ANALIZĂ: Datele, principala nouă sursă de venituri pentru operatorii de telefonie mobilă din România

Publicat: 15/05/2013, 13:25
Actualizat: 11/01/2020, 23:37

În urmă cu câțiva ani, operatorii mobili se așteptau ca videotelefonia să fie serviciul care să le aducă o creștere a veniturilor, dar aceasta s-a dovedit a fi un eșec. În schimb, aplicațiile mobile sunt cele care au generat trafic de date în rețelele operatorilor iar trendul se menține, a declarat Bogdan Iana, director executiv ANCOM, la conferința Mobile NEXT.

„Apariția a tot mai multor dispozitive mobile, a serviciilor OTT și a cloud-ului mobil a dus la un volum de trafic de date de peste 200 MB/lună de fiecare cartelă SIM activă. În urma licitaților 4G, spectrul disponibil a crescut cu 77% față de ceea ce era posibil în rețelele 3G”, a spus Iana. El a precizat că a fost adjudecat 85% din spectrul scos la licitație.

Consumul de date a fost impulsionat puternic de creșterea vitezei de descărcare a datelor, de la maxim 384 Kbps în urmă cu 10 ani, la până la 42 Mbps astăzi. Iar după lansarea serviciilor 4G în țara noastră, viteza va continua să crească.

Cum stă România pe segmentul 4G comparativ cu alte țări

Conform previziunilor Global Mobile Supliers Association, până la finele anului 2013 vom avea lansate 209 rețele 4G, în 75 de țări. România se află, din acest punct de vedere, în pas cu cele mai noi tendințe în telecom. Sunt state mai mari în vestul Europei în care tehnologia 4G nu a fost încă implementată.

Pentru operatori, implementarea noii generații de servicii mobile este relativ mai ușoară comparativ cu lansarea serviciilor 3G. „Am învătat din lecția 3G că cel mai important lucru este calitatea rețelei, a serviciilor. De asemenea, disponibilitatea terminalelor este, mai ales în fazele incipiente ale implementării unei noi tehnologii, un factor foarte important în a contura experiența utilizatorului”, a declarat Vanina Ungureanu, Business Division Manager la Orange România.

Alexandru Roșca, Radio Acces Network Manager la Vodafone România, primul operator care a lansat servicii 4G pe piața autohtonă în toamna anului trecut, a vorbit despre evoluția serviciilor de generația a patra, „Dacă în 2005 vorbeam de viteze maxime de download în rețea de 385 de Kbps, acum vorbim de 100 de Mbps; în viitor, după introducerea versiunii LTE Advanced se va ajunge la 1Gbps”, a precizat Roșca.

Consumul de conținut video, un important generator de trafic de date

Potrivit lui Marius Marițescu, Switching and Services Director la Cosmote România, peste 50% din traficul de date în rețeaua companiei este video. „Volumul de trafic video, în creștere, este unul din factorii care fac oportună implementarea 4G chiar dacă, în prezent, conexiunile 4G reprezintă doar 0,9% din numărul total al conexiunilor mobile”, a spus el.

Un raport recent al companiei Cisco arăta că la sfârșitul acestui an, traficul video va reprezenta, la nivel global, 60% din traficul total înregistrat pe dispozitive mobile.

„Este estimat ca până în 2017, vor fi 8,6 miliarde de dispozitive personale capabile de conexiuni mobile și 1,7 miliarde de dispozitive de tip machine-to-machine conectate. Conexiunile 4G vor reprezenta doar 10% din totalul conexiunilor mobile, dar acestea vor conta pentru 45% din traficul total de date în rețelele mobile”, a precizat Marițescu.

Dezvoltatorii de aplicații se concentrează pe mai multe sisteme de operare, pentru câștiguri maia mari

Segmentul aplicațiilor și al sistemelor de operare mobile este cel mai dinamic teren de confruntare între mai marii sau mai micii producători.

Petru Jucovschi, Technical Evangelist la Microsoft România, atrage atenția că cele 700 de milioane de smartphone-uri livrate în 2012 la nivel mondial au generat venituri pe segmentul mobil echivalent a 280 de miliarde de dolari. „75% dintre dezvoltatorii de aplicații la nivel mondial se adresează către cel puțin trei paltforme mobile, pentru a maximiza oportunitățile”, spune Jucovschi. Însă, marea majoritate a dezvoltatorilor de aplicații se consideră „săraci”. Potrivit reprezentantului Microsoft, 67% dintre ei fac mai puțin de 500 de dolari pe lună per aplicație.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021