Câte din IMM-uri și instituțiile publice din România mai utilizează „bătrânul” Windows XP

Publicat: 14/09/2015, 16:50

Windows XP este folosit încă de o treime dintre companiile mici și mijlocii și instituțiile publice din Europa de Est, se aratș într-o analiză realizată de Bitdefender.

Ucraina se află pe prima poziție, Windows XP fiind încă instalat pe 41,2% dintre computerele IMM-urilor și instituțiilor publice care folosesc software antivirus Bitdefender.

Poziția a doua este ocupată de Ungaria, cu 37,5%, urmată de România cu 34%, relatează portalul ZDNet.

În iulie 2014, o analiză a Bitdefender a arătat că aproximativ 57% dintre computerele utilizate în companiile mici și medii și instituțiile publice din România sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar și după întreruperea de către Microsoft a asistenței tehnice pentru acest sistem de operare.

Cercetarea de anul trecut a luat în calcul țări precum România, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania și Brazilia, ponderea medie de utilizare a Windows XP în companii la nivel global fiind atunci de 18%, semnificativ mai mică decât cifra din România.

Analiza din acest an a Bitdefender arată că în Polonia ponderea utilizatorilor de Windows XP este 24,05%, iar în Republica Moldova de 18,7%. Valori mai mici sunt înregistrate în Slovacia (10,6%), Bulgaria (6%) și Cehia (4,7%)

„Unii pot opta să continue utilizarea Windows XP din cauza aplicațiilor și sistemelor pe care le folosesc”, a declarat Liviu Arsene, analist la Bitdefender.

Arsene consideră că piața Windows XP va continua să scadă atât la nivel global cât și în Europa de Est, în condițiile în care implicațiile de securitate nu vor mai fi neglijabile.

În România, principalul motiv pentru care IMM-urile și instituțiile publice continuă să folosească Windows XP este compatibilitatea sistemului de operare cu aplicațiile, alți factori fiind atașamentul emoțional, costurile de modernizare a dispozitivelor hardware și a softurilor, precum și productivitatea scăzută în perioada de tranziție.