Prima pagină » IT&C » Wi-Fi vs conexiune de date în rețea. Când consumă smartphone-ul mai multă BATERIE

Wi-Fi vs conexiune de date în rețea. Când consumă smartphone-ul mai multă BATERIE

Wi-Fi vs conexiune de date în rețea. Când consumă smartphone-ul mai multă BATERIE
Consumul de baterie diferă de la un model de smartphone la altul și este influențat de componentele hardware folosite, dar și de optimizările software făcute de producători.

Consumul de baterie diferă de la un model de smartphone la altul și este influențat de componentele hardware folosite, dar și de optimizările software făcute de producători.

În general, folosirea Wi-Fi înseamnă un consum mult mai redus de baterie comparativ cu rețeaua de date a operatorilor. În ambele conexiuni, smartphone-ul consumă mai multă energie decât în mod normal în timpul transferului de date.

Atât în rețeaua de date, cât și în cea Wi-Fi, după fiecare transfer de date completat apare un fenomen cunoscut sub numele de „tail energy”. Câteva momente după ce transferul a fost finalizat telefonul rămâne pe consum ridicat de energie. Însă, în rețelele Wi-Fi această perioadă de consum mai ridicat de energie de după transfer este mai scurtă, de aceea această conexiune este mai eficientă.

Potrivit unor studii, în zonele cu semnal 3G redus consumul de energie al smartphone-ului poate fi de până la trei ori mai ridicat decât într-o rețea Wi-Fi.

Totuși, în momentele în care nu se realizează transfer de date, consumul de energie pe minut este mai ridicat în cazul rețelelor Wi-Fi.

Conexiunile 4G are un consum de energie mai ridicat

Explicația oferită de obicei pentru consumul mai ridicat de energie în rețelele 4G/LTE este: „fiind o conexiune mai puternică e normal să consume mai mult”. În realitate, însă, lucrurile sunt mai complexe. Mulți operatori telecom au setate în așa fel rețelele încât conexiunile 4G și 3G să funcționeze simultan pe un dispozitiv. Asta înseamnă că smartphone-ul consumă mai multă energie atunci când menține ambele conexiuni.

Mai mult, atunci când un utilizator face apeluri telefonice sau trimite mesaje text (SMS-uri) în rețelele care nu dispun de tehnologie VoLTE (voice over LTE), conexiunea de date de mare viteză este suspendată, iar restabilirea ei necesită un consum mai mare de baterie. Nu în ultimul rând, pe măsură ce utilizatorul se deplasează, dispozitivul mobil schimbă turnul care emite semnalul, un proces numit „handover” (trad. „predare”). În acel scurt timp cât are loc „predarea”, consumul de energie crește de asemenea.

Sfaturi pentru a crește autonomia bateriei:

– Atunci când utilizatorii se află într-o zonă în care acoperirea 3G sau 4G este redusă, consumul de energie este mai ridicat, deoarece smartphone-urile încearcă mereu să restabilească legătura cu rețeaua și să compenseze diferențele de semnal. De aceea, este recomandat, în cazul în care nivelul bateriei este redus, să deconectați datele.

– Un consum mai ridicat de energie are loc și atunci când nu vă aflați într-o rețea Wi-Fi cunoscută sau într-un loc în care nu sunt astfel de rețele. Telefonul va căuta frecvent noi puncte de acces, acțiune care afectează autonomia bateriei. De aceea, nu uitați să opriți conexiunea Wi-Fi atunci când ieșiți din raza rețelelor la care aveți acces.

– Nu lăsați luminozitatea ecranului pe modul automat. Setați manual nivelul care vă convine.

– Dezactivați animațiile din sistemul de operare și sunetele care nu sunt necesare.

– Dezactivați vibrațiile acolo unde se poate. De exemplu, tastele capacitive ale unor telefoane vibrează atunci când sunt atinse. Puteți dezactiva această caracteristică din setări.

– Opriți conexiunile Bluetooth, NFC și GPS atunci când nu le folosiți.

– Treceți conturile de e-mail care nu sunt importante pe sincronizare manuală.

– Micșorați timpul după care ecranul se stinge automat la un minut sau mai puțin.

– Activați funcția de conservare a bateriei. Aceasta poate fi setată să pornească automat atunci când nivelul bateriei scade până la un anumit nivel, de 20% sau 10%.

– Folosiți imagini de fundal mai întunecate pe smartphone-urile cu ecran AMOLED. Ecranele LCD folosesc un panou suplimentar pentru iluminarea pixelilor. Ecranul AMOLED nu are nevoie de lumină pentru a reda culorile și de aceea are avantajul unui consum mai redus de energie. Sunt folosiți polimeri organici, care generează singuri lumină atunci când primesc curent electric. De aceea, aceste ecrane nu au nevoie să aprindă pixelii pentru a produce culoarea neagră, astfel fiind conservată energie. 

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
Adolescenta care își jelea părinții în biserică, acuzată că i-a ucis cu sânge rece: elogiul care a ridicat suspiciuni
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
Detalii de ULTIMĂ ORĂ: unde a fost văzut Emil Gânj, criminalul Andei
Ce se întâmplă doctore
2000 lei în plus pentru pensionarii care au aceste diagnostice! Lista completă a candidaților eligibili
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
StirileKanalD
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
KanalD
Mama Luizei, tânăra care a murit la scurt timp după ce a născut prin cezariană, face mărturii cutremurătoare: „Copiii vor ști că mama lor a fost o eroină”
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Planeta care PLUTEȘTE pe APĂ! Cum e posibil?
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele prezentator a murit. Toți copiii l-au iubit. A fost un pionier
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
A1
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Care a fost, de fapt, motivul pentru care Robert "Wolf" a ucis-o cu sânge rece pe Teodora Marcu?
RadioImpuls
Ai buget de Beach, Please! 2025?! Tarifele la mâncare în festival. Vezi meniul complet și prețurile care te așteaptă
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Un pui de hipopotam pitic face senzație la o grădină zoologică din Thailanda