Noul an te iubește, nu te pușcă, de salvezi frasinul lui Niculușcă

Publicat: 08/01/2017, 12:52

Edmond-Emoție

Niculușcă l-a înconjurat cu brațele lui. Așa cum liceeni disperați, îndrăgostiți, nostalgici, romantici, vagabonzi, fugari, tremurând, robind, liberând, invocând, iertând, îngăduiau, tăceau, sfâșiau, citeau, cântau, urlau. Fiara de liceu privea prin geam și frasinul din curtea interioară alina, tulbura, turba. Edmond Niculușcă l-a înconjurat, ca liceean, cu brațele lui. Acum, când s-a hotărât să-l salveze, își amintește că a făcut-o în joacă. Pot? Uite, pot!

Niculușcă – leac de frasin

Frasinul are buletin de sănătate. Are radiografie, perfuzie, chirurgie. Specialiștii de la Universitatea de Agronomie i-au dat verdictul: poate prinde peste 200 de ani. Deci, mai duce pe puțin 80 de ani.

Specialiștii i-au scuturat de uscături, i-au făcut radiografie (30% din copac suferă).

I-au făcut perfuzie adusă din China, cu vitamine, cum au avut și teii din Iași. O lună a stat frasinul „pe aparate”. Vitamine în sol. Soluții contra dăunătorilor.Stă într-o rână? Agronomia a spus că partea pe care se lasă este cea mai sănătoasă. Asta-i inteligența frasinului – și-a găsit zona vitală, punctul de supraviețuire.

Punctul lui de vorbire cu istoria, cu Edmond.

Dialogul peste timp Edmond-Frasin

Edmond

„Pasiunea mea pentru istorie vine de la 10 de ani. Pe atunci, profesoara mea în franceză îmi povestea despre oameni care veneau din epoci care dispăruseră”.

Frasinul

A fost sădit de primele eleve ale Pensionatului Domnesc de Demoazele. În 1891.

Edmond

Profesoara de franceză a fost prietenă cu Jeni Acterian. L-a avut profesor de istorie pe Nicolae Iorga. A primit bursă de la „doamna prim ministru Goga” pentru studii la Școala.

Frasinul

Din 1891, copacul s-a ținut tare peste secolul 19, peste două războaie mondiale, peste comunismul de 50 de ani și a prins și 27 de ani de tranziție. Are ce povesti!

Edmond

„Adolescent am citit cartea lui Gheorghe Crutzescu, Podul Mogoșoaiei. Mă plimbam pe Calea Victoriei cu cartea în mână. Mă întrebam: „Ce legatura am eu cu spațiul ăsta?”. Dar istoria și Edmond erau pe aceeași stradă.

Frasinul

Când Mincu a gândit clădirea și grădina, arhitectul s-a gândit la Grădinile-Paradis. Frasinul este -centrul lumii. De la el pornesc cele patru râuri mitice – aleile de acum. Este o grădină inedită pentru București.

Edmond Niculușcă și ARCEN au dat startul restaurării grădinii paradisiatice, în care Frasinul e Centrul Lumii.

Sprijiniți inițiativa lui Edmond Niculușcă și întrebați de frasin: www.arcen.info/

Sursa Foto: www.romaniacurata.ro