Afacere ratată pentru Vodafone România. Serviciul se închide de la 1 decembrie

Afacere ratată pentru Vodafone România. Serviciul se închide de la 1 decembrie
Publicat: 18/10/2017, 21:57

România a fost în 2014 prima țară din Europa în care grupul a decis să lanseze serviciul și era în prezent singura piață din Uniunea Europeană în care activase platforma M-Pesa.

„Serviciul M-Pesa nu va mai fi disponibil începând din 1 decembrie 2017. Decizia sistării serviciului de plăți M-Pesa a fost luată în urma analizarii evoluției acestui serviciu și ținând cont de contextul de piață actual”, conform oficialilor Vodafone România. Reprezentanții operatorului nu au făcut alte comentarii în legătură cu decizia.

Pariul făcut de grupul britanic în 2014, când a fost lansat serviciul în România, a fost acela că M-Pesa poate deveni un serviciu de masă în condițiile în care datele statistice indicau existența unui context potențial favorabil: la data respectivă 43% din românii în vârstă de peste 15 ani nu foloseau servicii financiare.

Serviciul M-Pesa nu presupunea existența unui cont bancar sau a unei conexiuni la net și putea fi folosit și de pe telefoane simple, nu doar de pe smartphone-uri, în condițiile în care clientela vizată era în bună parte și cea din mediul rural. Contul clientului era asociat cu numărul de mobil, iar acesta este activat după prezentarea unui act de identitate. Serviciul era activat gratuit și nu prespunea plata unei taxe lunare, comisioane fiind plătite însă pentru operațiuni.

Compania nu a publicat în mod regulat informații despre evoluția numărului de utilizatori ai M-Pesa, Ravinder Takkar, fostul CEO al Vodafone România, menționând doar la un moment dat că serviciul ajunsese la un portofoliu de câteva sute de mii de clienți, fără a oferi însă alte detalii.

Pentru a gestiona serviciul de plăți compania de telefonie mobilă a înființat o companie dedicată, Vodafone România M-Payments SRL. Operatorul de telecom a adus de-a lungul anilor aproximativ 50 de milioane de lei la capitalul social al firmei care gestionează M-Pesa, conform datelor din Monitorul Oficial, cea mai recentă operațiune de acest tip având loc în februarie, când firma mai primise o infuzie de 4,5 mil. lei, conform sursei citate.

Anul trecut Vodafone România M-Payments SRL a avut afaceri de 0,6 mil. lei, pierderi nete de 11,8 mil. lei și datorii de 5,2 mil. lei cu un număr mediu de 37 de angajați.

MAI MULTE PE ZIARUL FINANCIAR