REVIEW. Monitorul Benq XL2720T de 27 inci – pentru gamerii „hard core”

Publicat: 12/06/2014, 16:50
Actualizat: 09/01/2020, 05:59

Prima dată când scoți din cutie monitorul, te impresionează dimensiunile acestuia. Ecranul cu diagonală de 68,58 centimetri (27 inci) este de-a dreptul intimidant, mai ales pentru cineva care a folosit foarte multă vreme un monitor de 17 sau 19 inci.

Un specialist în electronică, pe lângă care stăteam când eram mic și mă uitam cu plăcere cum repara televizoare și radiouri, mi-a spus în anii ’90 ca un dispozitiv electronic de calitate trebuie să fie greu. „Să eviți electronicele ușoare. Sunt proaste”, este sfatul pe care mi l-a dat. În timp s-a dovedit că avea dreptate. Benq XL2720T este un monitor greu. Cântărește 7,5 kilograme. De aceea, vă recomand să îl asamblați cu grijă, pe pat sau pe orice altă suprafața moale, nu direct pe birou. Riscați să îl scăpați din mâini. E mult spus „asamblați”, deoarece trebuie montată doar talpa pe care se sprijină pe birou și două dispozitive periferice despre care vom vorbi puțin mai încolo.

Talpa monitorului, puțin curbată pentru a asigura stabilitatea „mamutului”, se prinde cu ajutorul a trei clame așezate pe un disc. Se așează talpa pe picior și printr-o ușoare rotire la dreapta clamele se prind. Apoi, cu monitorul întors invers, se înșurubează un dispozitiv de siguranță.

DESIGN. Monitorul arată foarte bine. Combinația de negru și roșu închis pe interiorul piciorului de susținere, cunoscută de orice pasionat de modă, este plăcută ochiului. Gama din care face parte modelul a câștigat și premii importantede „frumusețe” pentru electronice: reddot design award și G-Mark Good Design Award.

Din orice unghi ai privi Benq XL2720T și de la orice distanță, senzația pe care o ai este de lucru bine realizat, cu atenție la detalii.

Materialele folosite sunt de cea mai bună calitate. Elementele realizate din plastic negru, mat, sunt combinate cu suprafețe lucioase, tot negre. Din păcate, pe acestea din urmă praful se depune foarte ușor.

Unul din cele două periferice cu care este prevăzut monitorul, un terminal pentru schimbarea între trei moduri de afișaj presetate de utilizator (celălalt este un controller pentru funcția NVIDIA 3D Vision 2), se atașează la capătul tălpii monitorului, printr-un sistem magnetic.

Butoanele prin care se setează XL2720T (luminozitate, contrast, alte meniuri), așezate în partea dreaptă jos a ramei ecranului, sunt sensibile la atingere. Treci degetul pe deasupra lor și se activează (atunci când sunt „On” apare o lumină de culoare albă în dreptul lor). Atunci când mâna este îndepărtată, luminile dispar, iar butoanele rămân ascunse în rama neagră. Aceste butoane nu sunt foarte responsive; uneori ești nevoit să apeși de mai multe ori pentru a prelua o comandă. Prefer, la monitoare, butoanele fizice. Aici simt că Benq a sacrificat funcționalitatea pentru design.

Pe partea din spate a piciorului monitorului se montează un suport special pentru căști. Ținând cont de dimensiunile mari ale dispozitivului, acest cârlig nu este chiar practic, deoarece trebuie să te ridici în picioare sau să-i dai ocol birouluipentru a așeza acolo căștile. Parcă ți-e mai la îndemâna să așezi căștile pe birou. Să nu uităm și de mânerul din capătul piciorului monitorului, foarte util atunci când dispozitivul, greu, trebuie repoziționat sau mutat.

Este puțin deranjant faptul că rama care încadrează displayul este destul de adâncă – are cam 1 centimetru. Prima dată când am pornit browserul de internet în mod full-screen, bară de meniu s-a reflectat pe dunga ramei și am avut pornirea de a da clic cu mausul acolo. În câteva minute te obișnuiești însă și nu mai faci aceeași greșeală.

