Iubita jurnalistului Roman Protasevici, reținută la Minsk

Publicat: 24 05. 2021, 15:03
Actualizat: 24 05. 2021, 15:08
Roman Protasevici și iubita lui au fost arestați pe aeroportul din Minsk după ce aeronava a fost forțată să aterizeze de către autoritățile din Belarus / Sursă FOTO (colaj) Profimedia Images

Partenera jurnalistului de opoziție Roman Protasevici, originar din Belarus, a fost arestată alături de iubitul ei după ce avionul în care se aflau a fost forțat să aterizeze în Misk.

Universitatea la care tânăra este studentă este cea care a făcut publică această informație, potrivit barrons.com. Sofia Sapega este studentă la Drept la Universitatea Europeană de Științe Umane (EHU), care a fost fondată la Minsk în 1992, dar a fost forțată de autoritățile bieloruse să se mute în 2004 în Lituania.

EHU a cerut eliberarea imediată a Sofiei Sapega, spunând că a fost reținută duminică în Minsk în „condiții nefondate și inventate”, în timp ce se întorcea pentru a-și susține dizertația.

„Ca urmare a unei operațiuni ascunse a autorităților din Belarus, studentul a fost reținut”, a transmis universitatea, solicitând „asistență consulară imediată”.

Sofia Sapega este cetățean rus, potrivit sursei citate.

Vytaute Smaizyte, purtătorul de cuvânt al ministrului lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis, a confirmat pentru AFP că iubita lui Roman Protasevici a fost reținută.

Roman Protasevici riscă 15 ani de închisoare

Roman Protasevici și Sofia Sapega zburau de la Atena la Vilnius duminică, 23 mai, când aeronava operată de Ryanair a fost deviată de regimul din Belarus din cauza unei presupuse amenințări cu bomba, însă pe aeroportul tânărul și iubita lui au fost reținuți. Roman Protasevici este acuzat de regimul de la Minsk de instigare la proteste și violențe sociale, acuzații pe care le neagă. Jurnalistul riscă până la 15 ani de închisoare în Belarus, acuzat fiind de extremism.

Se crede că la bordul avionului se aflau și agenți KGB, acuzați că au lansat alarma falsă cu bombă în urma căreia avionul a ajuns pe aeroportul din Minsk. După câteva ore de verificări, aeronava a decolat cu destinația Vilnius având cu șase pasageri mai puțini decât în cursa inițială.

Incidentul, în cadrul căruia ca avionul a fost escortat din apropierea graniței la aeroportul din Minsk de un avion de vânătoare, a fost condamnat la nivel internațional. Uniunea europeană și Statele Unite ale Americii ar să impună noi sancțiuni pentru Belarus.

Uniunea europeană și Națiunile Unite au solicitat desfășurarea unei anchete internaționale referitoare la deturnarea avionului de către regimul Lukașenko. Într-o declarație oficială, șeful diplomației europene, Josep Borrell, arată că, „în realizarea acestui act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului”.

„O investigaţie internaţională asupra acestui incident trebuie să fie realizată, pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaţionale de aviaţie”, se mai precizează în declarația atribuită ministrului de Externe al UE.