Povestea RenderStreet, unul din cele mai promițătoare startup-uri românești. Firma le oferă artiștilor 3D puterea de calcul necesară pentru a-și finaliza proiectele

Povestea RenderStreet, unul din cele mai promițătoare startup-uri românești. Firma le oferă artiștilor 3D puterea de calcul necesară pentru a-și finaliza proiectele
Publicat: 11/11/2014, 15:53

Potrivit directorului executiv al startup-ului RenderStreet, Marius Iatan, randarea reprezintă un pas obligatoriu în realizarea unui proiect 3D pe computer și este etapa care generează propriu-zis imaginile rezultate. Acest pas necesită însă o putere de calcul semnificativă. Astfel, randarea unei animații (sau a imaginilor cu rezoluție ridicată) poate fi un proces de durată pentru cine nu dispune de multe computere.

RenderStreet preia această parte a procesului și utilizează resursele din cloud (un concept numit render farm) pentru a realiza procesarea în paralel a imaginilor. Cu ajutorul serverelor de ultimă generație, timpul de livrare a proiectelor 3D scade în mod semnificativ. Atât pentru antreprenori, cât și pentru clienți, timpul înseamnă bani și orice deadline trebuie respectat cu strictețe.

Randarea este etapa cea mai complexă a producției 3D, însă poate fi înțeleasă mai ușor printr-o analogie, potrivit unui profesionist în domeniu: „La fel cum un fotograf trebuia să developeze filmul pentru ca fotografiile sale să poată fi scoase, profesioniști în grafica pe computer trebuie să facă randarea pentru a realiza o animație 3D sau un joc video”.

Platforma celor de la RenderStreet se adresează firmelor mici și medii de arhitectură, studiourilor de producție media, artiștilor și arhitecților care lucrează pe cont propriu.

RenderStreet a apărut în urma unei necesități. „În 2012, partenera noastră Oana Vînătoru, care se ocupa cu vizualizarea 3D a proiectelor de arhitectură, avea de predat rapid un proiect. Cum randarea pe calculatorul personal ar fi depășit termenul de livrare, am încercat să găsim soluții de randare online. Deși existau o serie de furnizori care ofereau acest serviciu, Oana nu a reușit să folosească niciunul la momentul respectiv. Cauzele au fost variate, dar cele principale au fost interfața neprietenoasa și complicată, precum și prețurile excesive în unele cazuri. Pentru că aveam experiența de business și experiență în lucrul cu cloud-ul, am decis împreună cu co-fondatorul RenderStreet, Sorin Vînătoru, să creăm un serviciu profesionist, care să poată fi folosit de artiști precum Oana. La sfârșitul anului 2012 am lansat versiunea beta a serviciului, iar la începutul lui 2013 RenderStreet a fost deschis către public”, povestește Marius Iatan.

Startup-ul RenderStreet a fost construit cu resursele proprii ale celor trei fondatori (bootstrapped), iar aceștia nu au recurs până acum la investiții externe. Actualmente, firma generează venituri care pot susține creșterea afacerii, spune Iatan.

La RenderStreet lucrează, în acest moment, cei trei fondatori: Marius Iatan, Sorin Vînătoru și Oana Vînătoru. Începând cu 2013, RenderStreet colaborează cu mai mulți profesioniști în zona de marketing și design. Marius Iatan dorește să extindă echipa și caută un specialist pentru suportul tehnic acordat clienților.

Cine apelează la RenderStreet

Cel mai bun exemplu în privința utilizării serviciilor și produselor RenderStreet este un studio care realizează o reclamă video animată.

„Un spot TV are în medie 30 de secunde, ceea ce înseamnă 720 de cadre (frames). Dacă randarea unui cadru durează o oră pe un calculator, atunci durata totală de randare pentru spot-ul respectiv este de 720 de ore sau 30 de zile. Presupunând că firma dispune de 10 calculatoare și le folosește pe toate, durata scade la 3 zile, timp în care nu se poate efectua nicio altă activitate pe calculatoarele respective. Evident, 3 zile de inactivitate nu sunt acceptabile pentru nicio firmă și atunci se recurge la soluții alternative. Prima variantă este achiziționarea de către firmă a 30 de calculatoare noi, special destinate randării. Acest lucru înseamnă aproximativ 50.000 de euro investiție inițială, cu care animația ar putea fi randată într-o zi. Folosind RenderStreet, proiectul poate fi randat folosind 150 de servere în mai puțin de 3 ore, cu un preț aproximativ de 1.200 de euro. Acest cost este operațional, intervine doar în momentul în care există o lucrare, poate fi estimat în prealabil și poate fi inclus în costul total al proiectului pentru beneficiarul final”, explică Marius Iatan.

