Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date

Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date
Publicat: 11/12/2023, 08:16

Ai întâmpinat vreodată probleme când ai transferat fișiere din calculator în smartphone, cu ajutorul unui cablu USB? Uneori, computerul nu recunoaște dispozitivul și reușește doar să-l încarce.

Motivele din spatele problemei ar putea fi multe, precum un cablu USB „fals” sau unul defect. De cele mai multe ori, nu cablul în sine este problema, ci faptul că nu este potrivit pentru transfer de date.

În prezent, tehnologia joacă un rol esențial în viețile noastre și avem nevoie rapid de cablul potrivit pentru dispozitivul potrivit. Când vine vorba de cabluri USB, este esențial să putem face diferența între un cablu care doar încarcă și altul care permite și transfer de date. Chiar dacă ambele cabluri sunt similare, între ele există deosebiri.

Sursa foto: betechwise.com

Tipuri de cabluri USB

Cablurile USB se vând sub toate formele și lungimile, dar există două tipuri principale: doar de încărcare și de transfer date.

– Cablurile USB de încărcare: au rolul de încărca dispozitivele. Aceste cabluri au un sistem simplu, cu două fire: pozitiv + și negativ -. Firele pozitiv + negativ furnizează energia electrică pentru încărcarea dispozitivului. Cablurile USB de încărcare nu dispun de capacitatea de transfer de date.

– Cabluri USB pentru transfer de date: încarcă dispozitivul și permit transferul de date. Aceste cabluri conțin două fire în plus, de transfer date D+ și recepție date D-. Aceste fire permit schimbul de date între dispozitive, transferul de fișiere, sincronizarea dispozitivului și actualizările de firmware. Cablurile de date permit o conexiune excepentă între dispozitive, oferind o funcționalitate, față de cele care doar încarcă bateria dispozitivului.

Sursa foto: betechwise.com

Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date

Producătorii de cabluri USB nu sunt obligați să eticheteze diferit cablurile de încărcare, respectiv pe cele de transfer date. Astfel, unora dintre utilizatori le va fi greu să le diferențieze.

Examinarea fizică

Chiar dacă nu va fi mereu posibilă, există câteva detalii vizuale care pot oferi răspunsul la întrebarea: Ce fel de cablu am cumpărat, charge-only sau data transfer?

Un element este grosimea cablului. Cablurile de date au patru fire, deci o izolație mai groasă, față de cablurile de încărcare, care au doar două fire. Nu este o metodă foarte sigură de diferențiere, deoarece producătorii de cabluri USB pot găsi metode prin care să le „subțieze”.

Un alt indicator este eticheta sau marca în sine a cablului. Unii producători indică exact dacă avem de a face cu un cablu doar de încărcare sau unul de transfer date.

Adresează-te serviciului de clienți

Dacă nu știie exact ce fel de cablu USB ai cumpărat, poți lua legătura cu serviciul de customer support al respectivului producător, care te va lămuri.

Testarea preliminară

Dacă ai deja un cablu USB, dar nu ești sigur ce știe să facă, poți efectua o serie de teste preliminare, pentru a verifica dacă suportă transferul de date. Conectează cablul între un dispozitiv și computer, apoi încearcă să transferi un fișier sau să realizezi orice operațiune care implică un schimb de date. Dacă PC-ul recunoaște cablul și permite transferul de date, atunci este vorba de un cablu de date. Totuși, daca computerul doar încarcă dispozitivul prin cablul respectiv și nu recunoaște funcția de transfer date, atunci ai în mână un cablu de tip charge-only.

Utilizarea cablului USB potrivit este esențială pentru funcționalitatea și performanța unui dispozitiv. Folosirea unui cablu de încărcare pentru transfer de date poate duce la întreruperi de transfer, o experiență realmente frustrantă. Pe de altă parte, un cablu USB de transfer date poate fi folosit atât pentru alimentarea optimă a dispozitivului, cât și pentru schimbul de fișiere.

Mituri despre cablurile USB

Există câteva mituri legate de cablurile USB. Unii utilizatori cred că toate cablurile USB sunt capabile de transfer de date. O altă problemă ține de calitatea proastă a unor cabluri USB ieftine sau contrafăcute, care pot distruge dispozitivele cumpărate cu bani grei.

Cum alegi cablul USB potrivit

Pentru a alege cablul USB potrivit ție, trebuie să ții cont de anumite lucruri, scrie betechwise.com:

– Cumpără cablul USB în funcție de nevoile tale: îți trebuie un cablu doar pentru încărcare sau și pentru transfer de date?

– Verifică compatibilitatea cu dispozitivele: Asigură-te că respectivul cablu este compatibil cu portul USB de la dispozitivul tău: USB-A, USB-C, Micro-USB.

– Cumpără mărci cunoscute: Caută cabluri USB de la producători cunoscuți pentru calitatea produselor lor.

– Citește descrierile de pe produse: Fii atent la descrierile produselor și la specificații, verifică dacă acel cablu USB suportă și transfer de date.

– Verifică recenziile altor cumpărători: O metodă tot mai sigură de a te asigura că nu iei „țeapă” cu un produs mediocru.

Sursa foto main: Mihai Georgescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult