Review router TP-Link Archer C2 – Productivitate și distracție în același timp, într-un singur pachet

Publicat: 08/08/2014, 13:01
Actualizat: 09/01/2020, 19:19

Prima bandă este recomandată pentru streamingul de conținut video HD de pe internet sau jocuri video, care necesită o conexiune rapidă și foarte stabilă, iar cea de-a doua pentru navigarea pe internet, e-mail sau mesagerie instantă. Archer C2 dispune de noua generație de standard Wi-Fi – 802.11ac, aprobat în ianuarie 2014 de către IEEE Standards Association și care este de trei ori mai rapid decât vitezele wireless oferite de standardul anterior N (802.11n), folosit de foarte multe routere actuale.

Dispozitivul oferă cele două conexiuni, N și AC, de 2,4 GHz (300 Mbps) și de 5 GHz (433 Mbps), simultan pentru un total de bandă disponibilă de 733 Mbps.

Modelul, lansat astăzi oficial pe piața din România, se adresează consumatorilor și firmelor mici. Routerul poate fi deja găsit în oferta multor retaileri. La eMAG.ro costă 340 de lei, iar la PCGarage.ro 303 lei.

DESIGN. Când aleg un router nu mă interesează foarte mult modul în care arată, ci ce poate să facă. Archer C2 arată bine, însă nu extraordinar. Carcasa este realizată din plastic, iar suprafața exterioară este lucioasă. Din acest motiv praful se depune destul de ușor pe router, la fel și amprentele. Pentru curățare recomand folosirea unei cârpe moi sau a unei pensule pentru vopsit (care mie nu îmi lipsește niciodată, deoarece este utilă pentru curățarea de praf a oricărui gadget) pe care să o folosiți doar pentru acest lucru.

Pe lateral și în partea de jos carcasa este perforată în foarte multe locuri, astfel că dispozitivul beneficiază de aerisire din belșug și nu se încălzește aproape deloc.

Archer C2 are două antene externe, detașabile, cu semnal omnidirecțional. În partea din spate găsim un port WAN (cel albastru), patru porturi LAN (cele galbene), un port USB, buton de On/Off și butoane pentru reset și oprirea sau pornirea rețelei wireless. Aceste butoane suplimentare sunt binevenite, deoarece majoritatea routerelor din comerț nu dispun de ele. De exemplu, pentru a reseta routerul meu de acasă singura modalitate este scoaterea din priză. La Archer C2 acest lucru se face ușor prin apăsarea butonului de reset. Nu a fost însă nevoie, deoarece eprformanțele dispozitivului au fost foarte bune pe toată durata testului, de aproximativ o săptămână.

Tot în spate se găsește un port USB. Acesta poate fi folosit pentru partajarea de imprimante, documente și fișiere media în întreaga rețea locală sau la distanță folosind funcțiile de server FTP incluse.

PERFORMANȚE. În primul rând îmi doresc de la un router este să funcționeze fără probleme cu mai multe dispozitive conectate. Modelul pe care îl am acasă a costat în jur de 110 lei și nu îmi satisface nevoile prea bine. Dacă doresc să rulez un joc video care necesită conexiune la internet, pentru a nu avea latență mare trebuie să deconectez celelalte dispozitive din casă (smartphone-urile și tableta). Asta deoarece routerul meu nu operează în benzi separate. Cu Archer C2 această problemă a fost eliminată. Jocul rulează pe banda de 5 GHz, iar celelalte dispozitive stau pe banda de 2,4 GHz.

Pentru a vă face o idee despre performanțele noului router, vă dau un exemplu concret. Sunt jucător de World of Tanks. Cu routerul personal, am o latență medie în joc de circa 100 ms. Dacă am și alte dispozitive conectate, jocul se blochează deseori, deoarece latența sare la 300-500 ms. Cu Archer C2 am avut o latență de 40 ms și o conexiune stabilă tot timpul, chiar dacă eram conectat în același timp la rețea cu smartphone-ul și tableta.

Semnalul a fost foarte bun în toată casa, însă aici depinde de fiecare locuință. Unele case au pereții groși, armați putrernic cu fier și acționează ca niște cuști Faraday, care blochează semnalul wireless. Nu este, însă, cazul la apartamentul meu.

Adaptorul Wi-Fi Archer T4U. Pentru o experiență maximă în utilizarea routerului, este recomandată achiziționarea, împreună cu acesta, a adaptorului Wi-Fi Archer T4U. Asta deoarece acest receiver, care funcționează și el în bandă dublă [1200 (867 + 300) Mbps], este mult mai performant decât cele pe care le au majoritatea computerelor, iar multe dispozitive de pe piață nu dispun de standardele Wi-Fi necesare pentru a se conecta la banda de 5 GHz.

Archer T4U poate fi utilizat și pentru a adăuga, de exemplu, o conexiune Wi-Fi la un computer desktop care nu dispune de un modul Wi-Fi onboard.

Adaptorul este simplu de instalat. În cutie se găsesc un cablu și un CD care conține driverul și programul utilitar. Instalarea se face cam într-un minut. Utilizatorul poate alege să instaleze doar driver-ul, însă recomand și instalarea programului, deoarece acesta oferă acces simplu și intuitiv la setări, care nu sunt multe.

În utilitar pot fi văzute: rețelele wireless disponibile, starea unei rețele (standardul de securitate folosit, viteza, standardul Wi-Fi ș.a.) sau ce bandă folosește adaptorul.

Este recomandată folosirea daptorului într-un port USB 3.0 (le recunoașteți după interiorul albastru), pentru viteză maximă. Cablul care vine în cutie este util deoarece receiver-ul, fiind destul de mare, dacă ar fi introdus direct în portul USB nu ar mai permite conectarea altor periferice.

SECURITATE. Routerul stă bine la acest capitol. Archer C2 dispune de funcția Guest Network, care oferă conexiuni Wi-Fi securizate pentru clienții de tip „Guest” (Invitat), iar tehnologia firewall încorporată protejează echipamentele utilizatorilor finali împotriva potențialelor atacuri din Internet. Scos din cutie, dispozitivul are deja criptarea activată, setările putând fi schimbate ulterior de către utilizator din panoul de control.

Mai mult, funcția Control Parental le permite părinților sau administratorilor de rețea sa stabilească reguli si restricții pentru copii sau angajați.

PRO:

– Performanțe foarte bune

– Două benzi care pot fi folosite simultan pentru sarcini separate

– Dispune de standard Wi-Fi – 802.11ac

– Este ușor de setat și instalat

– Are butoane dedicate pentru On/Off, reset și On/Off rețea wireless

CONTRA:

– Suprafața lucioasă a carcasei este un magnet pentru praf și amprente

– La cei 340 de lei nu este un produs accesibil ca preț

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York