Secretul licitațiilor de milioane. Cum scot Adina și Vlad banii din buzunarele iubitorilor de artă

Publicat: 29/01/2017, 12:34

Mobilă și pasiune. Bijuterie și istorie

Mobilă, tablouri, covoare, bijuterii, cărți, manuscrise, obiecte personale. Toate spun o poveste lungă, iar commissaire-priseur -ul are niciun minut ca să o spună și să vândă. Dacă nu pui pasiune, nu vinzi. Dacă nu ai în memorie detaliul esențial al obiectului nu convingi. Dacă nu atragi sala în jocul tău emoțional, ciocănelul de licitație cade pe sec. Omul care rostogolește licitația leagă oameni și pasiuni, la distanță în timp. Omul de artă, de demult, care a cumpărat, a posedat obiectul și omul care cumpără și devine om de artă prin simplul semn de a licita.

Etajul opt din Dămăroaia, auzi?

Adina și Vlad cred că o simplă scrumieră de argint, decorată la-nceput de secol, în care se scutură alene scrumul unei dimineți de duminică și două pahare de cristal cu ce-a fost din vinul roșu sec-amor și dur de aseară pot schimba viața. Da, la etajul opt al unei garsoniere din Rahova sau Oltenița sau Tecuci. Da, cel mai simplu detaliu poate să ne schimbe viața, să însemne o incursiune într-o istorie, o experiență în propria noastră viață. Asta înseamnă istoria pentru noi, în viața noastră. „Pui degetul pe cursul istoriei” când tranzacționezi o lucrare. „Noi, suntem parte din istoria personală a fiecăruia dintre cei care vor să-și facă viața altfel.”

O valoare poate fi tradusă în frumusețe, dar și în bani, de ce nu?

Uite, vin tineri și întreabă ce-i cu Tonitza, cine este Brâncuși, așa arată operele lor? Da, de ce costă atât? Prețul, faptul că arta are o valoare concretă, da, de ce nu, în bani, atrage la fel de mult ca și utilitatea operei sau valoarea ei culturală. Arta fascinează, informează.

Cifra. Cine dă mai mult?

Adina a vândut un Ghenie, nu de mult. Ghenie se vinde cu bani mulți în străinătate. Întâi, s-a stabilit un preț de pornire, 12000 euro, media valorii de piață-valoarea propriu-zisă-cât vrea să ceară proprietarul. Apoi, prețul de pornire stabilit, influențează pasul de licitație. Adică, din câți în câți euro strigi licitația. Din secunda, în care începe licitația, maitre priseur este șeful, dar regulile trebuie stabilite înainte.

La Ghenie, de la 12000 s-a ajuns la 125000 euro. Dar au fost numeroase blocaje de parcurs. Aceleași persoane care nu vroiau să meargă mai departe, au făcut-o.

Adina a simțit pragul psihologic, vibrația sălii. Trebuie să-i faci să se simtă confortabil. Și a schimbat pasul de licitație. Și a vândut. A reluat totul ca și cum ar lua-o de la zero. A privit în ochi. A fost o licitație istorică. A vândut cu un preț destul de bun, deși sala părea că nu dă semne de vitalitate.

Alina

„Mi-am dorit mult de tot o pereche de cercei. Noi, cei din interiorul Artmark, avem paleta numărul 10 pentru a interveni în joc. Eu am spus: o să se sperie lumea, dacă mă văd cei din sală, ținând paleta mereu sus. O să mi-i adjudec cu prețul cel mai mic. Dar n-am luat în calcul licitatorii de pe telefon. Am dat un preț mult mai mare decât cel scontat. M-am îndârjit. Erau frumoși, nu neapărat vechi.”

Vlad

„Îmi doream fotografii cu Regina Maria. Nu sunt un fanatic, dar în jurul Reginei Maria s-a creat o mitologie. Cum se spune este un personaj colecționabil, puternic. Și a venit lotul Regina Maria. Am încercat, timid! După a unsprezecea fotografie de epocă, iureșul s-a mai stins. Am licitat un ziar înrămat cu fotografia Reginei. L-am luat la prețul de pornire.

„Rupem ciocanele”

Cu o mână controlezi sala, cu cealalta ameninți. Palma ți-e deschisă, pentru a atrage. Deja mâna e sus, când vezi că nu mai sunt oferte. Dar, ești dator clientului și observi un gest discret. Ciocanul coboară, dar gestul acela te face să-ți dai cu ciocanul peste mână pentru a-l opri. O clipă, un gest, gestul care schimbă prețul.”

Licitația îl dă cuiva, dar te apasă altă persoană cu ochii. Clientul te roagă din ochi și tu vrei să-i faci aceluia bucuria. Anul acesta s-a licitat un steag de luptă din 1848. S-a pornit de la 5000 s-a ajuns departe. Erau moții în sală. Mi-aș fi dorit să-l dau moților. Dar a fost câștigat online. Unde este emoție, regula primează, nu trebuie să te facă să eziți.

Riscurile meseriei

Vocea. O tratează cu miere. Un ceai în timpul licitației. Nu merg la înot, la ski, înaintea licitației, nu țin mașina cu geamul deschis. Vocea impune ritmul. Vioi. Impune timpul. Eficient. Vrei omul treaz, prezent.​

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron