Putin declară război Big Tech. Google, YouTube și Facebook, somate de Rusia să facă asta

Publicat: 02 06. 2021, 08:57
Sursa FOTO: pixabay.com

Vladimir Putin declară război Big Tech și insistă să controleze, cel puțin în țara sa, activitatea companiilor din acest grup elitist. Astfel, potrivit agenției TASS, deputaţii ruşi au adoptat un proiect de lege care obligă giganţii Internetului să deschidă reprezentanţe locale în Rusia pentru a-i putea sancţiona în cazul comiterii unor infracţiuni.

Pe de altă parte, înmulţirea măsurilor ce vizează reţelele sociale şi mass-media independente sau străine provoacă îngrijorare în rândul criticilor lui Putin. Opoziția rusă percepe tot ce se întâmplă ca pe încercări de a restricţiona ultimele domenii ale libertăţii de exprimare.

Kremlinul vizează site-urile cu peste 500.000 de „unici” pe zi

După adoptarea proiectului de lege, Duma (Camera inferioară a Parlamentului) a explicat într-un comunicat de presă că „reprezentanţele companiilor străine de tehnologie a informaţiei vor fi responsabile pentru orice încălcare a legislaţiei ruse, pot coopera cu structurile de stat şi pot limita diseminarea conţinutului ce încalcă legislaţia rusă”.

Companiile din Big Tech

Legea propusă vizează companiile ale căror resurse online au o audienţă zilnică de peste 500.000 de utilizatori. YouTube, Google, Facebook şi Twitter sunt menţionate în nota explicativă oferită de parlamentarii ruși. În prezent, reţelele sociale sunt obligate să stocheze pe teritoriul Rusiei datele utilizatorilor locali.

Ce urmărește, de fapt, Moscova

În ultimele săptămâni, autorităţile ruse și-au intensificat criticile şi acţiunile legale îndreptate împotriva giganţilor Big Tech care operează în mediul online. Tuturor acestor firme li se reproşează că nu au eliminat mesajele de pe rețelele de socializare care făceau apel la participarea la demonstraţii în favoarea disidentului Aleksei Navalnîi, că au cenzurat conţinutul pro-rus sau pentru că au lăsat în mediul online conţinut ce face apologia consumului de droguri sau a sinuciderii. În acest sens, în februarie, preşedintele Vladimir Putin a semnat o serie de legi prin care cresc amenzile pentru încălcări ale legii de către manifestanţi sau giganţi ai Internetului, măsuri luate după protestele din 2019.

În 2019, Rusia a adoptat o lege vizând dezvoltarea unui Internet suveran. Totuși, autorităţile neagă intenţia de a construi o reţea naţională pe care să o ţină sub control, aşa cum se întâmplă în China.