UTIL. Cum să faci backup la telefon pentru a nu pierde datele. Varianta pentru Android și iPhone

Redactor:
Gândul
UTIL. Cum să faci backup la telefon pentru a nu pierde datele. Varianta pentru Android și iPhone
UTIL. Cum să faci backup la telefon pentru a nu pierde datele. Varianta pentru Android și iPhone. Sursa foto: Shutterstock

Multora dintre noi ni s-a întâmplat să ne pierdem sau să ne stricăm telefonul mobil și să pierdem informațiile prețioase pe care le aveam stocate în dispozitive. Fie că este vorba despre fotografii sau clipuri video care ne sunt dragi, fie că este vorba despre documente de care avem mare nevoie la serviciu, pierderea acestora poate fi prevenită prin realizarea unui backup al datelor de pe telefon sau tabletă.

Astfel, a face sau nu backup poate reprezenta diferența dintre a fi în pericol să nu ne mai putem recupera niciodată documentele sau a le recupera cu doar câteva click-uri, potrivit Business Insider.

Procedeul prin care putem face un backup al datelor din telefon sau tabletă diferă în funcție de sistemul de operare. În continuare, vă prezentăm modalitatea prin care putem să facem backup pe dispozitivele care utilizează Android și iOS (sistemul de operare utilizat de dispozitivele Apple), cele mai folosite sisteme de operare.

Cum se realizează backup-ul datelor pe dispozitivele Android

Primul pas pe care trebuie să îl urmați este să vă logați pe contul dumneavoastră Google sau pe orice alt serviciu cloud de pe respectivul dispozitiv. Ulterior, veți putea alege să faceți backup manual sau automat.

Este important de reținut că nu puteți reveni la un backup făcut pe o versiune mai nouă de Android pe una mai veche.

Procedeul de recuperare a datelor poate varia în funcție de modelul telefonului/tabletei și de versiunea sistemului de operare, dar, în general, pașii sunt similari.

Pentru a face backup în cazul pozelor și videoclipurilor, deschideți aplicația Google Photos, introduceți datele de logare în contul Google dacă nu ați făcut-o deja, apoi selectați pictograma din stânga sus care vă trimite în meniul aplicației.

Selectați opțiunea Settings (Setări), iar apoi opțiunea Back up & sync și activați-o.

De asemenea, puteți să folosiți și Google Drive pentru a face un backup. După ce deschideți aplicația, selectați butonul Add din dreapta jos (care seamănă cu un semn „plus” colorat”). Ulterior, selectați opțiunea Upload, după care veți putea să alegeți documentele pentru care doriți să faceți backup.

E important de reținut că dacă nu aveți muzica stocată în dispozitiv, ci pe un serviciu de streaming precum Google Play sau Spotify, atunci nu trebuie să vă faceți un backup, întrucât ele deja sunt salvate în contul dumneavoastră de pe aceste platforme.

Cum se realizează backup-ul datelor pe dispozitivele Apple

Există două modalități de a realiza un backup al datelor de pe dispozitivele care utilizează iOS, potrivit informațiilor de pe site-ul Apple.

Prima variantă este aceea de a utiliza serviciul iCloud. Apple recomandă ca în cazul în care folosiți această opțiune, să fiți conectat la Wi-Fi. Accesați iCloud (Setări > Numele dumneavoastră > iCloud) și apoi selectați opțiunea iCloud Backup. Selectați apoi opțiunea Backup Now, iar dispozitivul va începe salvarea datelor dumneavoastră.

Apple oferă gratuit 5 GB de spațiu de stocare în iCloud. Creșterea capacității de stocare în iCloud se face prin plata unui abonament. Pentru utilizatorii din România, 50 GB suplimentari costă 4,49 lei pe lună, 200 GB costă 12,99 lei, iar 2 TB suplimentari costă 44,99 lei pe lună.

A doua variantă pentru a realiza un backup al datelor din dispozitivele Apple este acela de a utiliza un computer în acest scop. Primul pas este acela de a conecta dispozitivul la un PC. În fereastra care se va deschide faceți click pe butonul Backup Now. Înainte de începerea procesului de copiere a conţinutului, veți fi întrebat dacă vreţi să vă fie transferate şi aplicaţiile pe care le aveţi instalate pe telefon sau tabletă.

Pentru a restaura un backup pe smartphone sau tabletă, faceţi click pe Restore Backup, moment în care vă va fi afişată o listă cu totate copiile de siguranţă pe care le aveţi salvate pe computer. O puteţi alege pe oricare dintre ele.

Inchide