Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date

Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date
Publicat: 11/12/2023, 08:16

Ai întâmpinat vreodată probleme când ai transferat fișiere din calculator în smartphone, cu ajutorul unui cablu USB? Uneori, computerul nu recunoaște dispozitivul și reușește doar să-l încarce.

Motivele din spatele problemei ar putea fi multe, precum un cablu USB „fals” sau unul defect. De cele mai multe ori, nu cablul în sine este problema, ci faptul că nu este potrivit pentru transfer de date.

În prezent, tehnologia joacă un rol esențial în viețile noastre și avem nevoie rapid de cablul potrivit pentru dispozitivul potrivit. Când vine vorba de cabluri USB, este esențial să putem face diferența între un cablu care doar încarcă și altul care permite și transfer de date. Chiar dacă ambele cabluri sunt similare, între ele există deosebiri.

Sursa foto: betechwise.com

Tipuri de cabluri USB

Cablurile USB se vând sub toate formele și lungimile, dar există două tipuri principale: doar de încărcare și de transfer date.

– Cablurile USB de încărcare: au rolul de încărca dispozitivele. Aceste cabluri au un sistem simplu, cu două fire: pozitiv + și negativ -. Firele pozitiv + negativ furnizează energia electrică pentru încărcarea dispozitivului. Cablurile USB de încărcare nu dispun de capacitatea de transfer de date.

– Cabluri USB pentru transfer de date: încarcă dispozitivul și permit transferul de date. Aceste cabluri conțin două fire în plus, de transfer date D+ și recepție date D-. Aceste fire permit schimbul de date între dispozitive, transferul de fișiere, sincronizarea dispozitivului și actualizările de firmware. Cablurile de date permit o conexiune excepentă între dispozitive, oferind o funcționalitate, față de cele care doar încarcă bateria dispozitivului.

Sursa foto: betechwise.com

Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date

Producătorii de cabluri USB nu sunt obligați să eticheteze diferit cablurile de încărcare, respectiv pe cele de transfer date. Astfel, unora dintre utilizatori le va fi greu să le diferențieze.

Examinarea fizică

Chiar dacă nu va fi mereu posibilă, există câteva detalii vizuale care pot oferi răspunsul la întrebarea: Ce fel de cablu am cumpărat, charge-only sau data transfer?

Un element este grosimea cablului. Cablurile de date au patru fire, deci o izolație mai groasă, față de cablurile de încărcare, care au doar două fire. Nu este o metodă foarte sigură de diferențiere, deoarece producătorii de cabluri USB pot găsi metode prin care să le „subțieze”.

Un alt indicator este eticheta sau marca în sine a cablului. Unii producători indică exact dacă avem de a face cu un cablu doar de încărcare sau unul de transfer date.

Adresează-te serviciului de clienți

Dacă nu știie exact ce fel de cablu USB ai cumpărat, poți lua legătura cu serviciul de customer support al respectivului producător, care te va lămuri.

Testarea preliminară

Dacă ai deja un cablu USB, dar nu ești sigur ce știe să facă, poți efectua o serie de teste preliminare, pentru a verifica dacă suportă transferul de date. Conectează cablul între un dispozitiv și computer, apoi încearcă să transferi un fișier sau să realizezi orice operațiune care implică un schimb de date. Dacă PC-ul recunoaște cablul și permite transferul de date, atunci este vorba de un cablu de date. Totuși, daca computerul doar încarcă dispozitivul prin cablul respectiv și nu recunoaște funcția de transfer date, atunci ai în mână un cablu de tip charge-only.

Utilizarea cablului USB potrivit este esențială pentru funcționalitatea și performanța unui dispozitiv. Folosirea unui cablu de încărcare pentru transfer de date poate duce la întreruperi de transfer, o experiență realmente frustrantă. Pe de altă parte, un cablu USB de transfer date poate fi folosit atât pentru alimentarea optimă a dispozitivului, cât și pentru schimbul de fișiere.

Mituri despre cablurile USB

Există câteva mituri legate de cablurile USB. Unii utilizatori cred că toate cablurile USB sunt capabile de transfer de date. O altă problemă ține de calitatea proastă a unor cabluri USB ieftine sau contrafăcute, care pot distruge dispozitivele cumpărate cu bani grei.

Cum alegi cablul USB potrivit

Pentru a alege cablul USB potrivit ție, trebuie să ții cont de anumite lucruri, scrie betechwise.com:

– Cumpără cablul USB în funcție de nevoile tale: îți trebuie un cablu doar pentru încărcare sau și pentru transfer de date?

– Verifică compatibilitatea cu dispozitivele: Asigură-te că respectivul cablu este compatibil cu portul USB de la dispozitivul tău: USB-A, USB-C, Micro-USB.

– Cumpără mărci cunoscute: Caută cabluri USB de la producători cunoscuți pentru calitatea produselor lor.

– Citește descrierile de pe produse: Fii atent la descrierile produselor și la specificații, verifică dacă acel cablu USB suportă și transfer de date.

– Verifică recenziile altor cumpărători: O metodă tot mai sigură de a te asigura că nu iei „țeapă” cu un produs mediocru.

Sursa foto main: Mihai Georgescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator