REVIEW ASUS ROG Strix SCAR III – laptop de gaming puternic, cu display ultrarapid

REVIEW ASUS ROG Strix SCAR III - laptop de gaming puternic, cu display ultrarapid
Publicat: 13/10/2019, 14:08
Actualizat: 09/01/2020, 04:44

Numele laptopului, gândit pentru gamerii împătimiți, dar și pentru jucătorii profesioniști, vine de la celebra armă SCAR din jocul video Counter-Strike: Global Offensive. Potrivit ASUS, designul acestui produs a fost realizat în colaborare cu BMW Designworks Group.

Carcasa este realizată în totalitate din plastic, care seamănă cu fibra de sticlă în jurul tastelor, și cu metal pe spatele ecranului. ROG Strix Scar III are multe fante de aerisire, pe partea de jos, dar și pe lateral. Mai mult, ca orice dispozitiv de gaming actual, SCAR III este înzestrat cu multe luminițe și LED-uri (sub taste, de jur împrejurul carcasei și în logo-ul ROG), o caracteristică care pe mine nu mă atrage, chiar dacă e vorba de dispozitive de gaming. Din fericire, acestea pot fi personalizate sau oprite complet.

Utilizatorii care doresc mai multă memorie RAM, au acces la sloturi prin înlăturarea, ușoară, cu o șurubelniță normală, în cruce, a capacului de pe partea din spate.

via GIPHY

ASUS ROG Strix SCAR IIII beneficiază de suficiente porturi: Ethernet, jack audio de 3,5 mm, trei USB 3.1, unul USB Type C 3.1 și HDMI. Lipsește, însă, cititorul de carduri SD care era prezent pe SCAR II. În partea dreaptă se găsește un stick de memorie proprietar, galben transparent, numit Keystone. Acesta le permite gamerilor să transfere profilele și preferințele în materie de luminițe de pe un computer ROG pe altul.

Un touchpad isteț

Tastatura este de calitate superioară, precisă, solidă și include sistemul de iluminare AuraSync RGB, care poate fi controlat prin intermediul aplicației Armoury Crate, dar reglat și din butoanele dedicate. Tastele au cursă suficient de mare și sunt foarte silențioase. Este interesant și faptul că tastele WASD folosite de gameri nu sunt scoase în evidență pe acest model, așa cum a făcut ASUS pe SCAR II, unde erau transparente. Pe SCAR III acestea sunt la fel ca celelalte.

La fel ca și pe alte modele de la ASUS, touchpad-ul de pe SCAR III are și rol de tastatură numerică digitală. Aceasta se activează prin ținerea apăsată a degetului pe senzorul NumLk, poziționat în colțul din dreapta sus al touchpad-ului. Pentru dezactivare se apasă senzorul din nou. Aceasta este o modalitate isteață de a oferi un number pad fără a reduce spațiul dintre taste.

via GIPHY

Laptopul va petrece mult timp pe biroul utilizatorului, fiind scos din casă probabil doar la LAN Party-uri și competiții de gaming, deoarece este greu (aproape 2,5 kg) și gros. Nu ajută la capitolul mobilitate nici dimensiunile generoase ale încărcătorului, care arată ca o cărămidă.

Display impresionant și performanțe excelente

Display-ul este punctul forte al acestui laptop. Are rezoluție Full HD, cu rată de împrospătare de 240 Hz și timp de răspuns de 3 milisecunde. Deoarece folosește un panou IPS, ecranul are unghiuri largi de vizualizare, iar suprafața mată îl ferește de reflexii. Acesta este un ecran care va fi apreciat foarte mult de gameri. În alte scenarii, precum editarea foto, display-ul nu iese în evidență, deoarece are luminozitate scăzută (maxim 270cd/m2) și contrast mic comparativ cu monitoarele gândite pentru specialiștii din domeniu. Totuși, display-ul de pe SCAR III reproduce cu acuratețe culorile, care sunt natuarale, vii.

Marginile ecranului au fost și ele reduse mult, iar raportul screen-to-body este de 81,5%. Atrage atenția faptul că laptopul nu include un webcam. ASUS le pune la dispoziție, separat, utilizatorilor un model de cameră clip-on, care poate fi atașată acolo unde aceștia doresc.

În partea de jos a ecranului există o zonă decupată. Nu se știe de ce compania a luat această decizie. Prin spațiul respectiv se văd tot timpul toate cablurile conectate la porturile din spate, iar decupajul poate distrage, de multe ori, atenția de la ceea ce se întâmplă pe display.

Sunetul este, de asemenea, surprinzător de bun, atât în jocuri cât și atunci când am ascultat muzică din Spotify.

Pe scurt, SCAR III rulează Windows 10 Home 64 bit, dispune de procesor octa-core Intel Core i7-9750H „Coffee Lake”, 16 GB memorie RAM, placă video NVIDIA GeForce RTX 2070 8 GB și capacitate de stocare internă de 512 GB pe SSD și 1 TB pe HDD. Dispozitivul vine cu o serie de aplicații ASUS preinstalate: Armoury Crate (care oferă informații detaliate despre sistem, profiluri pentru gaming, opțiuni pentru viteza ventilatoarelor sau blocarea/personalizarea unor taste), Game First V (pentru optimizarea rețelei: gaming, streaming video, descărcare de fișiere), Sonic Studio III (setări de sunet avansate) sau Scenario Profiles (care permite trecerea rapidă de la un nivel de performanță la altul: silent, balanced, turbo).

Performanțele generale sunt foarte bune. Am testat jocul în Counter-Strike: Global Offensive și World of Tanks. În ambele cazuri, SCAR III s-a descurcat admirabil. Alt scenariu în care acest computer se descurcă foarte bine, datorită „măruntaielor” puternice pe care le are, este editarea video, chiar la nivel avansat.

Atunci când îndeplinește o sarcină dificilă sau deseori în modul Turbo, dispozitivul devine foarte zgomotos. Pare un avion care se pregătește să decoleze. Nu este o problemă când ești singur în cameră și folosești căști, dar în orice alte scenarii zgomotul este deranjant.

Bateria laptopului se încarcă repede, iar într-un scenariu de productivitate – luminozitate la 80%, un browser pornit cu 10-12 tab-uri, un program de editare text, editare foto, transfer de fișiere – autonomia acumulatorului a fost de aproximativ patru ore. Jucând CS:GO cu setări maxime bateria nu ține mai mult de 40 de minute. Oricum, la cât de puternice sunt componentele interne, nu ai cum să te aștepți ca acest laptop să fie un campion al autonomiei bateriei.

Performanțele foarte bune sunt confirmate și de testele sintetice:

PCMark 10: 5.590 (Essentials: 8.733; Productivity: 7.451; Digital Content Creation: 7.287)

3DMark Time Spy: 7.265

3DMark Fire Strike: 16.449

Cinebench R15 OpenGL: 109,51 fps

Cinebench R15 CPU: 1.224 cb

În concluzie, ROG Strix SCAR III este un laptop puternic, care se va descurca foarte bine în majoritatea jocurilor actuale, oferind în același timp și un display excelent pentru gaming. Sunt multe PC-uri puternice pe această nișă care suferă la acest capitol. Mai mult, tastatura este și ea excelentă. Totodată, caracteristicile tehnice avansate îl fac un instrument foarte util și pentru cei care fac editare video.

Nu mi-au plăcut modul în care este decupat ecranul în partea dreapta jos și faptul că laptopul este zgomotos atunci când îndeplinește sarcini mai grele. Mai mult, lipsește complet webcam-ul. Cred că ASUS putea să includă una clip-on sau cu prindere magnetică în cutie, la acești bani. În versiunea testată de noi, SCAR III costă aproximativ 8.400 de lei.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului