Samsung mută fabricile de smartphone-uri din China în Vietnam

Samsung mută fabricile de smartphone-uri din China în Vietnam
Publicat: 12/12/2013, 10:40
Actualizat: 31/01/2019, 22:28

Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, își reorientează producția din China în Vietnam, pentru a plăti salarii și mai mici și pentru a apăra marjele de profit, odată cu încetinirea creșterii pieței pe segmentul telefoanelor scumpe.

Grupul sud-coreean a construit cea mai mare afacere de producție de smartphone-uri din lume folosind forța de muncă abundentă și ieftină din China, potrivit Bloomberg.

Samsung a depășit Apple oferind clienților telefoane cu prețuri variind de la peste 900 de dolari la mai puțin de 150. Întrucât cererea încetinește pe segmentul scump, care aduce cele mai mari profituri, iar companiile rivale din China pun presiune pe prețuri, Samsung se alătură unor companii precum Nokia și Intel, atrase de salariile mici din Vietnam, de circa o treime față de cele din China.

„Trendul mutării din China în Vietnam se va accelera probabil pentru cel puțin doi-trei ani, în mare parte din cauza costurilor mai ridicate cu forța de muncă ale Chinei. Autoritățile din Vietnam sunt foarte agresive acum în atragerea industriilor”, a declarat Lee Jung Soon, șeful unei divizii pentru încurajarea afacerilor la Agenția Coreeană pentru Încurajarea Investițiilor din Vietnam.

Strategia pare să dea rezultate, scrie Bloomberg.

Guvernul vietnamez a aprobat în primele 11 luni ale anului proiecte în valoare de aproape 14 miliarde de dolari ale unor companii străine. Coreea de Sud conduce în topul acestor investiții, cu 3,66 miliarde de dolari.

Economia de 8.400 de miliarde de dolari a Chinei, de aproape 60 de ori cât cea a Vietnamului, a atras investiții străine de 97 de miliarde de dolari în primele zece luni, cu 6% mai mult față de anul trecut.

Intel, cel mai mare producător de cipuri din lume, a deschis o fabrică pentru asamblare în Vietnam în 2010, după o investiție de un miliard de dolari. Nokia a anunțat că fabrica sa de lângă Hanoi a devenit operațională în trimestrul al treilea. LG Electronics, rivalul sud-coreean mai mic al Samsung, construiește un complex pe o suprafață de 400.000 de metri pătrați pentru producția de televizoare. Proiectul face parte dintr-un plan de investiții de 1,5 miliarde de dolari.

„Vietnam este o țară stabilă politic, cu o forță de muncă tânără și tot mai bine educată”, se arată într-un comunicat al LG.

Noua fabrică a Samsung va ajunge la producția maximă de 120 de milioane de smartphone-uri pe an în 2015, după o investiție de 2 miliarde de dolari, au declarat două surse apropiate situației. Anul trecut, Samsung a livrat la nivel global 400 de milioane de telefoane.

Grupul, cu o cotă de două treimi din piața mondială, ar putea ajunge să producă până la 80% din telefoane în Vietnam, a declarat Lee Seung Woo, analist la IBK Securities.

„Producția de telefoane înseamnă asamblarea unor componente de la furnizorii potriviți. Cel mai important element este forța de muncă”, a spus el.

Samsung are 13 fabrici în China și șapte laboratoare de cercetare, iar numărul angajaților, de 45.660, reprezintă peste 19% din totalul la nivel de grup. Fabrica pe care o construiește în Vietnam ar fi a doua din această țară.

Creșterea record a PIB a ajutat China să devină a doua mare economie din lume, dar a alimentat și majorarea salariilor, iar tot mai multe dintre locurile de muncă cu salarii mici sunt considerate neatractive. Salariul lunar al unui angajat dintr-o fabrică din Beijing se situa anul trecut la 466 de dolari, față de 145 în Hanoi, potrivit unui studiu al Organizației de Comerț Exterior din Japonia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii