Cutremur puternic în Iran. Sute de persoane au fost rănite

Cutremur puternic în Iran. Sute de persoane au fost rănite
Publicat: 05/10/2022, 12:13
Actualizat: 05/10/2022, 14:58

UPDATE: Peste 500 de persoane au fost rănite, cele mai multe având răni uşoare, în urma seismului produs miercuri în nord-vestul Iranului.

”Cutremurul, care s-a produs la o adâncime de 10 kilometri în provincia Azerbaidjanul de Vest, a dus la rănirea a 528 de persoane, dintre care 135 au fost spitalizate. Seismul şi replicile care au urmat au distrus 50 de case şi au avariat alte 500 în 12 sate din provincie”, a declarat guvernatorul regiunii, Mohammad Sadegh Motamedian, pentru televiziunea de stat.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineață în partea de nord-vest a Iranului. Epicentrul seismului a fost în apropierea orașului Khowy, provincia Azerbaidjanul de Vest.

Cutremurul s-a produs la ora 03.21 (ora României) la aproximativ 12 kilometri de Khowy, la o adâncime de 10 kilometri, a anunțat Institutul Geologic American.

Autoritățile iraniene au transmis că până în prezent au fost rănite 276 de persoane, dintre care 68 au fost internate pentru fracturi minore. Totodată, aproximativ 200 de clădiri au fost avariate.

Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe a anunțat că seismul a avut o magnitudine de 5,5 și că s-a produs aproape de regiunea de graniță dintre Armenia, Azerbaijan și Iran.

Iranul are o istorie tragică în ceea ce privește seismele, în anul 1990 în această regiune a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,4, în urma căruia aproximativ 40.000 de persoane din nordul țării au murit.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

Și România se află într-o zonă seismică activă, cutremurul din 1977, în care și-au pierdut viața peste 1500 de persoane a rămas în memoria colectivă a românilor drept unul dintre cele mai cumplite dezastre naturale din țara noastră.

În prezent, autoritățile oferă sfaturi despre ce poți să faci în cazul unui seism:  

”- păstrați-vă calmul, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile.

– nu părăsiți camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă.

– rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul.

– dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

– nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

– nu alergați în stradă.

– în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.”, se arată pe site-ul isudb.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase