Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone și 2KTelecom au primit licențele pentru spectrul radio licitat în 2012

Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone și 2KTelecom au primit licențele pentru spectrul radio licitat în 2012
Publicat: 29/07/2013, 13:12
Actualizat: 14/01/2020, 21:11

Cosmote România, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România și 2K Telecom au primit, luni, de la autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), licențele de utilizare a frecvențelor radio pentru perioada 6 aprilie 2014-5 aprilie 2029, adjudecate în urma licitației organizate în septembrie 2012.

„Cei 5 operatori au primit licențe de utilizare a spectrului în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz și 2.600 MHz, frecvențe radio destinate comunicațiilor mobile de voce și date de bandă largă, pentru perioada 6 aprilie 2014 – 5 aprilie 2029″, se arată într-un comunicat al ANCOM.

În urma unei licitații ANCOM desfășurată în septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone și 2K Telecom și-au adjudecat mai multe licențe în benzile de frecvențe de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz pentru au plătit, în două tranșe, suma totale de 682,14 milioane de euro.

Defalcat, Vodafone România a plătit 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achiziționat vizează furnizarea de servicii telecom 4G (generația a patra).

Licențele alocate operatorilor reflectă obligațiile prevăzute în caietul de sarcini cu privire la acoperirea cu servicii de comunicații și calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, până la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României, în cazul operatorilor care dețin rețele 2G/3G sau 3G și au obținut spectru în benzile de 800 MHz și/sau 900 MHz, și respectiv 30% din populație în cazul 2K Telecom, care a obținut spectru în banda de 2.600 MHz.

Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcția descendentă (downlink) de cel puțin 2 Mbps și cu o probabilitate de 95% a recepției indoor (interior) a unor zone locuite de cel puțin 60% din populație (respectiv 30% în cazul 2K Telecom), în termenele prevăzute.

De asemenea, operatorii care au dobândit spectru în benzile de frecvențe sub 1 GHz (800 MHz și/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS și Vodafone – au obligația de a acoperi cu prioritate un număr de localități nedeservite în prezent de rețele de comunicații de bandă largă, astfel încât 676 de astfel de localități rurale vor beneficia de servicii de date de bandă largă cu o viteză de transfer la utilizator în direcția descendentă de cel puțin 384 kbps, până la 5 aprilie 2016.

În plus, licențele îi obligă pe operatori să limiteze indisponibilitatea rețelei la maximum 35 de minute pe o perioadă de 6 luni.

Fiecare titular al licențelor acordate de ANCOM are obligația de a încheia acorduri de roaming național pentru furnizarea accesului la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 cu ceilalți titulari ai licențelor de utilizare a frecvențelor radio, astfel încât apelurile către 112 să poată fi efectuate chiar și atunci când utilizatorul nu se află în aria de acoperire a rețelei la care este abonat.

Totodate, titularii trebuie să încheie acorduri pentru perioade de până la trei ani în cazul solicitărilor venite de la operatorii a căror acoperire cu propria rețea de acces radio atinge 30% din populație, făcând astfel posibilă, temporar, furnizarea de servicii de comunicații electronice în ariile geografice neacoperite de rețeaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming național.

Trei dintre operatorii cărora ANCOM le-a atribuit licențele de utilizare a frecvențelor radio, Cosmote, RCS&RDS și 2K Telecom, și-au asumat obligația găzduirii operatorilor mobili virtuali (MVNO), cu practicarea unor tarife rezonabile și proporționale în raport cu serviciile furnizate.

Un MVNO este un operator care furnizează servicii de voce și date mobile fără a-și construi propria rețea de antene și fibră optică, ci închiriind infrastructura de la operatori existenți.

Pentru prima solicitare a unui acord de acces MVNO de un anumit tip, termenul maxim de negociere în vederea încheierii unui contract de acces va fi de 6 luni. De asemenea, titularii licențelor vor asigura implementarea prevederilor contractului de acces MVNO, astfel încât furnizarea serviciilor de comunicații electronice să poată începe în termen de 4 luni de la data încheierii acordului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale