Ce înseamnă să ai conștiința în lumea lui Putin? Ludmila Ulițkaia: „E greu să te impui când statul încurajează violența împotriva celor care gândesc liber”

Redactor:
Eugen Istodor
Ea este "Coloana a Cincea". Are gura mare și aurită. Este păzită de Rusia lui Putin pentru că are conștiință într-o mare de naționalism și extremism. Cu Ludmila Ulițkaia, cea mai tare ficționară a lumii treze de astăzi, am stat de vorbă la București.

Reporter: Ați trăit comunismul, trăiți putinismul. Lungi pauze morale în Rusia. Sunteți o persoană morală?

Ludmila Ulițkaia: Să fim serioși, singură nu am cum să mă autoevaluez. Morală-imorală, vinovată, nevinovată. Alții o pot face. Eu mă comport așa cum se cuvine, cum trebuie. Conform mie.

Ce-nseamnă asta?

Vă dau un exemplu. Există mulți cerșetori în Rusia. Este o chestie de stare, le dau, nu le dau bani. Vreau sau nu, ține de mine. Un lucru însă e obligatoriu. Eu cu sfințenie îmi plătesc taxele. Dacă există lucruri impuse de lege, le facem obligatoriu. Dacă sunt lucruri care țin de suflet, ține de libertatea noastră interioară. În toate epocile există o singură regulă: Nu-i face rău Celuilalt.

Comunism. Cum de n-ați făcut rău Celuilalt?

 Vă dați seama cum arăta în comunism etica lui „ce ție nu-ți place altuia nu-i place”? Pur și simplu, se trăia amoral. Puterea era în mâna Partidului Comunist, ce puteai să faci?

Să taci. Era tăcerea soluție?

Nu era o alegere să taci sau să trăiești. Îți rămânea un singur sens al vieții. Important era să faci corect tot ce făceai, fie de erai doctor sau săpător de șanțuri.

Bun, dar lucrai bine pentru Sistem. De ce?

Da. În state de acest fel  devii mecanismul sistemului. Tot ce poți este să fii cât mai puțin dependent de sistem, de stat, cum am ales eu. 

Ce înseamnă să ai conștiința în lumea lui Putin?

Cândva, în Codul Penal, erau condamnați prin lege cei care dețineau/distribuiau cărți interzise. Am prieteni care au făcut închisoare. Era foarte important pentru că era  dreptul nostru de a avea conștiință. În Rusia de astăzi mișcări extremiste închid spectacolele. Intervin în existența noastră culturală. Aceste mișcări extremiste naționaliste nu răspund conform legii. Pare că statul  le susține în tăcere. Conștiință? Statul, care ar trebui să fie un arbitru, se implică, încurajează exact lipsa conștiinței. Eu sunt numită Coloana a cincea în societatea lui Putin. Sunt cu mult mai urmărită de instituții decât aceste mișcări. Sunt eu mai periculoasă decât aceste mișcări? Cât de greu este să te impui, să gândești limpede atunci când statul se implică în acest fel. Impunând frica, încurajând violența împotriva celor care gândesc liber? 

Putin, iepure sau lup?

Nu răspund pentru ceea ce a ales poporul. Poporul a ales un produs KGB, impus de KGB. Aș prefera un președinte ca Havel. Dacă poporul a ales, a ales. A ales în frunte un fel de a te purta și a subordona societatea. 

Care-i rostul ficțiunii astăzi? De ce să scrii ficțiune într-o lume care întrece imaginația?

N-are niciun sens să scrii literatură. Mie imi place asta si asta fac. E o mare iluzie că o carte schimbă conștiințe. „Arhipelagul Gulag e marele exemplu. Soljenițîn a făcut închisoare pentru cartea asta. Era condamnabilă de codul penal. Acest popor care a citit această carte, dupa câțiva ani, a ales un presedinte KGB.  Este cel mai bun exemplu despre cum a funcționat literatura. Și cartea nu are nimic abscons. Poporul a ales ce a ales.

Detalii biografice și premii: http://www.humanitas.ro/ludmila-uli%C5%A3kaia

 

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×

Urmăriți Gândul LIVE Cruzime fără margini în Argeș! 3 copii au fost filmați chiar de tatăl lor în timp ce lovesc un caine https://www.gandul.ro/Medicul Virgil Musta și Corina Chiriac, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 22 octombrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide