DECLARAȚII. Șeful diplomației europene: China ar putea fi un rival sistemic pentru Uniunea Europeană, dar nu este o amenințare pentru pacea mondială

DECLARAȚII. Șeful diplomației europene: China ar putea fi un rival sistemic pentru Uniunea Europeană, dar nu este o amenințare pentru pacea mondială
DECLARAȚII. Șeful diplomației europene: China ar putea fi un rival sistemic pentru Uniunea Europeană, dar nu este o amenințare pentru pacea mondială
Publicat: 10/06/2020, 11:29
Actualizat: 10/06/2020, 11:32

China ar putea fi un rival sistemic pentru Uniunea Europeană, dar nu este o amenințare pentru pacea mondială, a declarat luni șeful UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

Opinia lui Josep Borell asupra ambițiilor militare ale Chinei îl pune în contradicție cu Statele Unite și unii dintre vecinii Chinei

Opinia lui Josep Borell asupra ambițiilor militare ale Chinei îl pune în contradicție cu Statele Unite și unii dintre vecinii Chinei, de la Japonia până în India, care sunt din ce în ce mai îngrijorați că Beijingul își flexează mușchiul militar din Himalaya spre Marea Chinei de Sud, notează Politico Europe.

Discuția lui Borrell cu Wang a avut loc întrucât China își consolidează aderarea legală asupra Hong Kong-ului și, în timp ce unele țări membre au solicitat UE să abordeze  dezinformarea agresivă din China și Rusia în legătură cu coronavirusul.

Borrell a spus că Hong Kong, precum și drepturile omului, au făcut parte din discuțiile „deschise și sincere”. Și printre principalele puncte de discuție a fost decizia UE de a numi China „un rival sistemic”.

„Am înțeles că pentru China să fie prezentată ca un rival sistemic este ceva care părea un pic controversat”, a spus Borell reporterilor într-o videoconferință după discuții.

Premierul chinez Li Keqiang

Dar Borrell a subliniat că nu înseamnă că UE consideră Beijingul ca o amenințare la adresa securității.

„China are o ambiție globală, dar în același timp nu cred că China joacă un rol care poate amenința pacea mondială”, a argumentat el.

„S-au angajat încă o dată că vor să fie prezenți în lume și să joace un rol global, dar nu au ambiții militare și nu vor să folosească forța pentru a participa la conflicte militare”, a adăugat el.

Câteva țări au arătat clar că sunt mult mai precaute de puterea militară din ce în ce mai mare a Chinei.

Un oficial al apărării din SUA, John C. Rood, a declarat anul trecut că China „promovează un model autoritar, care nu respectă suveranitatea altora”.

„Începi să vezi China dezvoltând baze militare de peste mări, locații de colectare a informațiilor de peste mări”, a menționat Rood.

Japonia, India, Vietnamul și Taiwanul sunt printre alte țări care și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la ambițiile militare ale Chinei. Tokyo a semnalat anul trecut că China este cea mai mare amenințare de securitate a țării – mai mare decât Coreea de Nord cu arme nucleare.

Borrell a subliniat că UE are multe puncte în comun cu China, cum ar fi sprijinul continuu acordului nuclear din Iran, din care SUA s-au retras în 2018.

Discuția de marți a fost destinată, de asemenea, să se pregătească pentru o viitoare întâlnire video așteptată la sfârșitul acestei luni între președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen și premierul chinez Li Keqiang.

Borrell a spus că summitul ar putea finaliza un document care stabilește cooperarea cu Beijing, numit Agenda 2025. El a spus că un acord de investiții „nu va fi gata pentru summit”.

Acordul de investiții are ca obiectiv UE să împingă Beijingul să-și îndeplinească promisiunile de tratament egal pentru companiile europene și să pună capăt unei practici de forțare a firmelor străine să participe la know-how atunci când operează în China.

Un summit mai mare UE-China – care a implicat lideri din țările membre ale blocului și președintele chinez Xi Jinping – trebuia să aibă loc în septembrie în orașul german Leipzig, dar a fost amânat din cauza coronavirusului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun