UPDATE – Aeronavă Ryanair deturnată de Belarus, pentru arestarea unui jurnalist opozant. Ambasadorul acestei țări la București va fi convocat, luni, la MAE

UPDATE - Aeronavă Ryanair deturnată de Belarus, pentru arestarea unui jurnalist opozant. Ambasadorul acestei țări la București va fi convocat, luni, la MAE
Belarus a forțat un avion Ryanair să aterizeze la Minsk. La bord se afla protestatarul Roman Protasevich (FOTO), care a fost arestat (Foto: Pixabay.com / Twitter)
Publicat: 23/05/2021, 23:35
Actualizat: 23/05/2021, 23:39

Avionul de linie al companiei low-cost Ryanair, deturnat duminică după-masă de Belarus, a decolat de la Minsk cu destinaţia Lituania, a anunţat pe Twitter comisarul european al Transporturilor, Adina Vălean.

La bordul avionului Ryanair se afla cel mai activ protestatar al regimului de la Minsk, Roman Protasevich (FOTO). Aparatul de zbor a fost forţat să aterizeze în Minsk, iar poliţiştii l-au arestat pe jurnalist, care, potrivit Daily Star, riscă pedeapsa capitală, în ultima țară din Europa care mai practică această sentință.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o reacție, prin intermediul unui comunicat, privind deturnarea de către autoritățile belaruse a unui avion de linie aflat pe ruta Atena-Vilnius.

Astfel, MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate.

MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria.

Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs.

Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și luni ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetățeni români.

Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român.

MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluției acestei situații, nicio solicitare de asistență consulară din partea vreunui cetățean român.

Jurnalistul de opoziție Roman Protasevich, ridicat din aeronavă

Belarus a oprit avionul pentru a aresta un jurnalist, susține opoziția citată de dw.com.

Avionul Ryanair se îndrepta spre Lituania, când a fost forțat să aterizeze în Belarus, unde autoritățile au arestat un jurnalist critic la adresa lui Lukașenko. Oficialii critică dur „gestul fără precedent”.

Lituania a cerut NATO și UE să rezolve criza, spunând că reprezintă „o amenințare la adresa aviației civile internaționale”.

Cursa Atena-Vilnius a fost deviată prin Belarus, conform FlightRadar24.

Agenția de presă Belta a scris că avionul a fost redirecționat pe Minsk, după o „amenințare cu bomba”.

Un purtător de cuvânt al aeroportului a declarat că nu s-au găsit materiale explozive la bordul avionului și nu se cunoaște când anume va avea voie să decoleze.

Nexta, un canal al opoziției din Belarus, operat pe Telegram, a anunțat că avionul a fost percheziționat și jurnalistul Roman Protasevich, despre care Daily Star scrie că ar fi amenințat cu pedeapsa capitală, a fost reținut.

„Este absolut inacceptabil să forțezi un zbor Ryanair de pe ruta Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk. TOȚI pacienții trebuie să își continue drumul spre Vilnius, imediat și să le fie asigurată siguranța. Orice încălcare a legislației internaționale a transportului aerian va avea consecințe.”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Știrea inițială. La bordul aeronavei se află 171 de oameni.

La bordul avionului deturnat se află și 5 români, potrivit Mediafax.

Avionul Ryanair a fost forțat să aterizeze pe aeroportul din Minsk.

Capturarea unui avion civil privat este premieră în istorie, scrie agenția de presă.

MAE încă nu a emis niciun punct de vedere.

Aeronava efectua o cursă Vilnius – Atena. Înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, un pasager a lansat o alarmă cu bombă, ce s-a dovedit a fi falsă. Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forţat să aterizeze.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase