Ce este Stakingul sau punerea la Stake?

Ce este Stakingul sau punerea la Stake?
Publicat: 12/11/2022, 18:28

Piața crypto este foarte atrăgătoare pentru investitorii sau traderii de retail, dar în ultimii ani și-au arătat interesul în special cei instituționali. Sunt pline știrile de povești de succes chiar și în vremuri de bear market și foarte multe persoane promit profituri uriașe dacă le cumpărăm cursurile, în timp ce mulți alți oameni pierd bani intrând prea târziu. Deși industria crypto încă este într-o fază foarte rudimentară există multe posibilități de a face bani cu cryptomonedele, printre care tradingul zilnic, investirea pe termen lung prin DCA lunar, farming sau staking. Stakingul este în centrul atenției în piață în ultimii ani deoarece este o modalitate de a face profit cu cryptomonede pe care deja le avem care pare simplă, intuitivă și care nu necesită același timp sau efort ca alte metode mai active.

Cum funcționează Stakingul?

Dacă avem criptomonede le putem pune la Stake – timp în care sunt blocate și nu le mai putem tranzacționa, prețul fluctuând odată cu piața la momentul respectiv – și în timp de câteva săptămâni sau luni le primim înapoi împreună cu o dobândă care poate fi oriunde între 3, 10, 32, 50 sau chiar mai multe procente, în funcție de opțiunea aleasă. Procesul în sine folosește monedele pe care noi tocmai le-am blocat pentru a susține blockchainul sau ecosistemul din spate pentru a confirma tranzacții. Pentru oamenii care nu au timp și investesc periodic pe termen mediu și lung poate să fie o opțiune foarte pasivă și care aduce niște procente în plus. Putem face asta cu criptomonedele native rețelelor care folosesc Proof of Stake ca mecanism de consens, prin care tranzacțiile se validează astfel în schimbul recompenselor.

Mecanismul PoS este de preferat în detrimentul celui Proof of Work datorită rentabilității energetice, necesitând mult mai puțină și fiind mai ieftin. De asemenea, modelul PoW prin care se minează noile monede durează foarte mult timp și are nevoie de computere performante cu putere de calcul mare pentru a rezolva probleme matematice și puzzle-uri logice complexe. Pentru a fi validator per se, orice rețea cere ca persoana în cauză să aibă X sumă de monede (spre exemplu, pentru Ethereum sunt necesare 32 de ETH), dar la stake putem pune orice sumă, care mai apoi va face parte dintr-un staking pool. Odată cu validarea mai multor tranzacții se adaugă un bloc în lanțul de date și sunt create monede noi. Rețelele de baze de date distibuite sunt descentralizate, adică nu sunt administrate de o entitate care le conduce, ci totul are loc cu ajutorul mecanismului de consens explicat mai sus.

Care sunt avantajele?

Pe termen mediu și lung dacă deja deținem criptomonedele respective și nu plănuim să tranzacționăm activ în momente în care piața este incertă sau pur și simplu nu ne permit condițiile personale la acel timp, putem opta pentru a bloca acele sume de monede pentru venit pasiv, colectat la finalul perioadei. Stakingul este un mod simplu de a câștiga ceva dobândă în timp, pentru a nu sta sau a avea acele monede degeaba. Pe lângă faptul că nu pierdem deloc timp fiind ceva pasiv, trebuie doar să dăm niște click-uri confortabile – deoarece putem face asta pe majoritatea platformelor de exchange pe care avem conturi, nu necesită cunoștințe tehnice deloc. Pe lângă toate aceste beneficii, mai ajutăm și rețelele de Blockchain să-și mențină securitatea și eficiența, contribuim mai activ și sprijinim proiectele care se dezvoltă pe piață.

Care sunt dezavantajele și riscurile aferente?

Dezavantajul major vine odată cu acea perioadă de blocare a monedelor, timp în care nu avem cum să ne atingem de ele. Sunt încă ale noastre, apar în aplicație și în portofoliu, dar nu le putem tranzacționa dacă dorim. Majoritatea oferă perioade de blocare de 30, 60 sau 120 de zile, ori crypto fiind o piață extrem de fluctuantă prețurile se schimbă și pot scade rapid. Dacă activele scad semnificativ e posibil ca dobânda să nu acopere pierderea respectivă. Acesta este și riscul principal atunci când vorbim de staking – așadar trebuie să ne uităm atent la eventuale creșteri, scăderi, să luăm când trebuie și să punem la stake când este mai avantajos pentru noi.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...