INTERVIURILE GÂNDUL. Teodor Baconschi despre Băsescu la Guvern și liderii PDL trimiși „la firul ierbii” să se întâlnească, în țară, „cu oameni vii, concreți”

INTERVIURILE GÂNDUL. Teodor Baconschi despre Băsescu la Guvern și liderii PDL trimiși „la firul ierbii să se întâlnească, în țară, „cu oameni vii, concreți
Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 23/07/2012, 17:51

Șeful Ministerului de Externe a comentat și discuția pornită depreședintele Băsescu, legată de înființarea unui nou minister, celal fondurilor europene, dar și circulara pe care liderii PDL autrimis-o în teritoriu și prin care cereau informații despreevenimentele locale, culturale, religioase pentru ca șefiipartidului să participe.

CP: – Zilele trecute a venit Traian Băsescu la Guvern și înțelegcă a discutat cu Emil Boc, discuție în urma căreia a rezultat ideeaînființării unui minister pentru fondurile europene, precum și oanaliză ce trebuie făcută fiecărui ministru în parte pe atragereafondurilor europene. Știți că de mulți ani sunt criticați atâtguvernul cât și mulți miniștri ai săi, spunându-se că TraianBăsescu conduce Guvernul. În urma a ceea ce s-a întâmplat acum, căa venit Traian Băsescu și a decis înființarea unui nouminister…

Teodor Baconschi: – Nu despre asta e vorba, înprimul rând, președintele are dreptul, conform Constituției, de aparticipa și de a conduce chiar, din când în când, ședințeleExecutivului. În al doilea rând, ideea că un minister al fonduriloreuropene ar aduce mai multă coerență în efortul de a îmbunătățirata absorbției este mai veche. Chiar Comisia Europeană, îndiscuțiile cu oficialii români, a propus o astfel de formulă. Altestate membre noi care absord fonduri structurale au creat astfel deministere. Sunt în favoarea ideii pentru că e vorba de sume mari,bariere birocratice, o lipsă până acum vizibilă de coordonare șicred că un astfel de minister ar îmbunătăți procesul. Pe de altăparte, nu e vorba de concentrarea în acest nou portofoliu a tuturorfondurilor. Ministerele de linie, în special Dezvoltarea Regionalăși Turismul, Mediul și Transporturile, Agricultura, care deruleazăprograme operaționale cu UE, vor continua să o facă, dar va existao umbrelă, un loc, o interfață, unde toate aceste procese,licitații, anunțurile, constituirea autorităților de management,toate vor putea fi coordonate.

CP: – Ați discutat și despre un om anume pentru acestminister?

Teodor Baconschi: – Am citit ieri douăpropuneri, ambele sunt valide.

CP: – Marian Sârbu și Leonard Orban?

Tedor Baconschi: – Exact. Sunt deschise și alteopțiuni, presupun că …

CP: – În privința analizei miniștrilor care au atras sau nufonduri europene. Ce ar trebui să se întâmple cu cei care nu auatras? Ar trebui demiși?

Teodor Baconschi: – Vă rog să adresațiîntrebarea primului ministru pentru că nu e de competența mea și săobservați totodată că am plecat, cu mai puțin de doi ani în urmă,cam de la zero. Și că rata absorbției, care a ajuns la uneleministere spre 20%, s-a îmbunătățit, procesul este în curs.

CP: – Am publicat în gândul ocirculară semnată de premierul Emil Boc semnată imediat dupăcongres, din partea Biroului Permanent Național, către liderii dinfiliale. Toată lumea trebuia să facă un calendar pentru toatemanifestările culturale, religioase, locale. Nu e puțin arhaică,domnule ministru, metoda de a trimite liderul la moaște…

Teodor Baconschi: – Cred că orice lider departid din lumea democratică își mobilizează trupele pentru ca elesă nu adoarmă și pentru ca dialogul direct cu cetățenii și cucomunitățile locale să fie cât mai vivace. Nu mi se pare nimicsuspect în faptul că de la vârful unui partid politic să setransmită la bază, către consilierii locali, către militanți,simpatizanți, instrucțiunea ca un astfel de calendar de întâlnirila firul ierbii, cu oameni vii, concreți, pentru a avea un dialogcu ei să aibă…

CP: – Dvs personal vă veți duce?

Teodor Baconschi: – Eu am fost de când suntantrenat nemijlocit în viața politică internă, am făcut de câte oriam avut ocazia, în orice weekend disponibil, incursiuni în filiale,m-am întâlnit nu numai cu activul de partid, ci și cu societateacivilă, am făcut conferințe, am dat interviuri în presa locală, voicontinua să fac acest lucru pentru că el este inerent acțiuniipolitice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”