Președintele companiei care deține UPC vorbește despre o posibilă fuziune cu Vodafone. „Este ca o banană într-un borcan”

Președintele companiei care deține UPC vorbește despre o posibilă fuziune cu Vodafone. „Este ca o banană într-un borcan
Publicat: 20/05/2015, 12:34
Actualizat: 21/01/2020, 13:46

„Am analizat posibilitatea, din punctul nostru de vedere, și ar avea loc economii substanțiale dacă am găsi o cale de a lucra împreună sau de a combina companiile în Europa de Vest”, a afirmat marți Malone, într-o discuție telefonică.

Comparând Vodafone cu o banană mare într-un borcan, Malone a spus că „întrebarea este cum scoți mâna din borcan, cu banană cu tot”.

Malone a făcut referire la beneficiile unei fuziuni pe piețe precum Germania, Marea Britanie și Olanda.

La prețurile din piață, Vodafone este evaluată la 93 de miliarde de dolari, comparativ cu 45 de miliarde de dolari în cazul Liberty Global. Incluzând datoriile, Liberty Global are o valoare de circa 88 de miliarde de dolari.

Malone a refuzat să comenteze dacă cele două companii sunt implicate în discuții, dar a precizat că, din perspectiva acționarilor, există diferențe uriașe în privința stilului în care cele două imperii de comunicații sunt conduse.

„Principala barieră pentru noi, vorbind în termeni filozofici, nu fac nicio ofertă, este punctul de vedere diferit despre cum ar trebui să se dezvolte o companie. Filozofia lor este grad scăzut de îndatorare, riscuri scăzute și plăți mari către acționari. Eu prefer să cresc valoarea acțiunilor”, a spus Malone.

„Dacă există o mare potrivire în Germania? Absolut. Este o mare potrivire în Marea Britanie? Absolut. Este o mare potrivire în Olanda? Absolut. Există șansele de a crea o valoare enormă pentru acționari, dacă am putea să colaborăm”, a spus șeful Liberty Global.

Vodafone, a doua mare companie de telefonie mobilă din lume, cu afaceri din Marea Britanie, India și până în Africa, a analizat o colaborare cu compania americană Liberty Global, întrucât vrea să reducă dependența de serrviciile mobile, afectate de concurența intensă a prețurilor din Europa.

Vodafone Group avea locală prin Vodafone România.

Interesul Liberty Global pentru un posibil acord cu Vodafone reflectă schimbarea profundă de strategie într-o companie care până nu demult s-a ferit să dețină rețele de telefonie mobilă.

În interviu, Malone a spus că Liberty Global ar cumpăra operatori de telefonie mobilă în țări unde prezența companiei este suficient de puternică, precum Olanda. Luna trecută, Liberty Global a convenit preluarea operatorului belgian Base, pentru 1,5 miliarde de dolari.

În noiembrie anul trecut, Bloomberg News a relatat că Vodafone analizează problemele financiare și de reglementare, precum și sprijinul din partea investitorilor, pentru o posibilă tranzacție în acțiuni cu Liberty Global. Speculațiile legate de o asociere a celor două companii s-au intensificat în ultimele câteva săptămâni, analiști ai Citigroup afirmând că o tranzacție în acțiuni ar crește profiturile ambelor companii și ar genera economii de 1,4 miliarde de lire sterline pe an.

Vodafone a anunțat marți că veniturile din servicii ale grupului au revenit la creștere pentru prima oară în trei ani. Totuși, performanțele slabe din Germania și estimările de profit sub așteptările analiștilor au provocat un declin al acțiunilor de 3,9%.

Directorul general al Vodafone, Vittorio Colao, a fost întrebat în mai multe rânduri despre probabilitatea asocierii cu Liberty Global.

„Dacă vom constata că lucrurile au sens, fie că e vorba despre Liberty, fie despre Hellas Online, sau altă companie, vor analiza, iar dacă nu, vom continua cu strategia noastră de dezvoltare organică”, a spus Colao în timpul unei teleconferințe. El a refuzat să spună dacă au loc discuții cu compania lui Malone.

Un purtător de cuvânt al Vodafone a refuzat la rândul său să comenteze remarcile șefului Liberty Global.

Malone a cheltuit peste 50 de miliarde de dolari pentru ca Liberty Global să devină unul dintre cei mai mari operatori de servicii prin cablu la nivel internațional. Liberty Global este prezent și în România, prin intermediul UPC România, afiliat la UPC Broadband, divizia europeană a grupului.

Liberty Global a cumpărat furnizorul britanic de servicii broadband Virgin Media în 2013 și compania Ziggo din Olanda în 2014. Recent, Liberty Global a cumpărat drepturi de televizare a unor evenimente sportive, precum o participație la televiziunea britanică ITV.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, Chefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Veste ULUITOARE pentru români! Iei imediat 300 de lei dacă se întrerupe curentul. Acum e...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Cristiano Ronaldo, în război cu Coca Cola. Gestul care a atras furia gigantului american
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, Chefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cum fac rost românii de PERMISE FALSE, de fapt. Poliția Română nu s-a sesizat nici...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
Pregătiți-vă pentru APOCALIPSĂ! S-a atins deja punctul critic. Un cercetător a spus ce ne așteaptă
Pfizer a luat decizia momentului! Anunț bombă pentru cei care au făcut ambele doze. Toți...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Una dintre cele mai mari companii din lume, condamnată pentru spionarea angajaţilor. Şefii foloseau chiar...