ECRAN. Folosește tehnologie WLED și are un timp de răspuns foarte bun, de 1 milisecundă GtG (Gray-to-Gray). Mai simplu, GtG reprezintă timpul de care are nevoie un pixel pentru a se transforma din gri în alb și apoi la loc în gri.

Rezoluția maximă este Full HD, de 1.920 x 1.080 pixeli, iar displayul poate afișa 16,7 milioane de culori. Rata de refresh maximă la care poate fi setat monitorul este impresionantă, de 120 Hz, dar depinde de placa video a calculatorului. Rata contrastului este de 1.000:1 la luminozitate statică și de 12.000.000:1 la luminozitate dinamică.

Benq XL2720T este capabil să afișeze conținut 3D. Mai mult, monitorul beneficiază de tehnologia Smart Scaling, care permite simularea unor ecrane de dimensiuni mai mici – până la minim 17 inci – pentru cei cărora 27 de inci li se pare prea mult sau pentru jocurile mai vechi.

Suprafața ecranului este mată, deoarece are o protecție antireflexivă, iar acest lucru face ca imaginile cu mult alb să fie puțin obositoare. În schimb, suprafața este mai rezistentă la depunerea de amprente decât cele lucioase.

Având un panou TN (twisted nematic), ecranul nu are unghiuri de vizualizare foarte mari, precum cele oferite de panourile IPS. Panourile TN sunt, însă, excelente pentru jocuri, deoarece permit rate de refreh ridicate și timpi de răspuns excelenți.

Dispozitivul beneficiază și de un mod FPS, care oferă vizibilitate sporită pentru cei care doresc să ducă performanțele în jocuri video la maximul pe care îl poate oferi XL2720T.

Telecomanda S Switch. S Switch, o „telecomandă” cu fir, permite schimbarea rapidă între trei moduri de afișaj presetate de utilizator, dar și navigarea prin meniuri. Fiecărui mod îi corespunde câte un buton. Acestea sunt marcate simplu: 1-2-3. De exemplu eu am setat un mod pentru utilizare curentă (browsing, lucru cu aplicații, vizualizare imagini etc.), unul pentru jocuri și altul pentru filme. Monitorul vine cu trei astfel de moduri presetate: FPS1 (optimizat pentru Counter-Strike 1.6), FPS2 (optimizat pentru Counter-Strike Source) și RTS (optimizat pentru jocurile de strategie în timp real sau jocuri logice).

Diferența între aceste trei moduri este făcută, pe lângă alte setări, de funcția Black eQualizer, prin care poate fi ajustată corecția gamma a ariilor întunecate afișate pe ecran. Astfel, poate fi crescută vizibilitatea fără a fi afectate zonele mai luminoase.

Pro:

– designul

– dispozitivul S Switch

– funcția Black eQualizer

– funcția Smart Scaling

– excelent pentru jocuri

– refresh de 120 Hz și timp de răspuns de 1 ms GtG

Contra:

– suprafețele din plastic lucios sunt un magnet pentru praf și amprente

– butoanele capacitive de la meniu nu sunt cele mai responsive pe care le-am văzut

– porturile USB sunt 2.0, nu 3.0

PREȚ: aproximativ 2.000 de lei

CONCLUZIE. Monitorul testat oferă o mulțime de facilități pentru gameri, are performanțe foarte ridicate în jocuri și un design reușit. Pentru cei care își doresc un monitor de 27 inci pentru sistemul de gaming mult visat,Benq XL2720T ar trebui să fie prima opțiune. Însă monitorul este destul de scump și nu este potrivit pentru munca la birou (pentru a oferi performanțe maxime trebuie atașat la un sistem foarte performant) sau pentru cei care doresc să facă editare foto/video, din cauza unghiurilor de vizualizare mai mici decât cele oferite de IPS și a suprafeței mate a ecranului.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator