Expresia ”cu capul în nori” va deveni realitate. Previziunea directorului tehnologic al Google pentru anul 2030

Expresia ''cu capul în nori'' va deveni realitate. Previziunea directorului tehnologic al Google pentru anul 2030
Publicat: 05/06/2015, 10:30

„Gândirea noastră atunci (în 2030) va fi un hibrid de gândire biologică și non-biologică”, a susținut el, adăugând că acest lucru este vizibil, ocazional, încă din prezent, dar viitorul aparține creierelor interconectate la cloud. Pentru Kurzweil această paradigmă a viitorului nu este neapărat ceva bun sau ceva rău, ci este pur și simplu vorba despre progres. „După părerea mea, aceasta este natura umană: depășirea limitelor”.

Ideea de „cloud computing” este un concept modern în domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii.

Kurzweil preconizează că la orizontul anului 2030 creierele noastre se vor putea conecta direct la cloud, alături de mii de calculatoare care ne vor spori performanțele cognitive și inteligența. Soluția de conectare între creier și cloud va fi oferită de domeniul bionanoroboticii — microroboți concepuți din material ADN. Cu timpul, cu cât se va dezvolta mai mult acest „nor” de informații și aplicații, cu atât va progresa mai mult și gândirea umană. Ray Kurzweil este de părere că până în deceniul cinci al acestui secol vom ajunge să avem o gândire predominant non-biologică.

Ray Kurzweil, unul dintre cei mai prolifici inventatori ai vremurilor noastre, a mai făcut predicții cu privire la cum va arăta viitorul tehnologic al omenirii.

În ani ’90 el a lansat nu mai puțin de 147 de predicții pentru anul 2009. În 2010 și-a reevaluat predicțiile formulate și a ajuns la concluzia că 86% dintre ele au fost corecte. Dintre aceste predicții le reamintim pe cele cu privire la faptul că până în 2009 oamenii vor folosi în principal calculatoare portabile, dispozitive mobile, că vor dispărea conexiunile prin cablu și că vom ajunge să avem ecrane de calculator încorporate direct în lentilele ochelarilor.

El a recunoscut în conferința desfășurată la New York că s-a înșelat asupra faptului că vom dispune de mașini care să se conducă singure până în 2009. „Evident că nu este o predicție complet greșită. Dacă aș fi spus anul 2015 în loc de 2009, ar fi fost corectă, deși (aceste mașini) încă nu au intrat în producția de serie. Așa că până și predicțiile care nu s-au împlinit au fost corecte din punct de vedere al direcțiilor de dezvoltare spre care merge umanitatea”, a explicat el.

În ceea ce privește potențialele pericole reprezentate de noile tehnologii, Kurzweil are o viziune pragmatică. „Așa cum am scris acum 20 de ani, tehnologia este o sabie cu două tăișuri. Focul ne-a ținut de cald și ne-a gătit hrana dar ne-a incendiat și casele. Orice tehnologie are, pe lângă potențialul benefic, și unul negativ”. Ceea ce desigur nu înseamnă că dezvoltarea trebuie oprită, ci controlată, apelând la fundamente și imperative morale, adaugă vizionarul și inventatorul american, pionier, printre altele, în domeniul recunoașterii caracterelor optice, al sintezei text-vorbire și al tehnologiei de recunoaștere a vocii, scrie Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine