UN GADGET PE ZI. ASUS Transformer Book T100T – o convertibilă low-cost cu un raport calitate/preț bun

Publicat: 02/04/2014, 16:10
Actualizat: 11/01/2020, 05:56

Acesta nu este un dispozitiv care poate înlocui complet un laptop pentru marea majoritate a consumatorilor, însă este un terminal foarte flexibil, excelent pentru utilizatorii casual sau pentru cei care călătoresc mult, datorită bateriei cu autonomie foarte bună. Acest aspect, al autonomiei, este foarte important, deoarece ASUS nu a mai inclus o baterie suplimentară în tastatură.

DESIGN. Din rațiuni de costuri, carcasa dispozitivului este realizată din plastic. Calitatea construcției nu este la fel de ridicată ca la modelele ASUS similare din categoria premium. Designul este în linie cu alte produse din seria Transformer, în special modelele cu sistem de operare Android. Carcasa tabletei este lucioasă, fapt care nu oferă o senzație prea plăcută la atingere, în opinia mea, iar plasticul din care este relizată este flexibil. Partea superioară a tastaturii este realizată tot din plastic, prelucrat în așa fel încât dă senzația de aluminiu.

Cu tastatura atașată, T100T poate fi confundat cu un laptop de un privitor neavizat. Tableta și tastatura se prind una de alta prin intermediul unui sistem foarte solid. Acest mecanism se desface doar prin apăsarea unui buton.

Cu tastatura atașată la tabletă, dispozitivul are o greutate de aproximativ 1,1 kg și o grosime de 12 mm.

Pentru ca terminalul să nu cadă pe spatele ecranului atunci când este așezat, deschis larg, pe un birou sau pe genunchi, ASUS a făcut tastatura aproximativ la fel de grea ca tableta (ambele module au în jur de 550 de grame), deși nu are o baterie suplimentară încorporată.

Pe partea tabletă avem trei butoane – Power, On/Off, Volum – și patru sloturi – microUSB, microHDMI, audio și pentru cardul de memorie microSD (cu capacitate maximă de 64 GB). Difuzoarele, discrete (stereo, un plus), sunt așezate pe partea din spate. Pe tastatură găsim un singur slot – USB 2.0.

Tastatura este una completă, însă tastele sunt mici, la fel și distanța dintre ele. Pentru cei obișnuiți cu tastaturi mai mari acomodarea durează ceva timp. Pentru Facebook, e-mail, mesagerie instantă, tastatura de pe T100T este suficientă, însă este dificilă redactarea de texte lungi. Trackpad-ul nu este, însă, cel mai reușit. Nu este precis, iar click-urile se dau prin apăsarea mecanică, care scoate un zgomot destul de enervant. Însă, datorită portului USB standard, poate fi atașat cu ușurință un maus.

Ca o scurtă concluzie la acest capitol, designul acestui model nu atrage privirile, însă este plăcut.

ECRAN. Ecranul are specificații medii. Diagonala este de 10,1 inci, iar rezoluția de 1,366 x 768 pixeli (cu densitate modestă de 155 ppi). Protecția la zgârieturi este asigurată de sticlă Gorilla 2. Ecranul dispune de un panou IPS și are unghiuri de vizualizare largi, așa cum ne-a obișnuit ASUS la display-urile sale. Contrastul este cel cu care suntem obișnuiți pe majoritatea laptopurilor. Culorile sunt vii, iar ecranul luminos.

PERFORMANȚĂ. Marele avantaj al acestui hibrid este că rulează o versiune completă de Windows, nu Windows RT, optimizat pentru ecrane tactile. Prezența Windows 8.1 pe T100T înseamnă că dispozitivul este, practic, compatibil cu orice program disponibil pentru Windows. Însă această compatibilitate este limitată, pentru multe programe complexe, precum unele de editare video, de faptul că procesorul, deși quad-core de 1,33 GHz, nu este unul pentru laptop, ci un model pentru dispozitive mobile. Modelul Intel Atom Z3740 „Bay Trail” este, ca performanțe, apropiat de Qualcomm Snapdragon 800 (procesorul de pe Samsung Galaxy S4) și de primele modele Intel Core i3 „Haswell”. În concluzie, pentru o tabletă, Atom Z3740 este un cip puternic.

Tableta face față cu succes la două browsere deschise (Firefox și Chrome), ambele cu câteva tab-uri deschise și poate rula chiar Photoshop. Însă, din când în când, atunci când este solicitat prea mult, sistemul îngheață.

Performanțele procesorului Z3740 comparate cu cele ale modelului mai vechi Z2760 (de pe Acer Iconia, HP Envy, Lenovo IdeaTab Lynx) și cu cipul Core i5-3317U (de pe Microsoft Surface Pro 2):

BATERIA. Este unul din punctele foarte (chiar cel mai important) ale acestui model. ASUS T100T are o baterie „heavy duty”. În condiții de utilizare normală, bateria ține lejer 12 ore (deși ASUS spune că are o autonomie de 11 ore), ceea ce este impresionant pentru o tabletă care rulează Windows 8.1. Datorită acestei baterii excelente, lipsa unui acumulator suplimentar în tastatură poate fi trecută ușor cu vederea.

Încărcarea completă a acumulatorului durează ceva timp, în jur de 3 ore.

CONCLUZIE. La prețul de circa 2.000 de lei, foarte bun pentru o convertibilă, ASUS Transformer Book T100T oferă foarte mult: baterie excelentă, portabilitate, productivitate. Însă prețul atractiv înseamnă și compromisuri, precum capacitatea de stocare destul de mică, ecranul modest și calitatea materialelor. Dacă vă doriți un hibrid bun la un preț corect, atunci T100T este alegerea ideală pentru voi.

SPECIFICAȚIILE PRINCIPALE:

Sistem de operare: Windows 8.1

Procesor: Intel Atom Z3740, quad-core de 1,3 GHz

RAM: 2 GB

Capacitate de stocare internă: 32 GB

Cameră: frontală de 1,2 MP

Baterie: autonomie de 12 ore

NE PLACE:

– Raportul calitate/preț foarte bun.

– Autonomia excelentă.

– Rulează o versiune completă de Windows.

– Tastatură mai bună decât majoritatea celor Bluetooth din magazine.

– Performanțele solide.

– Oferă un grad destul de mare de productivitate, datorită tastaturii fizice.

NU NE PLACE:

– Ecranul este modest.

– Nu dispune de baterie în dock ( acest lucru este, totuși, un minus, chiar dacă autonomia este foarte bună).

– Capacitate de stocare destul de mică (din cei 32 GB, circa 13 GB sunt ocupați de sistem).

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...