13% din jocurile pentru Android îți colectează numărul de telefon

13% din jocurile pentru Android îți colectează numărul de telefon
Publicat: 26/03/2013, 17:29
Actualizat: 09/01/2020, 00:59

Aproape 13% din cele mai populare jocuri de Android conțin reclame agresive care pot trimite numărul de telefon al utilizatorilor către terți, arată un studiu realizat de producătorul de soluții de securitate Bitdefender.

Compania a analizat, pentru acest studiu, 130.000 de aplicații dedicate Android. „Deși publicitatea este prin definiție inofensivă, reclamele agresive pot fi folosite pentru a colecta cantități uriașe de date personale ce sunt vândute sau distribuite ulterior companiilor de publicitate sau altor entități, fără a informa utilizatorul în mod explicit cu privire la acest lucru”, se arată într-un comunicat al companiei.

BitDefender dă și exemple. Jocul Speed Parking 3D, pe locul 35 în Google Play în topul celor mai descărcate aplicații gratuite în România, cu peste 4 milioane de utilizatori activi, solicită diverse informații de care poate sau poate să nu aibă nevoie pentru funcționare, printre care și numărul de telefon.

Această funcție a jocului îl expune nu doar pe utilizator, dar și pe prietenii acestuia, persoane cu care el vorbește la telefon. În plus, programul îi înregistrează și adresa de email.

„Reclamele agresive reprezintă cea mai recentă metodă de colectare a datelor personale în scopul realizării unor profiluri complete de utilizatori. Acestea sunt cu atât mai valoroase cu cât conțin mai multe informații despre o anumită persoană. În Google Play sunt mai mult de 500.000 de aplicații. V-ați întrebat câte dintre ele vă respectă dreptul la intimitate?”, spune Cătălin Coșoi, Chief Security Researcher, Bitdefender.

Alte aplicații din topul celor mai descărcate în România care înregistrează informații confidențiale de care n-ar avea nevoie sunt Fingerprint Lock Scanner, ce încarcă numărul de telefon către baze de date terțe sau Rubik”s Cube 3D și Speedtest.net care, în plus, înregistrează și coordonatele geografice ale utilizatorului. Mai mult decât atât Rubik”s Cube 3D accesează și fotografiile din terminal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase