UN GADGET PE ZI. Sony Cyber Shot DSC-QX10. O cameră bună pentru smartphone, dar cu probleme de identitate

Publicat: 24/03/2014, 18:43
Actualizat: 10/01/2020, 19:27

Camera Cyber Shot DSC-QX10 punctează la capitolul inovație și are avantajul că, spre deosebire de majoritatea camerelor pocket, poate fi operată de la distanță, prin intermediul unui smartphone sau tabletă cu Android sau iOS. Concret, așezi camera pe un stativ în primele rânduri la un eveniment și de pe smartphone poți urmări ce se întâmplă în față din spatele sălii și face pozele sau înregistra video momentele care te interesează. Mai mult, camera poate fi folosită ca un fel de „endoscop”, adică introdusă pentru a filma sau poza în spații înguste, în care încape doar mâna.

DESIGN. Camera are o formă clindrică, iar carcasa este realizată din aluminiu. Dimensiunile sunt destul de mari (62.5 x 62.5 x 55.5mm), iar camera cântărește 164,4 grame. Dacă ar fi avut dimensiuni mai mici, aș fi înțeles mai bine unde se poziționează acest produs, care a fost gândit ca o extensie pentru smartphone-urile care au camere modeste.

Pe cameră se găsesc butoane fizice de On/Off, de zoom manual, un buton prin care se pot face poze și un mic ecran monocolor pe care este indicat nivelul bateriei. Acumulatorul se încarcă prin intermediul unui port microUSB, acoperit cu un capac.

DSC-QX10 se atașează la smartphone cu ajutorul unui sistem cu două brațe. Priza este foarte bună și nu există riscul ca ansamblul să se desfacă.

UTILIZARE. Nu putem simplifica lucrurile și spune că această cameră este doar un accesoriu pentru smartphone. Sony Cyber Shot DSC-QX10 are propriul procesor de imagine, zoom optic de 10x, senzor de 18,9 MP, acumulator și un slot pentru card de memorie microSD.

Camera poate funcționa și fără a fi conectată la un smartphone, însă în acest caz funcțiile sale sunt mult limitate. Neavând vizor sau ecran de previzualizare trebuie să ghicești încadrarea. Din păcate, camera nu dispune nici de Flash.

Dispozitivul se conectează la smartphone prin intermediul aplicației Sony PlayMemories, care poate fi descărcată din magazinele virtuale de aplicații Google Play și App Store.

După ce aplicația este pornită, vezi pe ecran ce apare în câmpul vizual al camerei și poți începe să faci poze sau să filmezi.

Smartphone-urile Android care dispun de conexiune NFC se pot conecta ușor la cameră, printr-o simplă atingere care lansează automat aplicația PlayMemories.

Conectarea la DSC-QX10 se face prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi. Se pornesc conexiunea Wi-Fi de pe smartphone și se apasă butonul On al camerei. Apoi, veți vedea la lista de rețele disponibile conexiunea camerei. O selectați și introduceți parola care vine imprimată pe un sticker lipit pe manualul de utilizare.

Dacă sunteți utilizatori de Windows Phone, am vești proaste pentru voi. Sony nu intenționează să lanseze o versiune pentru acest sistem de operare a aplicației PlayMemories. Însă, este foarte posibil ca la un moment dat un dezvoltator independent să dezvolte o aplicație.

Comunicarea dintre cameră și smartphone nu este chiar „fluidă”. Există un mic lag pe ecranul smartphone-ului, de fiecare dată când camera este orientată spre un alt punct. Atunci când camera nu este montată pe telefon, acest lag se înrăutățește. Mai mult, după fiecare imagine făcută sunt necesare cam 3 secunde pentru procesarea acesteia.

PERFORMANȚĂ. Am folosit modelul Sony Cyber Shot DSC-QX10 împreună cu un smartphone Motorola Moto G, care are o cameră modestă, de 5 MP.

Panoramă – Cyber Shot DSC-QX10 (click pe imagini pentru a le mări)

Panoramă – Moto G

Zoom maxim – Cyber Shot DSC-QX10

Zoom maxim – Moto G

BATERIA. Cu acumulatorul încărcat complet poți face în jur de 150 de poze, apoi filma la calitate 720p aproximativ 5 minute.

CONCLUZIE. Camera este net superioară majorității camerelor disponibile pe smartphone-uri, datorită senzorului mare și al sistemului de stabilizare automată performant. Însă utilizarea acestui dispozitiv nu este chiar ușoară și nici comodă. Încă nu înțeleg nișa de consumatori căreia i se adresează produsul: dacă ai un smartphone low-cost sau mid-range, sunt șanse mari să nu îți permiți această cameră care costă în jur de 950 de lei, iar dacă ai un smartphone high-end, cu cameră performantă, nu prea ai nevoie de o astfel de extensie.

NE PLACE:

– Faptul că este un produs inovativ.

– Calitatea imaginilor este bună (foarte bună în locurile bine luminate).

– Are zoom optic 10x.

NU NE PLACE:

– Fără smartphone dispozitivul este aproape inutil.

– Nu are Flash.

– Nu este ușor de folosit.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...