Prima pagină » IT&C » Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date

Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date

Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date

Ai întâmpinat vreodată probleme când ai transferat fișiere din calculator în smartphone, cu ajutorul unui cablu USB? Uneori, computerul nu recunoaște dispozitivul și reușește doar să-l încarce.

Motivele din spatele problemei ar putea fi multe, precum un cablu USB „fals” sau unul defect. De cele mai multe ori, nu cablul în sine este problema, ci faptul că nu este potrivit pentru transfer de date.

În prezent, tehnologia joacă un rol esențial în viețile noastre și avem nevoie rapid de cablul potrivit pentru dispozitivul potrivit. Când vine vorba de cabluri USB, este esențial să putem face diferența între un cablu care doar încarcă și altul care permite și transfer de date. Chiar dacă ambele cabluri sunt similare, între ele există deosebiri.

Sursa foto: betechwise.com

Tipuri de cabluri USB

Cablurile USB se vând sub toate formele și lungimile, dar există două tipuri principale: doar de încărcare și de transfer date.

– Cablurile USB de încărcare: au rolul de încărca dispozitivele. Aceste cabluri au un sistem simplu, cu două fire: pozitiv + și negativ -. Firele pozitiv + negativ furnizează energia electrică pentru încărcarea dispozitivului. Cablurile USB de încărcare nu dispun de capacitatea de transfer de date.

– Cabluri USB pentru transfer de date: încarcă dispozitivul și permit transferul de date. Aceste cabluri conțin două fire în plus, de transfer date D+ și recepție date D-. Aceste fire permit schimbul de date între dispozitive, transferul de fișiere, sincronizarea dispozitivului și actualizările de firmware. Cablurile de date permit o conexiune excepentă între dispozitive, oferind o funcționalitate, față de cele care doar încarcă bateria dispozitivului.

Sursa foto: betechwise.com

Cum faci diferența între un cablu USB de încărcare și unul care permite și transferul de date

Producătorii de cabluri USB nu sunt obligați să eticheteze diferit cablurile de încărcare, respectiv pe cele de transfer date. Astfel, unora dintre utilizatori le va fi greu să le diferențieze.

Examinarea fizică

Chiar dacă nu va fi mereu posibilă, există câteva detalii vizuale care pot oferi răspunsul la întrebarea: Ce fel de cablu am cumpărat, charge-only sau data transfer?

Un element este grosimea cablului. Cablurile de date au patru fire, deci o izolație mai groasă, față de cablurile de încărcare, care au doar două fire. Nu este o metodă foarte sigură de diferențiere, deoarece producătorii de cabluri USB pot găsi metode prin care să le „subțieze”.

Un alt indicator este eticheta sau marca în sine a cablului. Unii producători indică exact dacă avem de a face cu un cablu doar de încărcare sau unul de transfer date.

Adresează-te serviciului de clienți

Dacă nu știie exact ce fel de cablu USB ai cumpărat, poți lua legătura cu serviciul de customer support al respectivului producător, care te va lămuri.

Testarea preliminară

Dacă ai deja un cablu USB, dar nu ești sigur ce știe să facă, poți efectua o serie de teste preliminare, pentru a verifica dacă suportă transferul de date. Conectează cablul între un dispozitiv și computer, apoi încearcă să transferi un fișier sau să realizezi orice operațiune care implică un schimb de date. Dacă PC-ul recunoaște cablul și permite transferul de date, atunci este vorba de un cablu de date. Totuși, daca computerul doar încarcă dispozitivul prin cablul respectiv și nu recunoaște funcția de transfer date, atunci ai în mână un cablu de tip charge-only.

Utilizarea cablului USB potrivit este esențială pentru funcționalitatea și performanța unui dispozitiv. Folosirea unui cablu de încărcare pentru transfer de date poate duce la întreruperi de transfer, o experiență realmente frustrantă. Pe de altă parte, un cablu USB de transfer date poate fi folosit atât pentru alimentarea optimă a dispozitivului, cât și pentru schimbul de fișiere.

Mituri despre cablurile USB

Există câteva mituri legate de cablurile USB. Unii utilizatori cred că toate cablurile USB sunt capabile de transfer de date. O altă problemă ține de calitatea proastă a unor cabluri USB ieftine sau contrafăcute, care pot distruge dispozitivele cumpărate cu bani grei.

Cum alegi cablul USB potrivit

Pentru a alege cablul USB potrivit ție, trebuie să ții cont de anumite lucruri, scrie betechwise.com:

– Cumpără cablul USB în funcție de nevoile tale: îți trebuie un cablu doar pentru încărcare sau și pentru transfer de date?

– Verifică compatibilitatea cu dispozitivele: Asigură-te că respectivul cablu este compatibil cu portul USB de la dispozitivul tău: USB-A, USB-C, Micro-USB.

– Cumpără mărci cunoscute: Caută cabluri USB de la producători cunoscuți pentru calitatea produselor lor.

– Citește descrierile de pe produse: Fii atent la descrierile produselor și la specificații, verifică dacă acel cablu USB suportă și transfer de date.

– Verifică recenziile altor cumpărători: O metodă tot mai sigură de a te asigura că nu iei „țeapă” cu un produs mediocru.

Sursa foto main: Mihai Georgescu

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele
Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
Vine URGIA peste România din nou: 11 județe vor fi devastate în următoarele ore. Avertisment ANM de ultimă oră
Prosport.ro
O mai ții minte pe Ada Nechita? Cum arată la 41 de ani una dintre cele mai frumoase handbaliste din istoria României
Adevarul
Monștrii din apele Prutului, între legendă și adevăr. Peștii uriași care i-au speriat până și pe scafandri
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Ce mănâncă grecii, de fapt, și care este secretul care ți-a fost ascuns până acum. Un patron de restaurant dezvăluie adevărul despre o vacanță perfectă în Grecia
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
BREAKING | Florin Bușcan, un taximetrist de 37 de ani din Alexandria, a murit pe Autostrada A2 😢
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
Cum s-a produs tragedia din Gorj, în care Liviu a murit electrocutat. Cânta la vioară în casă
StirileKanalD
Și-a ucis soția cu sânge rece, după care a plecat „zâmbind”. Victima își plimba fiul de doar 7 luni în momentul în care criminalul i-a luat viața
KanalD
Un avion s-a prăbușit în Franța, la scurt timp după decolare! Toți cei aflați la bord au murit
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
Binturongul: animalul din Asia care are un miros extrem de ciudat
Capital.ro
Anunț pentru cei care scot bani de la bancomat. Obligatoriu la ATM. Verificați întotdeauna când scoateți cash
Evz.ro
Mamaia, 77 de lei masa de prânz la „Împinge tava”. Turiștii, înfuriați
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
VIDEO Dana Roba, dispusă să se mai împace cu fostul iubit, Beni? "Avem o relație foarte bună, iar dacă acum îl sun să vină să-mi aducă niște medicamente sau să mă ajute cu ceva, el vine și mă ajută!"
RadioImpuls
Mesaje de Sfinții Petru și Pavel 2025. Idei de urări și felicitări pentru sărbătoriți: „Fie ca Sfinții Petru și Pavel să te ocrotească și să te călăuzească în fiecare pas. Să ai parte de lumină, pace și credință în suflet! La mulți ani!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
România este a doua cea mai ieftină țară din UE, dar nu neapărat pentru locuitorii săi