Mărturiile pasagerilor aflați la bordul avionului deturnat de regimul Lukașenko: „A fost oribil” / Cum a reacționat jurnalistul când a fost arestat

Mărturiile pasagerilor aflați la bordul avionului deturnat de regimul Lukașenko: „A fost oribil” / Cum a reacționat jurnalistul când a fost arestat
Martorii povestesc ce reacție a avut jurnalistul Roman Protasevici în momentul în care a fost arestat de autoritățile de la Minsk / Sursă FOTO: Pixabay.com / Twitter
Publicat: 24/05/2021, 08:54
Actualizat: 24/05/2021, 09:39

La bordul avionului care făcea cursa Atena-Vilnius se aflau peste 100 de pasageri – șase dintre ei au rămas la Minsk iar restul au ajuns ulterior la destinație. Aeronova a fost deturnată în capitala Belarusului în urma unei alarme false cu bombă menită să faciliteze arestarea jurnalistului de opoziție Roman Protasevici.

În avion se aflau Roman Protasevici, prietena acestuia și patru agenți ai forțelor de securitate, cei din urmă fiind cei care au intrat în conflict cu membrii echipajului și ar fi susținut că la bordul aeronavei se află o bombă, potrivit unor reltări din presa internațională.

Se pare că cei patru agenți KGB au înscenat alerta cu combă dooar pentru a putea să faciliteze arestarea lui Roman Protasevici, pe care regimul lui Lukașenko îl plasase pe a persoanelor căutate pentru „acțiuni teroriste”. Se crede că președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko ar fi aprobat acest plan.

Incidentul orchestrat de regimul de la Minsk, respectiv deturnarea avionului, va fi discutat în cadrul reuniunii Consiliului European, care are loc luni. Comisarul pentru transporturi Adina Vălean a anunțat la Digi24 faptul că executivul de la Bruxelles va propun companiilor aeriene din statele membre să evite spațiul aerian al Belarusului. Totodată, aceasta a explicat faptul că în cazul în care ar fi apărut o urgență, cel mai apropiat aeroport pe care putea ateriza avionul era cel din Vilnius, nu cel din Minsk, mai ales în contextul n care aeruonava mai avea două minute și urma să iasă din spațiul aerian al Belarusului în momentul în care a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk.

„L-am privit în ochi și am văzut foarte multă tristețe”

Unii pasageri aflați la bordul aeronavei operate de Ryanair au susținut că nu au fost informați de ce se întâmplă timp ce câteva ore, însă au observat cum unul dintre ei, respectiv jurnalistul Roman Protasevici, i-a înmânat bunurile sale – un laptop și telefonul – partenerei lui.

Junralistul Roman Protasevici, fugit din Polonia, este fondatorul unui canal de social media care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea mișcării de protest față de regimului Lukașenko. La scurt timp după aterizarea avionului, acesta a fost arestat. Înainte de acest moment le-ar fi spus pasagerilor „Mă vor condamna la moarte”.

„A fost oribil, pentru că ne-au ținut trei ore fără să ne spună nimic. Ne-au ținut pe niște coridoare. Ne controlau bagajele, dar în același timp îl arestau pe jurnalist. (n.r. Era) Foarte speriat. L-am privit în ochi și am văzut foarte multă tristețe. I-au luat rucsacul și au căutat peste tot”, a povestit unul dintre pasageri odată ajuns la Vilnius.

Un altul a precizat faptul că jurnalistul nu a protestat în momentul în care a fost arestat.

„Suntem foarte obosiți. Am stat acolo 8 ore. Nu am primit nicio informație despre ce s-a întâmplat, doar ce am putut găsi pe internet. (Arestarea, n.r.) s-a desfășurat foarte calm, iar el (Roman Protasevici – n.r. ) nu a protestat. Așteptam la coadă, când a fost ridicat pur și simplu”, a relatat un alt pasager.

Deturnarea avionului, „un act de piraterie”

La aproape 8 ore după incident, aeronava și-a continuat cursa către Vilnius. În plan internațional, deturnarea avionului este considerat „un act de piraterie” orchestrat de KGB.

„Evident, KGB-ul din Belarus este în spatele incidentului”, a acuzat Asta Skaisgiryte, consilier al președintelui Lituaniei.

Autoritățile din Lituania au anunțat lansarea unei anchete penale care vizează deturnarea unui avion în scopuri teroriste și încălcarea tratatelor internaționale cu privire la tratamentul persoanelor.

„Acest comportament scandalos și ilegal al regimului din Belarus va avea consecințe. Responsabilii pentru actul de piraterie aeriană trebuie sancționați. Jurnalistul Roman Protasevici trebuie eliberat imediat, a tranmis pe Twitter și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului