Review ASUS ROG G551JM – noul model este un Nissan GT-R al laptopurilor de gaming

Publicat: 28/10/2014, 11:55
Actualizat: 11/01/2020, 13:42

Deși este un model entry-level din seria seria de gaming ROG a celor de la ASUS,G551JM oferă prformanțe excelente, iar prețul mai scăzut (3.800 – 5.500 de lei în funcție de configurație) nu a fost obținut prin sacrificarea specificațiilor celor mai importante componente. Laptopul testat dispune de procesor Intel Core i7 Haswell, 16 GB RAM și placă video Nvidia GeForce GTX 860M.

Dacă ar fi să compar acest laptop cu o mașină sport, aceea ar fi Nissan GT-R. La un preț „de pe această lume”, bolidul japonez oferă performanțe similare cu modele mult mai scumpe.

DESIGN. Carcasa laptopului este realizată din aluminiu, iar combinația de negru și roșu, care nu dă greș în industria vestimentară și este specifică brandului ROG, arată foarte bine. Atrage atenția logo-ul ROG (Republic of Gamers) din spate, iluminat.

Din experiența proprie știu că ASUS nu a excelat până acum la capitolul tastaturi, însă de această dată am fost impresionat. Tastatura de pe modelul G551JM este precisă, bine finisată, silențioasă și, cel mai important, iluminată din spate.

Apreciez faptul că ASUS a colorat în roșu marginile celor mai importante patru taste pentru gameri: W,A, S și D. Astfel, în condiții de luminozitate scăzută acestea pot fi identificate rapid pe tastatură. Revenind la iluminarea din spate, este important de precizat faptul că intensitatea luminii poate fi modificată și oprită complet pentru conservarea bateriei atunci când laptopul nu este conectat la încărcător.

Jack-ul audio universal este așezat pe partea dreaptă, o poziție care mi se pare nepotrivită. În cazul în care sistemul audio la care este conectat laptopul sau căștile au mufe mai voluminoase și cabluri groase, acestea incomodează mișcarea mâinii drepte aflate pe maus. Aș fi preferat ca slotul audio să fie poziționat pe partea din față.

Având o greutate de 2 kg și o grosime de 3,3 cm, laptopul nu este ușor de cărat zi de zi, fiind mai degrabă potrivit ca înlocuitor de desktop.

ECRAN. Are o diagonală de 15,6 inci și este Full HD (1.080p). Ecranul de pe modelul primit la teste folosește tehnologie IPS și oferă unghiuri de vizualizare largi, de până la 175 de grade. Există și opțiunea unui ecran Full HD TN (Twisted Nematic), care oferă timpi de răspuns foarte buni. Deși excelent pentru jocuri, acest tip de ecran nu oferă cea mai bună experiență atunci când computerul este folosit pentru citit, browsing web sau editarea/citirea de documente. Textul apare puțin blurat, iar imaginile, mai ales cele dominate de alb, saturate.

Display-ul este acoperit cu un strat anti-glare (mat), care face ca vizibilitatea să fie bună și acolo unde este multă lumină naturală.

PERFORMANȚE. Cu procesor Intel Core i7 Haswell de 2,5 GHz, 16 GB memorie RAM (DDR3L, 1600MHz) și placă video Nvidia GeForce GTX 860M (4 GB-GDDR5), laptopul testat poate rula aproape orice joc în condiții foarte bune. În cazul jocurilor rulate cu setările la maxim (am testat Crysis 2, Bioshock și World of Tanks), computerul s-a încălzit uneori destul de tare în zona ventilatorului. Problema este cauzată de faptul că GL551J dispune de un singur ventilator. Însă, din fericire, carcasa realizată din aluminiu se comportă ca un radiator și disipă căldura, așa că nu vă faceți probleme că temperaturile ar putea afecta componentele pe termen lung.

Modelul vine echipat cu tehnologie Optimus de la Nvidia. Aceasta face trecerea între cele două plăci video de care dispune computerul, una integrată și alta dedicată, în funcție de programele rulate. În cazurile în care utilizatorul folosește laptopul pentru sarcini ușoare, precum navigarea pe internet, aplicații de productivitate, sistemul folosește placa video integrată, un model Intel HD 4600, pentru un consum mai redus de energie. Atunci când pornește un joc, sistemul trece automat pe placa video Nvidia GeForce GTX 860M. Deși nu au fost probleme cu trecerea automată, recomand ca din setările aplicației Nvidia (Control Panel/Manage 3D Settings) să selectați manual placa GTX 860M pentru jocuri și să vă asigurați că setările sunt corecte după fiecare actualizare a driverului video. Astfel, veți obține performanțe maxime, iar sistemul nu se va mai încălzi la fel de tare.

Laptopul vine cu aplicația Nvidia GeForce Experience preinstalată. Aceasta are grijă ca driver-ul video să fie tot timpul actualizat la ultima versiune și oferă o serie de funcții și optimizări pentru performanțe mai bune în jocuri. Prin funcția Auto-Optimize, programul detectează jocurile instalate pe computer și descarcă setări optime pentru fiecare, în funcție de performanțele sistemului.

Am rulat World of Tanks cu majoritatea setărilor pe maxim și am avut un frame rate de aproximativ 55 fps. Prin comparație, pe laptopul meu Samsung cu procesor Intel Core i5, 6 GB memorie RAM și grafică Nvidia GT 520MX, ating 50 fps, în același joc, cu toate setările pe minim și unele efecte dezactivate. În Bioshock Infinite, cu setările pe Ultra, am obținut aproximativ 40 fps.

Pe acest laptop majoritatea jocurilor și programelor se încarcă foarte repede, la fel și aplicațiile care au nevoie de resurse ridicate, precum Photoshop. Pornirea automată a sistemului de la rece nu durează mai mult de 10 secunde.

Modelul testate pornește foarte repede, deoarece dispune de stocare pe SSD cu capacitate de 256 GB. Există și opțiunea cu stocare de 1 TB (7.200 RPM).

Sistemul audio de care dispune laptopul nu m-a mulțumit, așa că am preferat să îl conectez la un sistem Logitech 4 plus 1. Sunetul nu este puternic la volum maxim și mi s-a părut puțin înfundat. Însă cum majoritatea gamerilor folosesc căști, acesta nu este un aspect foarte important.

BATERIE. Nimic special aici. Bateria de peG551JMoferă o autonomie de aproximativ 5 ore în regim de utilizare ușoară. Atunci când sunt rulate jocuri, autonomia este de sub 2 ore. Bateria este detașabilă.

CONECTIVITATE. Laptopul dispune de trei porturi USB 3.0, unul HDMI, SDXC card reader, unul MiniDisplay și unul Gigabit Ethernet.

PRO:

– Design reușit, laptopul este solid

– Performanțe excelente în jocuri

– Ecranul este Anti-Glare

– Raport excelent calitate/preț

CONTRA:

– Difuzoare modeste

– Dispune de un singur ventilator și se încălzește destul de tare uneori

Rating gândul: 4,8/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023