UN GADGET PE ZI. Nokia Lumia 1320 – fratele mai modest al lui Lumia 1520 nu are niciun motiv să fie complexat. Puteți uita încărcătorul acasă

Publicat: 16/04/2014, 12:34
Actualizat: 14/01/2020, 23:39

Pe scurt, Lumia 1320 are un ecran HD uriaș, cu diagonala de 6 inci (15,24 cm), protejat cu sticlă Gorilla Glass 3, dispune de procesor dual-core Snapdragon S4 Pro, 1 GB memorie RAM și capacitate de stocare internă de 8GB (plus slot pentru card microSD). Terminalul este ideal pentru un utilizator care dorește un ecran mare pentru consumul de conținut multimedia, știri, aplicații office, e-mail, dar pe care nu îl interesează neaparat să ruleze cele mai complexe jocuri – deși Lumia 1320 face față în majoritatea cazurilor.

În România, modelul poate fi cumpărat din magazinele online la prețul de aproximativ 1.200 de lei.

Ca să vă faceți o idee despre cât de mare este Lumia 1320, iată-l alături de noul HTC One M8.

DESIGN. Terminalul seamănă foarte mult cu Lumia 1520, cu care poate fi confundat ușor, de cei mai puțin avizați. Însă, spre deosebire de 1520, care are carcasă realizată din policarbonat, carcasa de pe 1320 este din plastic. Din fericire, capacul din spate poate fi schimbat, dacă se zgârie sau deteriorează, cu altul de aceeași culoare sau alta (care se găsește în magazine), foarte ușor.

Calitatea construcției este ireproșabilă, chiar dacă Lumia 1320 este un phablet low-cost. Deși capacul din spate se scoate foarte ușor, prin presarea cu unghia a unui colț, îmbinarea dintre acesta și ecran este aproape perfectă.

Prin scoaterea capacului, utilizatorul are acces la slotul pentru cartelă, care este microSIM, și la slotul pentru card microSD, cu capacitate maximă de 64 GB.

Chiar dacă telefonul poate fi deschis, utilizatorul nu poate scoate bateria. Astfel, în cazul în care aceasta se defectează sau nu mai dă randament, nu poate fi înlocuită cu ușurință.

Butoanele de volum, On/Off și cameră sunt poziționate pe marginea din dreapta și sunt construite în capacul de plastic. Pe marginea de sus găsim slotul audio, iar pe marginea de jos mufa microUSB. Difuzorul este poziționat pe partea din spate.

Este interesant faptul că Nokia a păstrat pe acest model un buton fizic dedicat pentru cameră, deși aceasta are un senzor modest, de 5 MP și performanțe nu prea ridicate.

Din păcate Nokia a decis să nu ilumineze cele trei butoane capacitive (Back, Home, Search) din partea de jos. Astfel, în locurile mai întunecate utilizatorul se cam chinuie să le ghicească poziția.

ECRANUL. Este unul de calitate, la fel ca majoritatea display-urilor de pe gama Lumia, însă cu specificații modeste. Are rezoluție HD Ready (720 x 1.280 pixeli) și o densitate de 245 ppi. Datorită tehnologiei IPS LCD, ecranul de pe Lumia 1320 oferă unghiuri largi de vizualizare și un afișaj clar la lumină naturală.

Ecranele LCD au o problemă: nu pot afișa „negrul cel mai negru”, din cauza panoului din spate care iluminează tot timpul pixelii. Lumia 1320 dispune, însă, de tehnologia proprietară ClearBack de la Nokia care face culoare neagră „cu adevărat neagră”, astfel că această problemă este eliminată.

Punctul forte la ecranul de pe Lumia 1320 este sticla Gorilla Glass 3 care îl protejează. Este interesant faptul că Nokia nu a inclus o astfel de protecție pe vârful de gamă Lumia 1520.

Având protecție Gorilla Glass 3, mult mai solidă decât Gorilla Glass 2, ecranul de pe Lumia 1320 este foarte greu de zgâriat, așa că folia de protecție nu este necesară.

PERFORMANȚE. Windows Phone 8 este un sistem de operare stabil și fluid chiar și pe terminale din categoria low-end. Specificațiile Lumia 1320 sunt mai mult decât suficiente pentru a rula platforma în condiții excelente. Terminalul nu se încălzește aproape deloc, spre deosebire de alte modele testate.

La fel ca și celelalte modele Lumia, 1320 are un semnal excelent, atât în rețea, cât și în Wi-Fi, chiar și în zonele în care alte smartphone-uri au probleme. Vorbesc aici de subsoluri, metrou, munte ș.a. Aici se vede expertiza uriașă pe care o are Nokia pe segmentul de rețele telecom.

Telefonul vine cu actualizarea Lumia Black preinstalată. Aceasta aduce funcția Glance Screen 2.0, prin care elefonul va afișa pe ecranul glance mai multe informații (mesaje, e-mail, calendar), pe lângă ceas, precum și aplicațiile: Nokia Refocus (le permite utilizatorilor să realizeze mai întâi fotografia și să aleagă mai târziu obiectul pe care doresc să îl focalizeze), App Folder (permite crearea de directoare cu scurtături de aplicații pe ecranul principal) și Nokia Storyteller (o aplicație dezvoltată de Nokia care introduce o nouă modalitate de a organiza și reda imaginile și conținutul video ca o poveste pe o hartă).

În vară va fi disponibilă pentru Lumia 1320, oficial, actualizarea Windows Phone 8.1, care aduce o mulțime de noi funcționalități. Aceasta poate fi instalată și acum prin intermediul programului Microsoft Preview for Developers (găsiți aici pașii), însă utilizatorii riscă să piardă garanția telefonului.

Un minus pentru Windows Phone 8 este acela că nu dispune, deocamdată, de optimizare completă pentru ecrane mari (actualizarea Windows Phone 8.1 rezolvă această problemă). De exemplu, lipsește suportul pentru stylus, care ar fi binevenit la un phablet precum Lumia 1320.

Trebuie precizat și faptul că Lumia 1320 dispune de conectivitate 4G, ceea ce, la prețul său, este un mare plus.

CAMERA. Nu sunt prea multe lucruri de spus la acest capitol. Camera de pe Lumia 1320 este modestă, mai ales dacă o comparăm cu cele de pe alte modele Lumia (1020, 925, 920), renumite pentru performanțele lor pe segmentul foto. Compania nu a pus o cameră mai bună pe acest model pentru a ține prețul jos.

Camera de pe Lumia 1320 are un senzor de 5 MP, poate face imagini la rezoluție maximă de 2.592 Ñ… 1.944 pixeli. Are autofocus și LED Flash și poate filma la calitate HD.

Pe partea din față, pentru apeluri video, terminalul dispune de o cameră VGA.

BATERIA. Cu acest telefon, nu este nicio problemă dacă uiți încărcătorul acasă. Autonomia este unul din punctele forte ale Lumia 1320. Terminalul are o baterie de capacitate mare (3.400 mAh), care oferă o autonomie mai rar întâlnită. În condiții de utilizare moderată (browsing, Facebook, imagini, e-mail, aplicații), cu ecranul pe luminozitate medie, bateria poate ține ușor două zile complete (48 de ore). Nu am mai testat până acum un telefon cu un ecran atât de mare care să aibă o autonomie atât de bună.

SPECIFICAȚIILE PRINCIPALE:

Procesor: dual-core Qualcomm Snapdragon S4 de 1,7 GHz

Sistem de Operare: Windows Phone 8 Black

RAM: 1 GB

Grafică: Andreno 305

Capacitate de stocare internă: 8 GB (din care circa 5.2 GB memorie liberă)

Cameră: 5 MP, autofocus, LED Flash

Baterie: 3.400 mAh

NE PLACE:

– Autonomia extraordinară.

– Ecranul este protejat de Gorilla Glass 3.

– Dispune de conectivitate 4G.

– Performanțe foarte bune.

– Designul reușit, grija pentru detalii a Nokia.

– Capacul din spate poate fi schimbat.

– Prețul foarte atractiv.

NU NE PLACE:

– Camera modestă.

– Butoanele capacitive nu sunt iluminate.

– Ecranul, deși de calitate, are specificații modeste.

– Este destul de greu, la cele 220 grame.

Pentru un review detaliat al Lumia 1320, mergeți pe Go4it >>>

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice