Un mic miracol românesc: cercetătorul din Cluj Radu Silaghi-Dumitrescu a creat SÂNGE ARTIFICIAL. Proiectul, care poate salva milioane de vieți, a fost sponsorizat de statul român

Publicat: 30/10/2013, 09:02
Actualizat: 29/07/2014, 17:37

Un român de 39 de ani a realizat imposibilul: a inventat un nou tip de sânge artificial, care ar putea salva milioane de vieți în câțiva ani. Radu Silaghi-Dumitrescu, absolvent și doctorand al Facultății de Chimie de la Cluj, a căutat alături de experții din SUA și din Anglia o soluție pentru problema lipsei acute de sânge. Rezolvarea a găsit-o însă după ce s-a întors în țară, alături de o echipă alcătuită din cercetători români.

Într-un laborator al Facultății de Chimie din cadrul Universitatății Babeș Bolyai, din Cluj, Radu Silaghi-Dumitrescu și echipa de cercetători pe care o conduce au creat, după 6 ani de studiu, sânge artificial. Soluția creată în laborator conține apă, săruri și o proteină – hemeritrina, extrasă din viermii marini, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecție împotriva agenților de stres.

„Sângele artificial este studiat în laborator de ani de zile, dar până în prezent rezultatele obținute în urma studiilor clinice nu au fost unele favorabile. Spre deosebire de tot ce s-a făcut până acum în acest domeniu, împreună cu echipa mea am realizat sângele artificial incolor, dar dacă te uiți mai atent vei observa că are culoarea gălbuie”, excplică cercetătorul.

Sângele artificial va putea fi depozitat ani de zile

Într-un interviu acordat gândul, cercetătorul a vorbit despre cum a ajuns la performanța de a inventa sânge artificial din proteine de viermi marini într-o Universitate din România, cu bani de la stat. A plecat în America în 2004 la Universitatea din Georgia, unde a făcut un masterat în chimie bio-anorganică, iar începând cu 2005 a lucrat doi ani în Marea Britanie într-un colectiv integrat într-o rețea europeană numită „Euro Blood Substitutes”.

„În 2007 m-am întors în țară și am continuat să studiez cum pot să obțin sânge artificial, la Facultatea de la Cluj. Multă lume încearcă să producă sânge artificial. În laborator e până la urmă ușor să amesteci substanțe și să obții o soluție roșie și să îi spui sânge artificial. Problema este să nu aibă efecte secundare. Noi credem că avem niște rețete originale care în testele pe celule și pe animale au dat rezultate bune”, povestește conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu.

Foto: Mediafax // Raul Stef

Ideea de a crea sânge artificial i-a venit după ce a lucrat alături de oamenii din domeniul sanitar și a văzut cât de reală este criza de sânge, nu doar la noi în țară, ci la nivel mondial. „Cu toate astea, medicii sunt rezervați în ceea ce privește sângele artificial. Așteaptă dovezile, pentru că este o responsabilitate imensă și nu vrei să dai viața pacientului pe mâinile primului savant nebun care pretinde că a descoperit leacul pentru cancer sau sângele artificial”, afirmă cercetătorul român.

Ajuns în țară, s-a concentrat pe extragerea proteinei hemeritrina din viermii marini după ce a auzit de ea în perioada în care a lucrat în laboratoare din SUA. „Hemeritrina este unică, se mai găsește în câteva bacterii, dar în rest în foarte puține organisme. Când mă gândeam foarte serios la cercetarea substitutelor de sânge, mi s-a părut o idee interesantă, știind despre acea proteină că refuză să reacționeze cu agenții de stres căreia hemoglobina îi cade pradă în termeni de milisecunde”, a explicat cercetătorul, care s-a consultat cu un expert din SUA pe această chestiune.

Silaghi-Dumitru a mai vorbit și despre faptul că sângele creat în laborator poate rezolva, pe lângă lipsa acută de sânge din spitale, și complicațiile apărute în cazul unui transfer de sânge. „Transfuziile cu sânge artificial vor putea fi administrate sub forma unui tratament, pentru care vom avea nevoie, cel mai probabil, de câteva analize uzuale. Sângele artificial poate fi administrat oricărei persoane, indiferent de grupa de sânge pe care o are. În plus, acesta poate fi sterilizat și poate fi păstrat chiar și ani de zile, spre deosebire de sângele donat de persoane, a cărui valabilitate este de doar o lună”, a mai spus cercetătorul.