Exemplul nu ia însă în calcul factori adiționali – persoana din studio care trebuie să configureze hardware-ul, eventualitatea defectării unui PC sau a unei pene de curent, lucruri care se pot întâmpla într-o firmă și care sunt evitate cu RenderStreet, subliniază Iatan.

Pe de altă parte, în afaceri totul se reduce la cea mai bună alegere. Iatan precizează că serviciile RenderStreet sunt concepute pentru a fi folosite de orice firmă mică sau mijlocie din industrii precum arhitectură, publicitatea, animația și efectele speciale. Specialistul recunoaște că se bucură de fiecare dată când serviciile sale sunt utilizate de un startup, „pentru că este un ecosistem din care facem parte și care este aproape de modul de operare al RenderStreet”.

Cei interesați pot apela la estimatorul de preț de pe site-ul RenderStreet, care încearcă să ofere o evaluare a costului de randare înainte de a începe procesul propriu-zis. Prețul este esențial pentru clienți și transparența are un rol esențial. Bineînțeles că din cauze tehnice, estimatorul poate furniza doar o aproximare a prețului final. „În cazul în care este nevoie de o estimare mai exactă, încurajam randarea unui mic test înainte de a procesarea proiectului principal”, spune Marius Iatan.

Exemplu de animație randată cu RenderStreet:

Piața adresabilă, mult mai mare decât estimările inițiale

Iatan spune că în momentul demarării afacerii, estimările vizau o piață de circa 300.000 de utilizatori. După discuțiile cu producătorii de software 3D, antreprenorii au descoperit că valoarea reală a pieței ajunge la 2 milioane de utilizatori.

Anul viitor, RenderStreet își propune să extindă suportul oferit pentru programele 3D, precum și să lanseze un nou model de afaceri, care să acopere nevoile unui nou segment de piață. „În momentul de față ne adresăm unei nișe restrânse din această piață, cea a utilizatorilor de Blender 3D (un software care permite producerea de animații, efecte vizuale și modele 3D – n.a.), cu o pondere de sub 10% din total. Vom lansa în curând suportul oficial pentru V-Ray și suntem în discuții cu Autodesk pentru a licenția și tehnologia lor. Strategia noastră pe termen lung prevede includerea suportului de randare pentru toate programele de modelare 3D folosite de către profesioniști”, precizează Marius Iatan.

RenderStreet, una din firmele care fac parte din Microsoft BizSpark

Startup-ul RenderStreet face parte din programul BizSpark al Microsoft. Acesta are două componente. Prima componenta se referă la accesul la software-ul și tehnologiile Microsoft, inclusiv un mic volum de operare în cloud-ul Azure în fiecare lună. Cea de-a doua, BizSpark Plus (actualul Microsoft 60k) se referă exclusiv la partea de cloud și presupune acces la infrastructură și platforma Azure în valoare totală de 60.000 de dolari, pe parcursul unui an de zile.

Peste 450 de startup-uri românești au beneficiat de suport din partea programului BizSpark în 2014, iar 10 dintre acestea, cele mai promițătoare, au acces la BizSpark Plus.

„Nu am avut niciun fel de suport de la statul român”

În opinia directorului general al RenderStreet, statul român mai are de lucru, în privința susținerii startup-urilor tehnologice. „În acest moment, există câteva propuneri care se discută și care se datorează mai ales insistenței mediului privat (asociații antreprenoriale și firme). Pot să spun că, în ceea ce ne privește, nu am avut niciun fel de suport de la statul român”, subliniază Marius Iatan.

În perioada 12-13 noiembrie 2014, Microsoft organizează a doua ediție a Microsoft Summit, cel mai important eveniment de tehnologie și business al anului, în cadrul căruia peste 40 de experți de talie internațională vor analiza cele mai importante tendințe și soluții digitale cu impact în creșterea productivității organizațiilor din România. Dezvoltatorii și profesioniștii IT ce urmăresc dezvoltarea competențelor pe soluții de mobilitate și cloud, precum și managerii și antreprenorii aflați în căutarea de noi oportunități de utilizare a tehnologiilor digitale în business sunt încurajați să se înregistreze pe www.mssummit.ro.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte