Macron și Biden au avut un nou apel telefonic după întrevederea cu Putin. Vizita președintelui Macron la Moscova „și-a atins obiectivul”, transmite administrația franceză. Ce spun oficialii ucraineni

Macron și Biden au avut un nou apel telefonic după întrevederea cu Putin. Vizita președintelui Macron la Moscova „și-a atins obiectivul”, transmite administrația franceză. Ce spun oficialii ucraineni
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/02/2022, 10:12

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit miercuri, la telefon, cu omologul său american, Joe Biden, despre vizitele sale la Moscova și Kiev, de la începutul săptămânii. Administrația franceză a spus despre vizitele oficiale că „și-au atins obiectivul”. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Macron nu a încercat să se împotrivească aspiraţiilor pro-occidentale ale Ucrainei, însă a oferit în timpul vizitei sale de săptămâna aceasta la Kiev opinii, nu propuneri, transmite Reuters

Macron și Biden au discutat „despre eforturile diplomatice şi de descurajare în curs, întreprinse în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii, drept răspuns la desfăşurarea militară continuă a Rusiei la frontierele Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Biden.

Şeful statului francez s-a întâlnit luni, la Moscova, cu preşedintele rus, Vladimir Putin, apoi s-a întâlnit marți și cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Macron a spus că a primit promisiuni de la Putin că situația de la granița Ucrainei nu va escalada mai departe.

Kuleba a spus, la rândul său, că de acum încolo pare că sunt șanse reale pentru o rezolvare diplomatică a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

Șeful diplomaţiei ucrainene a mai spus că Macron nu a trădat Ucraina, negarea aspiraţiilor euro-atlantice ale Ucrainei nu a fost pusă în discuţie în timpul vizitei preşedintelui francez la Kiev.

Macron a declarat că atât Putin cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-au exprimat angajamentul faţă de principiile acordurilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din Donbas, zona de separatistă și prorusă a Ucrainei.

Kuleba a declarat, însă, că Ucraina nu va negocia direct cu separatiştii şi nu va accepta interpretarea Rusiei a acordurilor de la Minsk.

La rândul său, Moscova acuză Kievul că nu respectă acordurile de la Minsk prin refuzul adoptării unei reforme constituţionale care să acorde un statut special Donbasului şi prin refuzul de a discuta cu cele două republici autoproclamate care compun Donbasul – Doneţk şi Lugansk.

Statele Unite au fost mai discrete în privința rezultatelor dimplomatice ale vizitei la Moscova a lui Macron.

Washingtonul a avertizat în repetate rânduri că Moscova pregăteşte o potenţială invazie pe scară largă a Ucrainei, însă spun că Putin încă s-ar fi decis ce va face.

Președintele Franței a mai discutat marţi şi cu liderii celor trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase