• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

IMAGINI ÎN PREMIERĂ: Dezastrul de la Hiroshima. Cum arată un „oraș anihilat”

"Ce poate spune o geantă-diplomat, găsită într-un morman de gunoaie, despre dezastrul de la Hiroshima?", se întreabă jurnaliștii de la Huffington Post.

„Ce poate spune o geantă-diplomat, găsită într-un morman degunoaie, despre dezastrul de la Hiroshima?”, se întreabăjurnaliștii de la Huffington Post.

Servieta a fost găsită în urmă cu 11 ani în Massachusetts (SUA),de un bărbat care își plimba câinele. Înauntru, erau peste 700 defotografii făcute după atacul din orașul japonez. Fotografiileînfățișează un „oraș anihilat”: grinzi făcute praf, clădiriimplodate, tone de moloz.

Acest loc a fost numit de americani „Ground Zero”, denumire careulterior a fost preluată de zona pe care au fost amplasateTurnurile gemene.

În același an în care s-a produs tragedia, 1945, scriitoareaMary McCarthy a numit-o „un fel de gaură în istoria umană”.

De atunci, sute de supraviețuitori ai bombardamentelor și-auspus povestea, au fost produse zeci de documentare pe această temă,iar istoricii au dezbătut intens decizia americanilor de a aruncabomba atomică.

Și totuși, au lipsit fotografiile, iar acest fapt a ajutatpoporul american să nege efectele devastatoare ale atacului, scrieHuffington Post.

Până nu demult,Hiroshima a însemnat o uriașă ciupercă atomică

Cultura americană este saturată de imagini ale catastrofelor,cele mai recente exemple fiind cutremurul și tsunamiul din Japoniasau atacurile din Norvegia, notează sursa. Când ne gândim laHiroshima, însă, prima imagine care ne vine în minte este ciupercaatomică.

Acest lucru nu este întâmplător, scrie Huffington Post, pentrucă în septembrie 1945, la doar o lună după lansarea bombei,guvernul american a confiscat și cenzurat imaginile făcute defotografii japonezi.

Cu toate acestea, într-o misiune strict secretă, americanii autrimis o echipă în Hiroshima, care să măsoare cu exactitatepagubele produse de bomba atomică, în loc să le descrie în termeniemoționanți. În plus, un alt scop era să se măsoare efectele uneibombe atomice asupra infrastructurii, pentru a preveni un eventualastfel de atac în SUA.

Fotografiile făcute de americani sunt prezentate în premieră deHuffington Post.

Inchide