Sângele artificial poate fi folosit inclusiv în chirurgie, pentru că în timpul operațiilor se pierde foarte mult sânge. „Ceea ce propunem noi nu este un înlocuitor permanent al sângelui, ci ceva care, pentru o zi, pentru câteva ore, poate să permită organismului să funcționeze până când își regenerează propriul sânge cu toate celelalte funcții. Încercăm să facem aici ceva ce doar transportă oxigenul și permite inimii să pompeze mai departe sânge. Ideea este de a face sânge artificial instant, sub formă de praf, fără să îl depozitezi în frigider, unde stă o lună, după care expiră, se degradează parțial. Avem nevoie de un praf care poate fi lăsat la temperatura camerei, probabil pe termen nelimitat. Poți să îl pui în raniță, dacă ești soldat în Afganistan și îl ai la tine și, în caz de nevoie, adaugi apă și ai sângele pregătit”, a explicat cercetătorul.

Statul a investit, până în prezent, 1 milion de lei în sângele artificial

Când vom putea face „tranfuzii” de sânge artificial? „Cel mai devreme în 5 ani”, spune conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, care precizează că este cel mai optimist termen. În prezent, sângele artificial incolor din proteine din viermi marini se află în stadiul de studiu pe cobai. „Până în prezent rezultatele sunt optimiste. Cel mai probabil studiile pe animale vor mai dura un an, maxim doi, iar mai apoi urmează studiile clinice pe subiecți umani”, precizează cercetătorul.

Foto: Mediafax // Raul Stef

Pentru ca acest lucru să fie posibil, sângele artificial trebuie să fie produs la scară mare. „Ar trebui să se construiască o fabrică în care să se producă o clonă sau ceva similar acestui produs. Avocații și medicii trebuie să găsească condițiile legale și de siguranță în care să fie folosite în siguranță acele teste pe subiecți umani. Din ce am văzut la alte companii e din nou o chestiune de doi trei ani, în tările cele mai eficiente din punct de vedere administrativ”, a explicat specialistul.

Conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu a spus că pentru a ajunge la această perfomanță a primit „sponsorizare” de la stat. „Pentru a crea sânge în laborator am primit finanțare de la ministerul Educației. Cercetarea în România este finanțată prin proiecte câștigate în urma unei competiții. Cei care doresc se pot adresa și în străinătate. Noi am beneficiat de finanțare pentru acest proiect din bani românești, pe bază de competiție”, a explicat Dumitrescu.

„Până în prezent cercetarea a costat 1 milion de lei, iar pentru a duce la bun sfârșit vom avea nevoie de încă pe atât, cel puțin așa arată estimările mele”, a spus Silaghi-Dumitrescu.

Cercetătorul a absolvit cursurile Facultății de Chimie a UBB din Cluj-Napoca și are două doctorate, unul în chimie anorganică, obținut în 2005 la UBB, al cărui conducător a fost președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, iar celălalt în chimie bio-anorganică, obținut în 2004 la Universitatea Georgia din SUA. El a lucrat timp de doi ani în Marea Britanie într-un colectiv integrat într-o rețea europeană numită „Euro Blood Substitutes”. Din 2011 este conferențiar la Facultatea de Chimie a UBB și are peste o sută de articole publicate în reviste de specialitate.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cu cine a petrecut Emma Răducanu prima seară în România, într-o locație de lux: „Am...
ELEVII care MERG fizic la cursuri! Aceste şcoli şi grădiniţe NU sunt afectate de noile...
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat...
Care sunt țările din care importă românii cele mai multe mașini second hand
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
De ce este bine să pui pâine în cratiţa în care găteşti varză murată. Efectul...
EXCLUSIV! DESCINDERI cu SCANDAL în cartierul HENRI COANDĂ! Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021