Cristian Tudor Popescu: „De ce trebuie să îți schimbi atitudinea față de cineva mai ales că a murit? Avea o vârstă, a murit. Eu am scris numeroase cronici ale filmelor lui”. VIDEO

Publicat: 07/01/2013, 23:57
Actualizat: 02/09/2019, 20:57

Jurnalistul și criticul de film Cristian Tudor Popescu, invitatul special al ediției din această seară a GÂNDUL LIVE, a declarat că dintr-un interviu recent al lui Sergiu Nicolaescu reiese că regizorul voia să arunce în cârca poporului român moartea soților Ceaușescu.

„E imposibil să nu reacționezi la această mizerie de peste tot. (…) Este o declarație făcută recent că el (Sergiu Nicolaescu n.r.) a propus Consiliului Frontului Salvării Naționale ca Nicolae Ceaușescu să fie eliberat și să fie trimis undeva liber ca el să fie linșat >. >, a spus el. Vasăzică patriotul național Sergiu Nicolaescu voia să arunce în cârca poporului omorârea lui Ceaușescu. Era o soluție propusă cu cinism de Sergiu Nicolaescu”, a declarat el la Gandul LIVE.

În opinia lui Cristian Tudor Popescu, în ciuda faptului că procesul de la Târgoviște al soților Ceaușescu a fost „o mascaradă din punct de vedere al justiției”, ceea ce s-a întâmplat acolo a fost „evident mai bine decât soluția propusă de Sergiu Nicolaescu”.

„Cinevoievodul românilor nu a avut nici o îndoială că Ceaușeștii ar fi fost sfârtecați de niște cimpanzei însetați de sânge. Nicio clipă nu a luat în considerare cinevoievodul românilor, domnul Nicolaescu, că unii oameni ar fi cerut ca ei să aibă parte de proces, și nu de linșaj. Documentatul, istoricul Sergiu Nicolaescu spunea despre Ceușești ca să fie linșați, așa cum a fost linșat Mussolini. Mussolini nu a fost linșat de populație, și nici amanta sa Clara Petacci. Au fost executați în urma ordinului unui fel de FSN. Mussolini și Clara Petacci au fost împușcați, apoi au fost duși în piață și spânzurați în carlige cu capul în jos. Oare sergiu Nicolaescu dorea să-i vadă pe soții Ceaușescu în Piața Unirii spânzurați de carlige și cu capul în jos?”, se întreabă jurnalistul și criticul de film.

Opera lui Sergiu Nicolaescu, „un polipier de clișee”

Cristian Tudor Popescu a vorbit și despre editorialel sale publicate în gandul, imediat după moartea regizorului, – Moartea domnului Nicolaescu, Tămâia și vata din nas – care au provocat dezbateri aprinse, reacții și proteste în rândul unora dintre cititori. Jurnalistul a declarat la GÂNDUL LIVE că în editorialele sale nu a comentat viața personală a lui Sergiu Nicolaescu sau cariera politică a regizorului, ci a vorbit despre filmele acestuia.

„Am comentat eu ceva despre viața personală a lui Sergiu Nicolaescu? Am vorbit despre filmele, despre meseria lui, nici măcar despre cariera lui politică nu am vorbit”.

Cristian Tudor Popescu este de părere că expresia „Despre morți numai de bine” este „o prostie”, la fel ca multe alte proverbe.

„E o prostie. De ce trebuie să îți schimbi atitudinea față de cineva mai ales că a murit? Avea o vârstă, a murit. Eu am scris numeroase cronici ale filmelor lui. Am scris că el nu a fost niciodată un cinefil. Nu l-am auzit niciodată să vorbească despre curente care l-au influențat, despre cinematografie. Dânsul vorbea doar despre filmele lui”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El consideră că opera lui Sergiu Nicolaescu reprezintă „un polipier de clișee”

„Nu există nimic original acolo. El a luat tot ce credea el că e mai bine și a pus acolo. Este un polipier de clișee opera lui Sergiu Nicolaescu. A pus pe ecran clișee după clișee. Toate filmele lui sunt clișee. Nu a riscat niciodată. O regulă corectă precum în alimentația de consum. (…) Marea lui abilitate este că a reușit să se situeze la intersecția între ce cerea conducerea de partid și ce voia publicul”, a mai arătat CTP.

Despre cum relatează televiziunile moartea regizorului

„Încă o limită a fost depășită. Limitele neumanului din presă. Este transformarea câinelui de pază al democrației în hienă. Se speculează totul. Se anunță: avem o infomație. O informație este că a zis o vecină prin deschizătura ușii că Sergiu Nicolaescu se certa cu soția lui”

Referitor la dorința regizorului de a fi incinerat, CTP susține că îl înțelege pe acesta. „Aici îl înțeleg foarte bine pe Sergiu Nicolaescu. Comisarul Moldovan a vrut să nu fie văzut mort, ci a vrut să fie incinerat. Mă uitam la fețele celor care zbierau la crematoriu. Erau ca niște orfani. (…) În tot muntele lui de kitsch din filmele sale a avut un gest non-kitsch, acela de a nu fi văzut mort și să fie incinerat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto