UE și NATO, anchetă după deturnarea unui avion Ryanair deasupra Belarusului

UE și NATO, anchetă după deturnarea unui avion Ryanair deasupra Belarusului
UE și NATO, anchetă după deturnarea unui avion Ryanair deasupra Belarusului / Sursa FOTO: samchui.com
Publicat: 24/05/2021, 11:16

Uniunea Europeană şi NATO cer să se facă o anchetă internaţională după ce un avion al companiei Ryanair, aflat în zbor pe ruta Atena-Vilnius, a fost deturnat de forțele armate ale Belarusului și constrâns să aterizeze la Minsk.

Într-o declarație oficială, șeful diplomației europene, Josep Borrell, arată că, „în realizarea acestui act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului”. „O investigaţie internaţională asupra acestui incident trebuie să fie realizată, pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaţionale de aviaţie”, se mai precizează în declarația atribuită ministrului de Externe al UE.

Luni, 24 mai, la Bruxelles va avea loc o reuniune a liderilor statelor membre ale UE. În cadrul discuțiilor purtate va fi abordat şi acest incident.

Poziția NATO: „Un incident grav și periculos”

La rândul ei, Alianţa Nord-Atlantică a calificat incidentul drept „grav şi periculos”. Totodată, NATO a solicitat o investigaţie internaţională de urgență.

„Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor la Vilnius”, destinaţia iniţială a zborului, a comentat pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

  • Duminică seară, autorităţile din Belarus au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei Ryanair, ce efectua o cursă între Grecia şi Lituania (ţări membre UE şi NATO) să aterizeze la Minsk. Acolo, pe aeroport, polițiștii au pătruns în avion și l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.