INTERVIURILE GÂNDUL. Radu Paraschivescu, invitatul Cristinei Stănciulescu: „Eu sunt în situația foarte comodă de a putea să colaborez cu multe edituri” (EXCLUSIVITATE)

Redactor:
Gandul

Radu Paraschivescu este invitatul Cristinei Stănciulescu la INTERVIURILE GÂNDUL. În a opta parte a interviului exclusiv (publicat în premieră pe canalul YouTube al GÂNDUL), scriitorul, traducătorul și jurnalistul vorbește despre taina limbii engleze, noii scriitori pe care ar pune banii și, nu în ultimul rând, secretul unei vieți fericite.

Cristina Stănciulescu: Care este taina limbii engleze?

Radu Paraschivescu: Păi nu știu. E vreo taină? E sintetică, asta e taina. Și de aici păcatul și jugul pe care îl are traducătorul, pentru că dacă traduci o poezie cu formă fixă și englezul are în versul lui zece silabe, te poți trezi că în traducere, dacă vrei să redai mesajul așa cum e el, ai nevoie de 40 de silabe și trebuie să renunți la ceva, să falsifici textul, nu ai încotro.

Dar cred că marele avantaj este sintetismul și gramatica relativ simplă, cel puțin în comparație cu gramatica altor limbi.

Cristina Stănciulescu: Va trebui să ne adresăm în curând cu „Sir Radu Paraschivescu”, pentru că vei fi făcut cavaler. Ai primit meritul. Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.

Radu Paraschivescu: Mă bucur. E ceva neașteptat. Nu m-am gândit că o să se întâmple. Nu sunt un colecționar de decorații și de premii.

Cristina Stănciulescu: Pe ce nume noi ai pune pariu în literatura română?

Radu Paraschivescu: Există o Cristina Vremeș care scrie foarte bine. Există o Lavinia Braniște. Tudor Ganea, care a publicat vreo patru cărți la Polirom, eu am încercat să-l racolez, dar omul e fidel. Foarte bun, e un tip talentat, sunt amic cu el.

Cătălin Pavel, care e eseist. Mulți ani a circulat această prejudecată pe la edituri, că e bun doar dacă e Cărtărescu. Eu sunt în situația foarte comodă de a putea să colaborez cu multe edituri. Aici laud și editura mea pentru că îmi permite așa ceva. Sunt edituri care nu permit. Te remorchează, îți pun cizma pe grumaz și te adjudecă. Humanitas nu face așa ceva.

Cristina Stănciulescu: Ultima întrebare: În ce constă pentru tine frumusețea vieții?

Radu Paraschivescu: În sănătate. Știu că e previzibil. Frumusețea vieții constă în sănătate, în armonia de cuplu și să te lași contaminat de frumos.

Urmăriți interviul integral pe canalul nostru de Youtube!

INTERVIURILE GÂNDUL. Radu Paraschivescu, invitatul Cristinei Stănciulescu la „Gânduri Bune” – A șaptea parte

 

Inchide