat de răpire de tatăl lor, conform AFP. El ar fi călătorit în Grecia, în ianuarie 2014, pentru a se întâlni cu imigranți ilegali, confor The Guardian.

Într-un număr al revistei de propagandă a Statului Islamic, Dabiq, tânărul belgian se lăuda cu faptele sale de arme din Europa și despre cum a reușit să scape de autorități. Sub numele de arme de Abu Umar al-Baljiki, tânărul povestește cum s-a întors în Belgia, din Siria, pentru „a teroriza cruciații care aduc război împotriva musulmanilor”.

Am reușit să obținem arme și să punem la punct o casă de întâlnire în timp ce plănuiam operațiunile împotriva cruciaților. Toate acestea ne-au fost aduse de Allah„, povestea Abaaoud. El a povestit și cum a fost oprit la un moment dat de un polițist, după ce presa belgiană îi publicase fotografia, ca luptător al Statului Islamic. Polițistul l-a lăsat să plece, pentru că nu l-a recunoscut, susține teroristul. Nu este clar dacă acest incident a avut loc într-adevăr și trebuie ținut cont că interviul apare într-o revistă de propagandă.

El mai susține că serviciile secrete știau de el, pentru că mai fusese arestat. Pentru a-l prinde, după ce a fugit din lupta cu polițiștii belgieni, serviciile secrete ar fi arestat mai mulți islamiști din Grecia, Spania, Franța și Belgia, pentru a obține informații despre el, susține teroristul în revista Statului Islamic. „Toți cei arestați nici măcar nu aveau legătură cu planurile noastre!”, se laudă teroristul, în revista respectivă.

Abaaoud se mai laudă că a reușit să ajungă în Siria în 2014, în ciuda faptului că serviciile secrete erau pe urmele lui.

2. Samy Amimour, 28 de ani, naționalitate franceză (născut la Paris, în suburbia Drancy). „Notoriu în mediile antiteroriste”, a fugit de sub control judiciar

Ce spun anchetatorii:Este notoriu în mediile antiteroriste și a fost inculpat pe 19 octombrie 2012 pentru asocieri cu organizații teroriste, iar, ca rezultat, a fost plasat sub control judiciar„, precizează parchetul francez. Amimour a fost raportat pentru violarea controlului judiciar în toamna lui 2013, iar pe numele său a fost emis un mandat de arestare international. Bărbatul a fugit în Siria în iunie 2013 pentru a se alătura efectivelor Statului Islamic. Până în 2012, ar fi lucrat ca șofer de autobuz în Paris, conform The Guardian.

S-a întors în 2015 în Franța, nestingherit, pentru a se arunca în aer la Bataclan.

Trei dintre apropiații lui Samy Amimour au fost arestați luni dimineață. În decembrie 2014, tatăl său, Mohamed, 67 de ani, a mers la Amimour în Siria, pentru a încerca să-și convingă fiul să se întoarcă din Siria, conform Le Monde. Nu a reușit, el amintindu-și că întâlnirea cu fiul său a fost „rece”, că el era rănit, în cârje, și că a fost permanent însoțit de un coleg din Statul Islamic. Tânărul își luase numele de Abu Hajia (Război) și era hotărât să rămână să lupte.

3. Omar Ismaïl Mostefaï, 29 de ani, naționalitate franceză (născut în Courcouronnes, suburbie a Parisului, este de origine algeriană). 8 condamnări pentru delicte, Turcia a avertizat Franța de două ori că este suspect de terorism

Ce spun anchetatorii: Este primul terorist care a fost identificat sâmbătă. Amprentele lui au fost descoperite după ce unul dintre degetele sale care a fost găsit la sala de concerte Bataclan. Născut pe 21 noiembrie 1985 la Courcouronnes, acesta era notoriu din cauza reputației sale de delincvent. Între 2004 și 2010, a fost condamnat de opt ori pentru delicte de drept civil, dar nu a fost niciodată trimis la închisoare. Acuzațiile au vizat abateri rutiere, fapte de ultraj, violență și furt, precizează o sursă citată de Le Figaro.

În anul 2005, Omar Ismaïl Mostefaï s-a mutat la Chartres. Acolo a ajuns să frecventeze moscheea de la Lucé și a devenit adept al fundamentalismului. Bărbatul este tatăl unei fetițe de cinci ani și s-a aflat pe lista indivizilor radicali periculoși, dar a dispărut de pe radarul autorităților în 2012.

Un an mai târziu, acesta a plecat spre Turcia cu scopul de a se întoarce în Siria, dar în aprilie 2014 a intrat din nou în atenția autorităților franceze. Prin urmare, oficialii turci au alertat de două ori Franța asupra prezenței lui Mostefaï în Turcia, în decembrie 2014 și în iunie 2015, avertizând că tânărul este suspect de terorism, conform unui oficial turc care și-a păstrat anonimatul. Turcii nu au primit nicio reacție din partea Franței. Abia după atentatul de la Paris, însă, autoritățile franceze au cerut omologilor turci informații despre bărbat. Conform unor surse din poliție citate de AFP, anchetatorii încearcă acum să confirme șederea lui în Siria pe perioada anului 2014.

Șapte dintre apropiații săi (părinții, cei doi frați, cele două surori și o soră vitregă) au fost arestați începând de dumincă seara. Conform interceptărilor, unul dintre frații săi care se afla la Paris în seara atentatelor s-a declarat stupefiat.”Este o nebunie!”, a declarat acesta, asigurând autoritățile că a întrerupt orice fel de legătură cu Omar Ismaïl Mostefaï.

4. Salah Abdeslam, 26 ani, naționalitate franceză (născut la Bruxelles, în suburbia Molenbeek). După atentat, a fost oprit de Poliție și lăsat să plece

Ce spun anchetatorii: Un aviz de cercetare și un mandat internațional de arestare au fost emise duminică seara pe numele său. El este singurul care a reușit să fugă dintre cei opt atacatori. După atentate, acesta a pornit spre Belgia, însoțit de doi prieteni. RTL transmite că jandarmii l-au controlat pe Salah Abdeslam în Cambrai, sâmbătă dimineața, în apropiere de granița cu Belgia, atunci când acesta se afla acolo cu doi prieteni, într-un VW Golf. Ei au fost lăsați să plece însă, pentru că numele său și al prietenilor nu apăreau pe vreo listă de persoane căutate. AFP citează patru surse care confirmă această informație.

Ulterior, anchetatorii au aflat că Salah Abdeslam ar fi condus una dintre mașinile pe care le-au folosit teroriștii kamikaze pentru a ajunge la Paris, Seat-ul negru care a fost găsit în zona districtelor X și XI în care s-au produs atacurile armate. Până acum, se știe că el a fost cel care a închiriat mașina Volkswagen Polo neagră, cea care a fost găsită în fața sălii Bataclan.

Din 2009 până în 2011, Salah a lucrat ca tehnician la Societatea de Transporturi Intercomunale din Bruxelles (STIB), scrie cotidianul La Libre Belgique. Și el ar fi parăsit Europa, pentru o perioadă, pentru a merge în Siria.

Salah este fratele mai mic al lui Brahim Abdeslam și fratele lui Mohammed, cel din urmă fiind arestat și eliberat în Belgia, iar primul murind în timpul atentatelor, aruncându-se în aer. Mohammed a fost eliberat luni de autorități, la fel și familia sa, după ce au fost interogați. Mohammed lucrează pentru consiliul local din Molenbeek de 10 ani și susține că el și mama sa habar nu aveau despre activitățile celor doi frați ai săi.

5. Brahim Abdeslam, 31 ani, naționalitate franceză (născut la Bruxelles, cu rezidența în Belgia, la Molenbeek)

Ce spun anchetatorii: Este unul dintre atacatorii care au declanșat atacurile în districtele X și XI. Înarmat și cu o centură de explozibil, acesta a declanșat dispozitivul în fața unui bar de pe bulevardul Voltaire, provocând o explozie de mari proporții, care nu s-a soldat, totuși, cu niciun deces. Doar o persoană a fost grav rănită. Anchetatorii au descoperit că el a fost cel care a închiriat autoturismul Seat de culoare neagră pe care l-au folosit cei trei autori ai atacurilor armate din Paris.

Este fratele lui Salah Abdeslam, căutat acum în toată lumea. Celălalt frate al său, Mohammed, a fost reținut și eliberat în Belgia, alături de alte șase persoane. Cei trei frați erau cunoscuți pentru trafic de stupefiante. Potrivit France Info, familia Abdeslam este compusă din cinci copii: patru barbați și o femeie, toți conviețuind într-o locuință socială. Tatăl lor este pensionat, iar mama este casnică. Mohammed era funcționar al primăriei din Molenbeek-Saint-Jean.

6. Ahmad Al-Mohammad (identitatea lui nu a fost oficial confirmată). Se presupune că are 25 de ani și naționalitate siriană. A intrat în Europa prin Grecia, ca refugiat

Ce spun anchetatorii: un pașaport sirian a fost găsit lângă unul dintre cei trei teroriști kamikaze care s-au detonat la Stade de France. Pe acest document figura numele lui Ahmad Al-Mohammad, alături de vârsta de 25 de ani. Încă nu a fost confirmată autenticitatea documentului. Între timp, Parchetul din Paris a confirmat că amprentele sale corespund cu cele luate în octombrie 2015 la un control efectuat în Grecia, pe insula Leros. Potivit organelor de poliție, numele a fost până acum necunoscut serviciilor anti-teroriste franceze.

Tânărul terorist ar fi intrat în Europa prin Grecia, unde a fost amprentat de autorități, apoi a plecat spre Occident, prin Macedonia, cerând azil în Serbia, la graniță, pe 7 octombrie, conform The Guardian. Mai departe, teroristul a plecat prin Croația, Austria și a ajuns în Franța, conform rutei pașaportului găsit de autorități. Enigma rămâne însă dacă documentul este real și dacă acesta este numele și naționalitatea teroristului, pentru că traficul cu pașapoarte siriene, reale sau false, este extrem de răspândit în rândul imigranților ilegali care vin din Orientul Mijlociu spre Europa.

7. Bilal Hadfi, 19-20 de ani, naționalitate franceză (cu rezidență în Belgia, într-o suburbie a Bruxelles-ului, aproape de Molenbeek)

Ce spun anchetatorii: S-a aruncat în aer vineri seara la Stade de France. Conform RTL, acesta este autorul uneia dintre cele două explozii care au avut loc la orele 21:30 și 21:53. Și el ar fi mers în Siria între 2013 și 2014.

Tânărul nu era cunoscut serviciilor secrete franceze, dar apărea în dosarele celor belgiene, ale OCAM, autoritate care analiza riscurile teroriste și extremiste, conform Le Figaro. El a primit interdicție să mai locuiască în localitatea respectivă, conform unor surse din administrație, însă nu se știe dacă măsura a și fost verificată de vreo autoritate.

Pe Facebook, tânărul apărea în anturajul unui alt terorist belgian, Abou Isleym, care lupta pentru Statul Islamic în Siria. Acesta saluta atacurile din Paris, pe Facebook, chiar în timp ce acestea aveau loc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Țările care ar putea recunoaște statul palestinian în următoarele săptămâni