Samsung va lansa un smartphone cu sistem de operare Tizen. În ce țări va fi disponibil

Samsung va lansa un smartphone cu sistem de operare Tizen. În ce țări va fi disponibil
Publicat: 12/05/2014, 10:27
Actualizat: 12/01/2020, 12:23

Grupul sud-coreean intenționează să organizeaze în săptămânile următoare un eveniment la Moscova pentru a prezenta smartphone-ul. Lansarea din Rusia urmează să fie coordonată cu o conferință a dezvoltatorilor planificată de susținătorii Tizen pentru începutul lunii iunie, la San Francisco.

De asemenea, Samsung este aproape de lansarea unui smartphone Tizen în India, a declarat una dintre surse, și lucrează la sistemul de operare pentru a-l face compatibil și cu televizoare. Sursa citată de cotidianul american a afirmat că nu există un calendar pentru lansarea unui televizor folosind Tizen.
Samsung nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii ale Wall Street Journal, iar Asociația Tizen, care supraveghează dezvoltarea sistemului de operare, a refuzat să comenteze.

Grupul sud-coreean obține profituri de miliarde de dolari din producția și vânzarea de smartphone-uri, televizoare și frigidere, dar nu are prezență semnificativă pe piața software și a serviciilor, care definesc din ce în ce mai mult interacțiunea utilizatorului cu astfel de dispozitive.
Pentru a ajuta Tizen să câștige teren, Samsung și Intel, companie parteneră în proiect, prezintă sistemul de operare ca pe o platformă construită pentru a conecta o gamă de dispozitive. Samsung a lansat mai multe camere digitale și un smartwatch, Gear 2, utilizând Tizen.

Jaguar Land Rover, divizie a Tata Motors, angajează dezvoltatori Tizen pentru crearea de software și servicii, precum hărți și divertisment, destinate autovehiculelor pe care le produce. Proiectul, în parteneriat cu Intel, va fi concentrat într-un nou centru de cercetare al Jaguar în SUA.

Activitatea Tizen pe piața smartphone este, însă, urmărită cu mai mare atenție, notează Wall Street Journal. Samsung pare că vrea să evite o confruntare directă cu Apple și Google pe piețele mari, precum cea din SUA, și preferă economiile emergente, precum Rusia și India, unde are deja vânzări semnificative de telefoane.

Sistemul de operare Android al Google este utilizat de majoritatea smartphone-urilor produse de Samsung.
Samsung a avut dificultăți în anii trecuți în privința lansării de smartphone-uri cu programul Tizen. În 2011, grupul a anunțat că va prezenta un astfel de telefon în primul trimestru din 2012, însă lansarea nu a mai avut loc. Cel mai recent eșec a fost înregistrat în ianuarie, în ultimul moment, după ce mai mulți operatori telecom partenri ai Samsung au renunțat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase