Ce locuri de muncă ar putea pierde oamenii din cauza roboților

Redactor:
Anca Dumitrescu
Ce locuri de muncă ar putea pierde oamenii din cauza roboților
Inteligența artificială este pe cale să declanșeze schimbări terifiante pe piața muncii, milioane de medici, avocați și alți specialiști fiind în pericol să rămână pe dinafară, avertizează experți participanți la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Andrew Moore, decan al facultății de informatică de la Carnegie Mellon University, arată că mașinile efectuează deja multe dintre „sarcinile plictisitoare ale funcționarilor”, computerele fiind capabile să ajute avocații să pregătească milioane de documente pentru procese, relatează The Telegraph.

„Unul după altul, veți vedea că activități despre care credeam că necesită inteligența personală pot fi automatizate”, a spus Moore în timpul unui seminar la Davos.

În opinia sa, multe dintre profesiile despre care oamenii cred că necesită inteligență, cum sunt profesiile de avocați și de medici, pot fi automatizate în mare măsură, iar carierele de acest tip s-ar putea restrânge.

Zhang Ya-Qin, președintele Baidu, cea mai mare companie chineză care oferă servicii de căutare pe Internet, consideră că robotizarea îi poate face pe oameni mai leneși și mai dependenți de tehnologie.

„Pe măsură ce computerele devin mai inteligente și oamenii vor fi mai dependenți de acestea, ei vor deveni mai puțin inteligenți și mai leneși, pentru că nu vor mai gândi atât de mult cum o fac în mod normal. Acesta este un motiv de îngrijorare”, a spus el.

În pofida acestor avertismente, participanții la discuții au fost de acord că perspectiva generală a pieței muncii rămâne pozitivă, rolurile urmând să evolueze către sectoare mai creative.

Cercetările recente efectuate de University of Oxford arată că terapeuții, angajații din sectorul sănătății și cel social sunt cel mai puțin expuși la riscul automatizării, în timp ce angajații în activități de telemarketing și agenții de asigurări sunt în cel mai mare pericol.

„Există unele domenii în care ne vom folosi mai mult de roboți pentru a ajuta oamenii, care vor rămâne titularii unor roluri precum învățarea copiilor mici sau îngrijirea acestora, activități pentru care este nevoie de grijă și interacțiune umană”, a explicat Moore.

În opinia sa vor avea loc schimbări extraordinare, dar lucrurile pe care le vor face oamenii cu ajutorul robotizării vor deveni mai interesante.

Christopher Pissarides, deținătorul unui premiu Nobel în Economie, și Erik Brynjolfsson, profersor la MIT, avertizează că autoritățile vor fi nevoite să reinventeze complet sistemele educaționale, pentru a se adapta schimbărilor care vor fi aduse de creșterea automatizării.

Ei au spus că încurajarea antreprenoriatului este esențială.

„Este dificil să înveți mașinile să fie cu adevărat creative. Este practic imposibil ca un robot să vină cu o idee nouă de afaceri”, a arătat Brynjolfsson.

Stuart Russell, profesor de informatică la University of California, Berkeley, este foarte optimist că mașinile pot îmbunătăți standardul de viață al oamenilor.

„Dacă inteligența artificială poate amplifica inteligența noastră, atunci am putea vorbi despre o epocă de aur a umanității, cu posibilitatea eliminării bolilor și a sărăciei, facilitată de tehnologie”, a spus Russell.

Cu toate acestea, Russell crede că automobilele autonome sunt la ani distanță de a deveni o prezență obișnuită în trafic, computerele nefiind încă suficient de inteligente pentru a controla toate situațiile posibile.

BOMBĂ! Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată Anca Neacșu, blonda din trupa ASIA, la 43 de ani! Era una...
Un om al strazii a gasit un portofel de firma, plin cu bani si l-a...
Simona Halep a omis un detaliu important când s-a retras de la Dubai! Lovitura primită...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Declarații fără precedent ale unui fost primar al Capitalei despre aerul din București. 'Se respiră...
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
FOTO. Una dintre victimele din Onești, înmormântată. Bărbatul a fost atins de gloanţele poliţiei când...
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Are 72 de ani, dar asta nu l-a oprit să se iubească cu o studentă....
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi!...
Armata americană va fi dotată cu o armă minune. 'Asta nu e SF!. Obiectele pe...
Horoscop Urania 6-12 martie 2021. Zodia care se va afirma în această săptămână
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT. Medicii nu au mai putut face nimic...
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide