Și Germania denunţă politica „protecţionistă” a Americii. SUA, puse la colț de UE pentru subvențiile masive din economie

Publicat: 03 12. 2022, 19:38
Și Germania denunţă politica „protecţionistă” a Americii. SUA, puse la colț de UE pentru subvențiile masive din economie / Sursa FOTO: Youtube

După Franța, și Germania denunţă politica „protecţionistă” a Americii în fața crizei energetice. Ministrul neamț de Finanţe, Christian Lindner, a criticat „politica economică protecţionistă” a Administraţiei Biden şi a cerut acţiuni pentru evitarea unui conflict comercial cu SUA.

America a adoptat o politică de subvenţii masive pentru propria economie, spre disperarea țărilor din Uniunea Europeană. Mai înainte de Germania, și Franța a condamnat SUA pentru măsurile protecționiste luate.

Ministrul german al Finanțelor iese la atac

„Statele Unite sunt partenerul nostru valoros, dar, în acelaşi timp, există o enormă politică economică protecţionistă”, a declarat Lindner într-un interviu acordat Die Welt și preluat și de Deutsche Welle.

Ministrul Finanțelor a subliniat că autoritățile de la Berlin vor trebui să acţioneze în relaţia cu Administraţia Biden pentru protejarea intereselor Germaniei, dar în același timp să aibă în vedere și evitarea efectelor negative asupra relaţiilor comerciale dintre cele două țări.

„Este necesară îmbunătăţirea capabilităţilor concurenţiale. Şi trebuie să înţelegem că solicitările din ce în ce mai mari ale Uniunii Europene în politicile economice din domeniul energiei sunt la fel de periculoase ca acţiunile Statelor Unite de distorsionare a competiţiei” – Christian Lindner

Anterior, preşedintele american Joe Biden declarase joi, 1 decembrie, cu ocazia întâlnirii cu Emmanuel Macron, că Statele Unite şi Uniunea Europeană vor depăşi disensiunile generate de subvenţiile masive pregătite de Washington, considerate de Bruxelles practici neconcurenţiale.

„Am avut o discuţie detaliată despre Legea privind Reducerea Inflaţiei (IRA). Statele Unite şi Europa au obiectivul comun de a face investiţii îndrăzneţe, inclusiv în energie curată, pentru a face faţă provocărilor generate de criza climatică şi pentru a construi industria viitorului, inclusiv prin producţia de baterii şi de hidrogen curat. Am stabilit să discutăm acţiuni practice pentru a ne coordona şi a ne alinia abordările, astfel încât să consolidăm şi să securizăm reţelele de aprovizionare, producţia şi proiectele inovatoare, pe ambele maluri ale Atlanticului” – Joe Biden

Legea americană privind Reducerea Inflaţiei (IRA) prevede alocarea unor subvenţii ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari şi stimularea achiziţiilor de produse americane. Totodată, IRA înseamnă credite fiscale şi subvenţii destinate clienţilor şi companiilor din SUA pentru produse precum maşini electrice, turbine eoliene şi utilizarea hidrogenului ecologic.