UN GADGET PE ZI. ASUS Transformer Book T100T – o convertibilă low-cost cu un raport calitate/preț bun

Publicat: 02/04/2014, 16:10
Actualizat: 11/01/2020, 05:56

Acesta nu este un dispozitiv care poate înlocui complet un laptop pentru marea majoritate a consumatorilor, însă este un terminal foarte flexibil, excelent pentru utilizatorii casual sau pentru cei care călătoresc mult, datorită bateriei cu autonomie foarte bună. Acest aspect, al autonomiei, este foarte important, deoarece ASUS nu a mai inclus o baterie suplimentară în tastatură.

DESIGN. Din rațiuni de costuri, carcasa dispozitivului este realizată din plastic. Calitatea construcției nu este la fel de ridicată ca la modelele ASUS similare din categoria premium. Designul este în linie cu alte produse din seria Transformer, în special modelele cu sistem de operare Android. Carcasa tabletei este lucioasă, fapt care nu oferă o senzație prea plăcută la atingere, în opinia mea, iar plasticul din care este relizată este flexibil. Partea superioară a tastaturii este realizată tot din plastic, prelucrat în așa fel încât dă senzația de aluminiu.

Cu tastatura atașată, T100T poate fi confundat cu un laptop de un privitor neavizat. Tableta și tastatura se prind una de alta prin intermediul unui sistem foarte solid. Acest mecanism se desface doar prin apăsarea unui buton.

Cu tastatura atașată la tabletă, dispozitivul are o greutate de aproximativ 1,1 kg și o grosime de 12 mm.

Pentru ca terminalul să nu cadă pe spatele ecranului atunci când este așezat, deschis larg, pe un birou sau pe genunchi, ASUS a făcut tastatura aproximativ la fel de grea ca tableta (ambele module au în jur de 550 de grame), deși nu are o baterie suplimentară încorporată.

Pe partea tabletă avem trei butoane – Power, On/Off, Volum – și patru sloturi – microUSB, microHDMI, audio și pentru cardul de memorie microSD (cu capacitate maximă de 64 GB). Difuzoarele, discrete (stereo, un plus), sunt așezate pe partea din spate. Pe tastatură găsim un singur slot – USB 2.0.

Tastatura este una completă, însă tastele sunt mici, la fel și distanța dintre ele. Pentru cei obișnuiți cu tastaturi mai mari acomodarea durează ceva timp. Pentru Facebook, e-mail, mesagerie instantă, tastatura de pe T100T este suficientă, însă este dificilă redactarea de texte lungi. Trackpad-ul nu este, însă, cel mai reușit. Nu este precis, iar click-urile se dau prin apăsarea mecanică, care scoate un zgomot destul de enervant. Însă, datorită portului USB standard, poate fi atașat cu ușurință un maus.

Ca o scurtă concluzie la acest capitol, designul acestui model nu atrage privirile, însă este plăcut.

ECRAN. Ecranul are specificații medii. Diagonala este de 10,1 inci, iar rezoluția de 1,366 x 768 pixeli (cu densitate modestă de 155 ppi). Protecția la zgârieturi este asigurată de sticlă Gorilla 2. Ecranul dispune de un panou IPS și are unghiuri de vizualizare largi, așa cum ne-a obișnuit ASUS la display-urile sale. Contrastul este cel cu care suntem obișnuiți pe majoritatea laptopurilor. Culorile sunt vii, iar ecranul luminos.

PERFORMANȚĂ. Marele avantaj al acestui hibrid este că rulează o versiune completă de Windows, nu Windows RT, optimizat pentru ecrane tactile. Prezența Windows 8.1 pe T100T înseamnă că dispozitivul este, practic, compatibil cu orice program disponibil pentru Windows. Însă această compatibilitate este limitată, pentru multe programe complexe, precum unele de editare video, de faptul că procesorul, deși quad-core de 1,33 GHz, nu este unul pentru laptop, ci un model pentru dispozitive mobile. Modelul Intel Atom Z3740 „Bay Trail” este, ca performanțe, apropiat de Qualcomm Snapdragon 800 (procesorul de pe Samsung Galaxy S4) și de primele modele Intel Core i3 „Haswell”. În concluzie, pentru o tabletă, Atom Z3740 este un cip puternic.

Tableta face față cu succes la două browsere deschise (Firefox și Chrome), ambele cu câteva tab-uri deschise și poate rula chiar Photoshop. Însă, din când în când, atunci când este solicitat prea mult, sistemul îngheață.

Performanțele procesorului Z3740 comparate cu cele ale modelului mai vechi Z2760 (de pe Acer Iconia, HP Envy, Lenovo IdeaTab Lynx) și cu cipul Core i5-3317U (de pe Microsoft Surface Pro 2):

BATERIA. Este unul din punctele foarte (chiar cel mai important) ale acestui model. ASUS T100T are o baterie „heavy duty”. În condiții de utilizare normală, bateria ține lejer 12 ore (deși ASUS spune că are o autonomie de 11 ore), ceea ce este impresionant pentru o tabletă care rulează Windows 8.1. Datorită acestei baterii excelente, lipsa unui acumulator suplimentar în tastatură poate fi trecută ușor cu vederea.

Încărcarea completă a acumulatorului durează ceva timp, în jur de 3 ore.

CONCLUZIE. La prețul de circa 2.000 de lei, foarte bun pentru o convertibilă, ASUS Transformer Book T100T oferă foarte mult: baterie excelentă, portabilitate, productivitate. Însă prețul atractiv înseamnă și compromisuri, precum capacitatea de stocare destul de mică, ecranul modest și calitatea materialelor. Dacă vă doriți un hibrid bun la un preț corect, atunci T100T este alegerea ideală pentru voi.

SPECIFICAȚIILE PRINCIPALE:

Sistem de operare: Windows 8.1

Procesor: Intel Atom Z3740, quad-core de 1,3 GHz

RAM: 2 GB

Capacitate de stocare internă: 32 GB

Cameră: frontală de 1,2 MP

Baterie: autonomie de 12 ore

NE PLACE:

– Raportul calitate/preț foarte bun.

– Autonomia excelentă.

– Rulează o versiune completă de Windows.

– Tastatură mai bună decât majoritatea celor Bluetooth din magazine.

– Performanțele solide.

– Oferă un grad destul de mare de productivitate, datorită tastaturii fizice.

NU NE PLACE:

– Ecranul este modest.

– Nu dispune de baterie în dock ( acest lucru este, totuși, un minus, chiar dacă autonomia este foarte bună).

– Capacitate de stocare destul de mică (din cei 32 GB, circa 13 GB sunt ocupați de sistem).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase